Tuesday, September 6, 2011

ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΛΠΕΙΣ» ΤΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ: Αμηχανία, ενθουσιασμός και ένας... πνιγμός σε κανάλι

Δίχασε η νέα ταινία του στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ανοικτό το ενδεχόμενο να εργαστεί στο εξωτερικό άφησε ο σκηνοθέτης
«Αυτήν τη στιγμή είναι πιο εύκολο να κάνω ταινίες σε κάποια άλλη χώρα, επομένως θα ήθελα να εξερευνήσω αυτή την πιθανότητα και να δω τι θα βγει από εκεί», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος. Αριστερά, με τις πρω«Αυτήν τη στιγμή είναι πιο εύκολο να κάνω ταινίες σε κάποια άλλη χώρα, επομένως θα ήθελα να εξερευνήσω αυτή την πιθανότητα και να δω τι θα βγει από εκεί», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος. Αριστερά, με τις πρωταγωνίστριές του, Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια στο φεστιβάλ Βενετίας
Δίχασαν τη Μόστρα οι "Αλπεις" του Γιώργου Λάνθιμου. Αλλοι έμειναν αμήχανοι, άλλοι μίλησαν για την πιο ευφυή ως τώρα ταινία του φεστιβάλ και άλλοι ήταν αρνητικοί (o συντάκτης της εφημερίδας "The guardian" έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: "Μόλις είδα τις"Αλπεις"του Γιώργου Λάνθιμου στη Βενετία. Τώρα πάω να πνίξω τον εαυτό μου σε ένα κανάλι").
Ολα αυτά μας θυμίζουν συναισθήματα και αντιδράσεις παρόμοια με αυτά που είχε προκαλέσει ο οσκαρικός "Κυνόδοντας" όταν προβλήθηκε πρώτη φορά στις Κάνες το 2009.
Εντός του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Βενετίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η νέα ταινία του Λάνθιμου θα αφιχθεί στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Οκτωβρίου. Ως τότε, εν αναμονή της ετυμηγορίας των κριτικής επιτροπής για τα βραβεία, ας δούμε τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στα πλαίσια της διοργάνωσης, ο σκηνοθέτης με τους ηθοποιούς του Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια και Τζώννυ Βεκρή, αλλά και με την παραγωγό του, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη παρούσα.
  • Η νοοτροπία
Κατ΄αρχάς, ο Λάνθιμος επανέλαβε το πόσο δύσκολο είναι να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα. "Στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα, θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να γυρίζω ταινίες σε ξένες χώρες και όχι στην Ελλάδα", είπε."Αυτό που πραγματικά θα ήλπιζα και θα ήθελα είναι να γυρίζω περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα" συνέχισε. "Και οι τρεις ταινίες που έχω γυρίσει στην Ελλάδα, έγιναν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ? δεν έχουν σχέση με την πρόσφατη οικονομική κρίση".
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να πως η "δομή των νόμων, η νοοτροπία και ο τρόπος χρηματοδότησης", χειροτερεύουν τα πράγματα για τους νέους Ελληνες σκηνοθέτες.
Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ελλάδα για να γυρίσει ταινίες στο εξωτερικό, απάντησε: "Αυτήν τη στιγμή είναι πιο εύκολο να κάνω ταινίες σε κάποια άλλη χώρα, επομένως θα ήθελα να εξερευνήσω αυτή την πιθανότητα και να δω τι θα βγει από εκεί".
Ο Λάνθιμος δήλωσε ότι η ιδέα για τις "Αλπεις" προέκυψε από μια συζήτηση με τον συν-σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, για ανθρώπους που έγραφαν γράμματα ή τηλεφωνούσαν σε συγγενείς νεκρών, προσποιούμενοι ότι είναι τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
"Συμφωνήσαμε, όμως, πως δεν μπορείς να κάνεις μια ταινία με ανθρώπους που τηλεφωνούν ή γράφουν γράμματα. Οπότε σκεφτήκαμε γιατί να μην υποδύονται τους ίδιους τους νεκρούς;" συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.
Και όχι, οι "Αλπεις", κατά τον Γιώργο Λάνθιμο δεν έχουν συγγένειες με τον "Κυνόδοντα". "Για μένα είναι το αντίθετο του ''Κυνόδοντα''", δήλωσε. "Εκεί είχαμε την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από έναν ψεύτικο κόσμο, ενώ οι "Αλπεις"είναι μια ταινία για ανθρώπους που προσπαθούν να αποδράσουν από τη δική τους ζωή και να μπουν σε έναν άλλο κόσμο" προσθέτει.
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ, ΕΘΝΟΣ, 5/9/2011

No comments: