Wednesday, September 7, 2011

175 ταινίες στις Νύχτες Πρεμιέρας


  • Με τη βωβή ταινία που ξεχώρισε στις φετινές Κάνες, το «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους με πρωταγωνιστή τον Ζαν Ντιζαρντέν, ξεκινάει την επόμενη Τετάρτη το «17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας - Conn-Χ», με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ορέστη Ανδρεαδάκη.
Και το κλείσιμό του, στις 25 Σεπτεμβρίου, θα γίνει με μια εξαιρετική ταινία, το «Ενας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί, που κέρδισε στο Φεστιβάλ Βερολίνου τη Χρυσή Αρκτο.
Μεσολαβεί ένας μαραθώνιος 175 ταινιών, που θα προβληθούν στα γνωστά «στέκια» του φεστιβάλ, στους κινηματογράφους «Αττικόν», «Απόλλων», «Δαναός 1», «Δαναός 2» και από φέτος και στο «Αστορ». Ας δούμε το πρόγραμμα:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ: Γερή δόση φέτος από πρεμιέρες ελληνικών ταινιών. Θα προβληθούν: «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι, «Fish n' Chips» του Ηλία Δημητρίου, «Τρεις μέρες ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, «Ο Αννίβας προ των πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, «Δεμένη κόκκινη κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους, «4ever» του Γιώργου Πυρπασόπουλου, «Κωλόπαιδα» του Στέλιου Καμίτση, κ.ά.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ: Ταινίες από όλο τον κόσμο διεκδικούν τη Χρυσή Αθήνα. Ανάμεσά τους: «Ηφαίστειο» του Ρούναρ Ρούναρσον, ο οποίος, ως μικρομηκάς, είναι ο πιο βραβευμένος σκηνοθέτης. «Υποβρύχιο» του Ρίτσαρντ Αγιάντ, ένα γαϊτανάκι εφηβικής τρέλας, προδοσίας και εξευτελισμών. «Μοσχαροκεφαλή» του Μίκαλε Ρόσκαμ, μια ιστορία εκδίκησης που αποκαλύπτει την ισχυρή μαφία εμπορίου αναβολικών.
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Η ταινία που άνοιξε το Φεστιβάλ Βενετίας, το πολιτικό θρίλερ «Αι Ειδοί του Μαρτίου» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη. «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Λιν Ράμσεϊ, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Λάιονελ Σράιβερ, με την Τίλντα Σουίντον στο ρόλο της μητέρας ενός διαταραγμένου εφήβου (Εζρα Μίλερ) που διαπράττει ένα σχολικό μακελειό. Το ιστορικό-δικαστικό δράμα «Υποπτη συνωμοσίας» με την υπογραφή στη σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ. «Drive» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, με τον νέο σταρ του Χόλιγουντ, Ράιναν Γκόσλινγκ και την Κάρεϊ Μάλιγκαν. «Ο κατακτητής» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ με θέμα τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. «Amador» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα με ηρωίδα μια νεαρή μετανάστρια από τη Βολιβία που φροντίζει έναν κατάκοιτο ηλικιωμένο, ακόμα κι όταν αυτός πεθαίνει.
ΠΑΝΟΡΑΜΑ: Ξεχωρίζουμε τις ταινίες: «Ομορφιά» του Ολιβερ Χερμάνους (φετινός Queer Φοίνικας των Κανών), «Οι μέρες της πολυγαμίας σου είναι μετρημένες» της Κάτια Λεφκοβίτς με θέμα την απελπισία των αντρών στο ενδεχόμενο της μονογαμίας και πρωταγωνιστή τον Μπενζαμάν Μπιολέ.
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Σένα» του Ασίφ Καπάντια για τον άσο της Φόρμουλα 1, Αϊρτον Σένα. «Χοντορκόφσκι» του Τσίριλ Τούσι, για τον διάσημο φυλακισμένο της Ρωσίας, εχθρό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «We Were Here» του Ντέιβιντ Γουάισμαν για την περίοδο του '80 στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η κοινότητα των ομοφυλόφιλων αποδεκατιζόταν από το AIDS.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΜ: «George Harrison: Living in the material world» του Μάρτιν Σκορσέζε με σπάνιο και αδημοσίευτο υλικό για τη ζωή και το έργο του σκαθαριού Χάρισον. «Μισέλ Πετρουτσιανί» του Μάικλ Ράντφορντ για τον διάσημο πιανίστα της τζαζ. «Μάμα Αφρικα» του Μίκα Καουρισμάκι για τη θρυλική ακτιβίστρια και μουσικό Μίριαμ Μακέμπα. «Σκοτώνοντας τον Μπόνο» του Νικ Χαμ, ένα χιουμοριστικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νικ ΜακΚόρμικ.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Στο σινεμά της Νορβηγίας, στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιασούζο Μασουμούρα, «Kafka Zone» με αφορμή την έκθεση του «ΔΕΣΤΕ» (με τίτλο «Investigations of a dog»), που περιλαμβάνει ταινίες οι οποίες με κάποιο τρόπο σχετίζονται με το καφκικό σύμπαν.
**Εισιτήρια: 6 ευρώ και 4 για τις πρωινές προβολές. Θα δοθούν 1.500 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους. Πληροφορίες: www.aiff.gr
  • ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

No comments: