Thursday, May 19, 2011

Κάννες: Ο Λαρς Φον Τρίερ υπό διωγμ

Η διοργάνωση καταδίκασε τις δηλώσεις του περί Χίτλερ και πορνό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Κάννες: Ο Λαρς Φον Τρίερ υπό διωγμόν
O Λαρς Φον Τρίερ σε μία από τις πολλές παρόμοιες πόζες του, να δείχνει το προκλητικό - όπως και οι δηλώσεις του - τατουάζ στα δάχτυλά του



Persona non grata ανακηρύχθηκε ο Λαρς Φον Τρίερ από τους διοργανωτές του 64ου φεστιβάλ των Κανών μετά από τις δηλώσεις που έκανε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της τελευταίας ταινίας του «Μελαγχολία» την Τετάρτη 18 Μαίου το μεσημέρι. Εκτός άλλων ο προκλητικό δανός σκηνοθέτης ανέφερε την συμπάθειά του απέναντι στο πρόσωπο του Αδόλφου Χίτλερ («νιώθω ότι τον καταλαβαίνω»), ότι είναι ναζιστής (το είπε τέσσερις φορές)  και την επιθυμία του να γυρίσει μια τεράωρη ταινία πορνό, της οποίας ένα από τα κεφάλαια θα αφορά την διαμάχη της Καθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το απόγευμα της Τετάρτης το φεστιβάλ ζήτησε απολογία του Λαρς Φον Τρίερ για τις προκλητικές δηλώσεις του. Ο Φον Τρίερ υπάκουσε και έστειλε γράμμα προς τα ΜΜΕ ζητώντας συγγνώμη για τις δηλώσεις που έγιναν «σε μια στιγμή πρόκλησης».
Ενώ όμως η απολογία του Φον Τρίερ έγινε δεκτή, το φεστιβάλ των Καννών δεν θεώρησε το θέμα λήξαν. Στην ανακοίνωση της Πέμπτης 19 Μαίου οι διοργανωτές αναφέρουν ότι μετά από εξουθενωτική, πολύωρη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την ίδια ημέρα, αποφασίστηκε η καταδίκη των δηλώσεων του Φον Τρίερ αλλά και να τον ανακηρύξουν Persona non grata. «Είναι θλιβερό που το βήμα του φεστιβάλ χρησιμοποιήθηκε από τον Λαρς Φον Τρίερ για να εκφράσει σχόλια που δεν μπορούν να γίνουν με τίποτε αποδεκτά και συγκρούονται με τα ιδανικά της ανθρωπιάς και της γενναιοδωρίας που πρεσβεύει η ίδια η ύπαρξη του φεστιβάλ» καταλήγει η ανακοίνωση.

No comments: