Saturday, May 14, 2011

Με τη «Χρυσή Κάμερα» τιμήθηκε στις Κάννες ο Ιρανός δημιουργός Τζαφάρ Παναχί

Η νέα του ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ

Ο Τζαφάρ Παναχί
Ο Τζαφάρ Παναχί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Μετά τον Κλιντ Ίστγουντ, το Νάνι Μορέτι, τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, τον Τζιμ Τζάρμους και την Ανιές Βάρντα, και ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, που έχει καταδικασθεί και βρίσκεται υπό κράτηση στη χώρα του, τιμήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με την «Χρυσή Άμαξα», το βραβείο της Εταιρείας Σκηνοθετών Κινηματογραφικών Ταινιών (SRF). Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν και με την ευκαιρία μίας στρογγυλής τράπεζας για το έργο των σκηνοθετών υπό το καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας, το βραβείο του Παναχί παρέλαβε συμβολικά η Ανιές Βάρντα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Ολιβιέ Ασαγιάς από την πλευρά της Γαλλίας, ο Ρεζά Σερκανί από το Ιράν, και ο Οσάμα Μοχάμεντ από τη Συρία.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη μίας ποινής εξαετούς φυλάκισης και της εικοσαετούς απαγόρευσης άσκησης της σκηνοθεσίας, ο Παναχί, ο οποίος τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ιράν θα δώσει έμμεσα το παρόν στις Κάννες μέσα από τη νέα του ταινία Αυτό δεν είναι μία ταινία, η οποία γυρίστηκε σε συνθήκες ημιπαρανομίας και η οποία θα προβληθεί σε ειδική εκδήλωση του επίσημου προγράμματος στις 20 Μαΐου.

Επιπλέον, έχει προγραμματισθεί η προβολή -και μέσω της τηλεόρασης, από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal+- της ταινίας του Offside, του 2005.

«Όποτε εμποδίζουμε έναν δημιουργό να εκφρασθεί, όταν ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να κάνει γνωστά τα έργα του, είναι καθήκον του υπουργού Πολιτισμού να κάνει να ακουστεί η φωνή της Ελευθερίας», τόνισε ο Μιτεράν, εκτιμώντας πως ο Παναχί τιμωρήθηκε αυθαίρετα.

«Ο Τζαφάρ Παναχί γκρεμίσθηκε από τις απόκρημνες ακτές της τύφλωσης και της μισαλλοδοξίας. Φρονώ πως η συμπεριφορά απέναντί του αποτελεί ένα απαράδεκτο πλήγμα κατά της ελευθερίας της σκέψης και της ελευθερίας της δημιουργίας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού του Ιράν χαρακτήρισε τις Κάννες «πολιτικές», λέγοντας ότι «καμιά φορά παίρνει πολιτικές θέσεις με τις οποίες διαφωνούμε και καταδικάζουμε».

Όχι ότι το Φεστιβάλ θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.

Σήμερα, στα πλαίσια του διαγωνιστικού τμήματος Ένα Συγκεκριμένο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών θα προβληθεί η μεγάλου μήκους ταινία Στο επανιδείν του νεαρού Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικασθεί επίσης σε 6ετή φυλάκιση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

No comments: