Saturday, June 4, 2011

Ο Νίκος Περάκης επιστρέφει με τις «Σειρήνες στη στεριά»

Η κρίση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας μέσα από την παρατηρητικότητα - Τον χειμώνα, στις κινηματογραφικές αίθουσες
 Ο Νίκος Περάκης επιστρέφει με τις «Σειρήνες στη στεριά»


Πέμπτη 2 Ιουνίου, βράδυ, και η πλατεία Συντάγματος, όπως κάθε βραδιά τις τελευταίες ημέρες, σφύζει από κόσμο. Οι αγανακτισμένοι βρίσκονται για ακόμη μία φορά στις επάλξεις. Ακριβώς απέναντι από την πλατεία, στο εστιατόριο του βιβλιοπωλείου Public, θέα του οποίου είναι το Κοινοβούλιο, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης συμμετέχει στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου της τελευταίας ταινία του, «Σειρήνες στη στεριά».

Ο σκηνοθέτης κάθεται στην μέση περιστοιχισμένος από τους ηθοποιούς του. Η λευκή κόμη του ξεχωρίζει ανάμεσα στους (εκτός άλλων) Ορφέα Αυγουστίδη, Βίκυ Καγιά , Ιωάννη Παπαζήση, Ράσμι Σούκουλη, Γιώργο Σεϊταρίδη, Τζένη Θεωνά και Γιάννη Τσιμιτσέλη. Το κλίμα είναι πολιτισμένο αλλά και ελαφρώς αμήχανο, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όταν αναγγέλλονται τα γυρίσματα μιας ταινίας που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, δεν είναι ένα ευχάριστο κλίμα και οι λόγοι είναι προφανείς αφού τα μεγάφωνα της πλατείας Συντάγματος «οργιάζουν».


Το γέλιο είναι κάτι που λείπει από τη ζωή μας και «οι οργισμένοι έξω από εδώ, σίγουρα δεν μπορούν να γελάσουν» μας είπε ο κ. Περάκης. «Νιώθω πολύ τυχερός που ακόμα και σήμερα, κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, εξακολουθώ και εργάζομαι».

Η ικανότητα του Νίκου Περάκη να αφουγκράζεται τα τρωτά της ελληνικής κοινωνίας και να τα αναπλάθει σε κωμωδίες είναι δεδομένη από την εποχή του «Λούφα και παραλλαγή» (1984). Το «Σειρήνες στη στεριά» είναι το σίκουελ (συνέχεια) της τεράστιας επιτυχίας «Σειρήνες στο Αιγαίο», που πριν από επτά χρόνια έσπασε ταμεία στην χώρα μας.

«Θεωρήσαμε ότι ο κόσμος από τότε έχει αλλάξει και θελήσαμε να ξαναδούμε τους ήρωες που είχαν συμμετάσχει σε ένα παραλίγο θερμό επεισόδιο (Ιμια) στην εξίσου θερμή ατμόσφαιρα των ημερών μας». Γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς χώρους της ταινίας βρίσκεται στον έβδομο όροφο ενός κτιρίου στην οδό Καραγεώργη Σερβίας απέναντι από το Public. Εκεί βρίσκεται η εταιρεία Τέχνη Ζωής του δρ. Αλέξη Τζιβιτζίδη (Τσιμιτσέλης) που έχει αποκτήσει διπλώματα στην προπόνηση ζωής, στην αυτογνωσία και στην αυτοεκτίμηση προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους πολιτικούς.

Η ιστορία παίρνει μπροστά όταν ένας κληρούχας του στον στρατό, ο Σταυρακομαθιακάκης (Αυγουστίδης) μετά την μυστηριώδη απαγωγή της προστατευόμενης του 12χρονης ορφανής πακιστανής Noori – εγκαταλείπει τον Ψηλορείτη και, ακολουθώντας τα ίχνη της εισβάλει εν μέσω κρίσης στην πρωτεύουσα αναζητώντας τη βοήθεια του Τζιβιτζίδη.

Σιγά σιγά στην ιστορία θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι υπόλοιποι ήρωες της προηγούμενης ταινίας. Ανάμεσά τους και η δικηγόρος της Βίκυ Καγιά που έχει αφήσει το γραφείο του μπαμπά και είναι πλέον… υφυπουργός προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ταινία θα είναι μια τονωτική ένεση» είπε ο ηθοποιός Γιάννης Τσιμιτσέλης. «Κάνουμε αυτή τη δουλειά αρχικώς για να ζήσουμε αλλά και για να περάσουμε καλά». Από την πλευρά του ο Ορφέας Αυγουστίδης υπόσχεται μια ταινία αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες του σκηνοθέτη, αποκαλώντας την μάλιστα «περισσότερο “βρώμικη”».

Οι «Σειρήνες στη στεριά» θα γυριστούν σε περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής, από το αεροδρόμιο μέχρι τον Κεραμεικό, το Ιλιον και στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου.

Στις αίθουσες θα προβληθεί μέσα στην προσεχή χειμερινή σεζόν, σε διανομή ODEON.

No comments: