Saturday, June 25, 2011

Αντίο Κολόμπο... Πέθανε στα 83 του ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόλκ

  • Γιάννης Ζουμπουλάκης, ΤΟ ΒΗΜΑ:  24/06/2011
Αντίο Κολόμπο
Ο Φολκ έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο ερμηνεύοντας τον Κολόμπο, έναν χαλαρό αλλά ιδιοφυή ντετέκτιβ

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φολκ που έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο χάρη στον αστυνομικό επιθεωρητή Κολόμπο που υποδύθηκε στην τηλεόραση. Το όνομα του αστυνομικού επιθεωρητή Κολόμπο ταυτίσθηκε με τον Πίτερ Φολκ, τον ηθοποιό που τον υποδύθηκε σε 69 επεισόδια της ομότιτλης σειράς και που σύμφωνα με ανακοίνωση στον ραδιοσταθμό KNX της Καλιφόρνιας, πέθανε σε ηλικία 83 ετών (η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή 24 Ιουνίου). Με το σκουλιασμένο μπεζ αδιάβροχο, το μισοσβησμένο πούρο μονίμως στο στόμα και τις διαρκείς αναφορές σε μια σύζυγο που δεν εμφανιζόταν ποτέ, ο Κολόμπο έγινε ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ντετέκτιβ στην Ιστορία της αμερικανικής σόου μπίζνες, με σήμα κατατεθέν την ευφυία κρυμμένη πίσω από την αφέλεια. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα επεισόδια της σειράς που διάρκεσε από το 1971 ως το 1977 (για να επανέλθει αργότερα με ακόμη έξι κύκλους) είχε σκηνοθετήσει ο νεότατος τότε, Στίβεν Σπίλμπεργκ.


Ο Φολκ ήταν βέρος νεοϋρκέζος, γιός Ρώσου και τσεχοσλοβάκας _μεταναστών στις ΗΠΑ. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 16 Σεπτεμβρίου του 1917 και έχασε από πολύ νωρίς το ένα μάτι του εξαιτίας κακοήθους όγκου. Σε ηλικία τριών ετών, ένας κακοήθης όγκος τον αναγκάζει να χάσει το ένα του μάτι, γεγονός που εξηγεί τη θλίψη, που είχε μερικές φορές στο βλέμμα του.

Ο Φιλκ απέκτησε  Master Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών της Nέας Υόρκης, εργάστηκε ως μάγειρας, και μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ενταχθεί στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), άρχισε καριέρα δημοσίου υπαλλήλου στο Κονέτικατ.

Η υποκριτική και κυρίως το πάθος του για την κωμωδία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το δημόσιο το 1957 ,χρονιά έναρξης της καριέρας του ως ηθοποιός της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ταινία «Η κόμισσα και ο γκάνγκστερ» του Φρανκ Κάπρα άνοιξε δρόμο στην κινηματογραφική καριέρα του γιατί τον οδήγησε στην πεντάδα των υποψηφίων για το Οσκαρ καλύτερου Β’ ρόλου. Δεν το κέρδισε τότε αλλά ούτε και το 1961 όταν προτάθηκε στην ίδια κατηγορία για την δουλειά του στην ταινία «Οι μεγιστάνες του εγκλήματος». Ωστόσο, ο Φολκ μέτρησε πέντε τηλεοπτικά ΕΜΥ, όλα για τον «Κολόμπο».

 Η πραγματική καταξίωσή του στον κινηματογράφο ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν άρχισε η επαγγελματική συνεργασία του με τον στενό φίλο του Τζον Κασαβέτις. Ο Φολκ πρωταγωνίστησε σε δυο σπουδαίες ταινίες του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, τους «Συζύγους» και στο «Μια γυναίκα  εξομολογείται».

No comments: