Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της φετινής σύμπραξης Ταινιοθήκης και Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν:
* Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ (1924), κωμωδία του ούγγρου σκηνοθέτη Ζόζεφ Χεπ, ένα ανεκτίμητης αξίας πορτρέτο της ελληνικής πρωτεύουσας στην δεκαετία του ’20, που αποτελεί και την πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας.

* Το Άνθρωποι την Κυριακή (1929-30), μια ταινία – σπουδή πάνω στον ελεύθερο χρόνο, των γερμανών Ρόμπερτ Σίοντμακ (Robert Siodmak), Έντγκαρ Ούλμερ (Edgar G. Ulmer), και Ρόχους Γκλίζε (Rochus Gliese).
Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν με ζωντανή μουσική επένδυση από τον συνθέτη Μηνά Αλεξιάδη.
* Τέλος, με ζωντανή μουσική επένδυση από τον Κ. ΒΗΤΑ, θα δούμε την Κοινωνική σαπίλα (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου, ταινία-πρόδρομο του νεορεαλισμού στην Ελλάδα, και πρώτο εγχώριο φιλμ κοινωνικής κριτικής, με ρεαλιστικό θέμα και περιβάλλον δράσης την εργατική τάξη, που η προβολή προκάλεσε αντιδράσεις. Η ταινία θεωρούνταν χαμένη μέχρι τα μέσα του 1980, όταν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της Στέλιος Τατασόπουλος ανακάλυψαν διασωθέντα υλικά της. Η πρώτη αποκατάστασή της, σε έγχρωμο ενδιάμεσο αρνητικό, ολοκληρώθηκε και προβλήθηκε το 1989. Το σχέδιο ψηφιακής αποκατάστασης της ταινίας, που θα δούμε στο Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Documenta 14: Learning from Athens, με συνεργάτη τη CINEMATEK και συμπαραγωγό την COSMOTE TV, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η νέα αυτή προβολή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει και με την υποστήριξη της Cosmote.

Πρόγραμμα προβολών

28 Ιουνίου

Οι περιπέτειες του Βιλλάρ του Ζόζεφ Χεπ
Ζωντανή μουσική επένδυση Μηνάς Αλεξιάδης

29 Ιουνίου

Άνθρωποι την Κυριακή των Robert Siodmak, Edgar G. Ulmer, Rochus Gliese
Ζωντανή μουσική επένδυση Μηνάς Αλεξιάδης

30 Ιουνίου

Κοινωνική σαπίλα του Στέλιου Τατασόπουλου
Ζωντανή μουσική επένδυση Κ. ΒΗΤΑ