Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τρεις ταινίες που αποθεώνουν τις εξαιρετικές ερμηνείες των γυναικών πρωταγωνιστριών τους: της Κατρίν Ντενέβ, της Στεφάν Οντράν και της Ζιλιέτ Μπινός.
Πρόκειται για τα φιλμ: Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό (1969), Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ (1987) και ΚαμίλΚλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν (2013).
Αξίζει να θυμηθούμε
– Στη Σειρήνα του Μισισιπή η εκθαμβωτική Κατρίν Ντενέβ πρωταγωνιστεί μαζί με τον επίσης σπουδαίο γάλλο ηθοποιό Ζαν-Πολ Μπελμοντό: αυτή είναι και η μοναδική τους συνάντηση στην μεγάλη οθόνη.
– Η γιορτή της Μπαμπέτ τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1987.
– Το φιλμ Καμίλ Κλοντέλ 1915 είναι η πρώτη κινηματογραφική συνεργασία της Ζιλιέτ Μπινός με τον γάλλο σκηνοθέτη Μπρούνο Ντιμόν, πριν το πρόσφατο, επίσης φιλμ εποχής, Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ του ίδιου.
Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους CineΚάρταF).
Πρόγραμμα προβολών
Κυριακή 9/4
18:30  Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό
21:00  Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ
Δευτέρα 10/4    
18:30  Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν
21:00  Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό
Τρίτη 11/4  
18:30  Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ
21:00  Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν
Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος
Η σειρήνα του Μισισιπή / La sirène du Mississipi / Mississippi Mermaid
(Γαλλία – Ιταλία, 1969)
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό / François Truffaut. Σενάριο: François Truffaut, Cornell Woolrich. Με τους: Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Nelly Borgeaud. Έγχρωμη, 123΄
Ο Λουί, ένας πλούσιος ιδιοκτήτης καπνοφυτειών, που ζει μόνος στο νησί Ρεϊνιόν, αποφασίζει να παντρευτεί δι’ αλληλογραφίας, μία άγνωστη γυναίκα, τη Ζιλί. Όταν η Ζιλί θα φτάσει στο νησί ο Λουί θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη γυναίκα της φωτογραφίας, αλλά αψηφώντας το γεγονός, θα την παντρευτεί. Όμως λίγο μετά το γάμο η Ζιλί θα εξαφανιστεί, κλέβοντάς του κι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Τότε ο Λουί θα ξεκινήσει ένα ανθρωποκυνηγητό αποφασισμένος να τη βρει και να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα. Οι έρευνες των ιδιωτικών ντετέκτιβ που προσλαμβάνει δεν έχουν αποτέλεσμα κι έτσι αποφασίζει να την αναζητήσει ο ίδιος. Η συνέχεια εκτυλίσσεται στην γαλλική Ριβιέρα και στις ελβετικές Άλπεις.
Ο Φρανσουά Τριφό στη Σειρήνα του Μισισιπή, την όγδοη ταινία του, αφιερωμένη στον Ζαν Ρενουάρ, βασίζεται στο pulp αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Άϊρις (ψευδώνυμο του Κορνέλ Γούλριτς) Βαλς στο σκοτάδι. Έχοντας στο πλευρό του δύο σπουδαίους γάλλους ηθοποιούς, τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό και την Κατρίν Ντενέβ, στην μοναδική τους συνάντηση στην μεγάλη οθόνη, επενδύει πάνω στην ιδιόρρυθμη «χημεία» των αντιθέτων που παράγεται από τη συνύπαρξή τους: η γυναίκα εξαπατά με τη γοητεία της κι ο άντρας πέφτει στην παγίδα του ερωτικού πάθους. Ταινία που χρησιμοποιεί τους κώδικες των κινηματογραφικών ειδών (διαφεύγοντας όμως από τα κλασικά τους στερεότυπα), η Σειρήνα του Μισισιπή είναι ένα θρίλερ χιτσκοκικών προδιαγραφών, με το σασπένς και το μυστήριο να συσκοτίζει την πραγματική ταυτότητα της Ζιλί (όπως στον Δεσμώτη του ιλίγγου) και ταυτόχρονα ένα έργο ψυχολογίας με μελοδραματικές αιχμές, που εξερευνά την σύγκρουση ανάμεσα στο πάθος και στην ηθική, τον έρωτα και το υλικό συμφέρον (Ζαν Ρενουάρ). Κυρίαρχο στοιχείο στη δαιδαλώδη πλοκή της ταινίας είναι το παιχνίδι ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, καθώς και η αμφισημία, η προδοσία, το διφορούμενο, η διπλοπροσωπία και κυρίως η σαγήνη του κακού της καταστροφικής σειρήνας-αράχνης που παγιδεύει τον άντρα στο ερωτικό ιστό της. Η Κατρίν Ντενέβ λίγο μετά την Ωραία της ημέρας και λίγο πριν από την Τριστάνα, είναι κάτι παραπάνω από εκθαμβωτική.
Προβολή: Κυριακή 9 Απριλίου στις 18:30 και Δευτέρα 10 Απριλίου στις 21:00
Η γιορτή της Μπαμπέτ / Babettes Feast / Babettes gæstebud
(Δανία, 1987)
Σκηνοθεσία: Γκάμπριελ Αξέλ / Gabriel Axel. Σενάριο: Gabriel Axel, Karen Blixen. Με τους: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel. Έγχρωμη, 102΄