Wednesday, September 5, 2012

Με Μπελόκιο και Ολιβέιρα συνεχίστηκε το Φεστιβάλ Βενετίας

Ο Μάρκο Μπελόκιο συνομιλεί με τον Τ.Σερβίλο
Ο Μάρκο Μπελόκιο συνομιλεί με τον Τ.Σερβίλο   (Φωτογραφία:  Reuters )
Ο Ιταλός Μάρκο Μπελόκιο και ο Πορτογάλος Μανοέλ ντε Ολιβέιρα κυριάρχησαν στην όγδοη μέρα του 69ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας, με τις ταινίες Η κοιμωμένη καλλονή και Ο Τζέπο και η σκιά, αντίστοιχα. Η έννοια της ζωής, η ελευθερία στις αποφάσεις για τη πορεία της αλλά και τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στα παρασκήνια, είναι στο επίκεντρο της ταινίας του Μπελόκιο, που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας την Τετάρτη. Έμπνευση για την ταινία ήταν η ιστορία της παράλυτης Ελουάνα Ενγκλάρο, που βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού», για 17 ολόκληρα χρόνια, ιστορία που είχε σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.


Το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν το Βατικανό και πολιτικοί όπως ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του, το οποίο θέλησε μάλιστα να περάσει νόμο που να απαγορεύει στους γιατρούς να καταφεύγουν στην ευθανασία έστω και με τη συγκατάθεση των συγγενών του ασθενή.

Ο Μπελόκιο αναπτύσσει ένα σφιχτοδεμένο σενάριο γύρω από τέσσερα βασικά πρόσωπα: Ένα γερουσιαστή του κόμματος του Μπερλουσκόνι (Τόνι Σερβίλο), που είναι διχασμένος ανάμεσα στην αφοσίωσή του στο κόμμα του, που του ζητά να ψηφίσει το νόμο, και στις πεποιθήσεις του που του υποδεικνύουν να το καταψηφίσει. Την ακτιβίστρια κόρη του που με φανατισμό στέκεται στο πλάι της καθολικής εκκλησίας. Μια διάσημη ηθοποιό (Ιζαμπέλ Ιπέρ) που έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα και τη φροντίδα του γιου της, για να στραφεί στη θρησκεία και την αναμονή κάποιου θαύματος. Και τη Ρόζα, μια όμορφη ναρκομανή γυναίκα που προσπαθεί να αυτοκτονήσει.

«Χωρίς το θάνατο της Ελουάνα δεν θα υπήρχε Κοιμωμένη Καλλονή για να την ξυπνήσω» ανάφερε ο Μπελόκιο.

«Αν και η ταινία μου δεν ακολουθεί προκαταλήψεις ή εκ των προτέρων συμπεράσματα, δεν είναι σίγουρα μια ουδέτερη ταινία - δεν πιστεύω πώς υπάρχει ουδετερότητα στην τέχνη» διευκρινίζει.

Ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα κλείνει τα 104 χρόνια του και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δημιουργικός.

Στη νέα του ταινία Ο Τζέπο και η σκιά, ο Ολιβέιρα επιστρέφει σε διασκευή θεατρικού έργου, τη φορά αυτή στο έργο του Ραούλ Μπραντάο γύρω από ένα λογιστή, που ζει με τη γυναίκα του και τη νύφη του.

Ώσπου η ξαφνική άφιξη του γιου του αλλάζει την ήρεμη κατάστασή τους. Στόχος του το χρήμα και η δύναμή του αλλά και η φτώχεια στην οποία εξωθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα με το οποίο ο Ολιβέιρα είχε καταπιαστεί παλιότερα και στην ταινία του Το κουτί.

«Η ταινία μου αντικαθρεφτίζει τη σημερινή κοινωνία» λέει ο Ολιβέιρα.

«Αν εξαφανιστούν τα λεφτά, αυτό σημαίνει πως κάποιος τα πήρε... Καμιά φορά ακούμε στα μίντια για κάποιο φόνο που έγινε για τα λεφτά και διερωτόμαστε "θα έκανα το ίδιο κάτω από αυτές τις συνθήκες;" Είναι μια τρομερή ερώτηση. Οι συνθήκες είναι αποφασιστικές. Είναι βασικές στην ανθρώπινη συμπεριφορά: είναι συνδεδεμένες με τη μοίρα μας. Αλλά δεν πιστεύω πως αυτό σημαίνει το τέλος του κόσμου. Απλά σημαίνει πως η ανθρώπινη φύση δεν είναι κάτι το καλό» συμπληρώνει ο διάσημος σκηνοθέτης.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Μάικλ Λονστντέιλ, Κλαούντια Καρντινάλε, Λεονόρ Σιλβέιρα, Ρικάρντο Τρέπα και Ζαν Μορό.

No comments: