Tuesday, September 4, 2012

69ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ: Σαϊεντολογία, «μπράβο» και σφυρίγματα...


  • Χειροκροτήματα για το «The master» του Πολ Τόμας Αντερσον, αποδοκιμασίες για τον δύστροπο Χόακιν Φίνιξ. Δίχασε το «To the wonder» του Τέρενς Μάλικ
«Μη γυρνάς την πλάτη στους φωτογράφους», θα μπορούσε να λέει ο Πολ Τόμας Αντερσον στον Χοακίν Φίνιξ.
«Μη γυρνάς την πλάτη στους φωτογράφους», θα μπορούσε να λέει ο Πολ Τόμας Αντερσον στον Χοακίν Φίνιξ.
Το νέο επικό δράμα του Πολ Τόμας Αντερσον «The master» ήταν η ταινία που αναμενόμενα προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος του κοινού μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες διεξαγωγής του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Τουλάχιστον τρεις sold out προβολές πραγματοποιήθηκαν για την οσκαρικής φιλολογίας ταινία του σκηνοθέτη που επικεντρώνεται στην αμφιλεγόμενη θρησκεία της Σαϊεντολογίας, με πρωταγωνιστές τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και τον Χοακίν Φίνιξ.

Ο τελευταίος, ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο, που όμως έχει επιδείξει ουκ ολίγες φορές αλλοπρόσαλλη δημόσια συμπεριφορά, ξεχώρισε για την απελπιστικά αδιάφορη στάση του στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας, στην οποία χαρακτηριστικά φειδωλοί στις απαντήσεις τους ήταν και οι Χόφμαν και Αντερσον. Ο Φίνιξ, μάλιστα, έφυγε από την αίθουσα της συνέντευξης για να επιστρέψει λίγο αργότερα, ενώ χθες, οι φωτογράφοι του φεστιβάλ, φανερά εκνευρισμένοι από τα καμώματά του καθώς τους αγνοούσε στην προγραμματισμένη πρωινή φωτογράφηση, άρχισαν να τον γιουχάρουν ενώ εκείνος υπέγραφε αυτόγραφα.
Οσο για το έτερο «ιδιότροπο» κινηματογραφικό στρατόπεδο της διοργάνωσης, τη νέα δουλειά του Τέρενς Μάλικ, με τίτλο «To the wonder», με πρωταγωνιστές τους Μπεν Αφλεκ, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Ολγκα Κουριλένκο και Χαβιέρ Μπαρδέμ, οι κριτικές ήταν ανάμεικτες. Τα γιουχαΐσματα ήταν περισσότερα από τα χειροκροτήματα στο τέλος της προβολής της ταινίας, που αφηγείται μια πολυπρόσωπη ιστορία αγάπης βασισμένη μάλλον σε ιμπρεσιονιστικές εικόνες παρά σε λόγο.
Ενας...παράξενος εισβολέας θέλησε να πλησιάσει τον Πιρς Μπρόσναν
Ενας...παράξενος εισβολέας θέλησε να πλησιάσει τον Πιρς Μπρόσναν

Η συγκέντρωση περίπου 50 υπαλλήλων των θρυλικών ιταλικών στούντιο Τσινετσιτά που βρέθηκαν στο Λίντο συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια αναμόρφωσης των στούντιο, ήταν ένα από τα βασικά πρωτοσέλιδα των πρώτων ημερών της κινηματογραφικής Μόστρα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα τάχθηκε υπέρ του αγώνα των εργατών και συνομίλησε μαζί τους τη βραδιά της έναρξης μπροστά στο Παλάτσο Ντελ Τσίνεμα, όπου η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ έντονη.
Μπορεί η Ολγκα Κουριλένκο να μοίρασε «φιλάκια», όμως το «To the wonder» του Τέρενς Μάλικ αποδοκιμάστηκε.
Μπορεί η Ολγκα Κουριλένκο να μοίρασε «φιλάκια», όμως το «To the wonder» του Τέρενς Μάλικ αποδοκιμάστηκε.
Να σημειώσουμε και τη σημαντική παρουσία των γυναικών στη φετινή Μόστρα. Εκτός από τη Μίρα Ναΐρ, που άνοιξε με τον «Απρόθυμο φονταμενταλιστή» την αυλαία της διοργάνωσης, βραβεία διεκδικούν στο διαγωνιστικό τμήμα και η Ισραηλινή Ράμα Μπουρστέιν με το δράμα «Fill the void», η Ιταλίδα Φραντσέσκα Κομεντσίνι με το «Μια ξεχωριστή μέρα» καθώς και η Χιλιανή Βαλέρια Σαρμιέντο με το «The lines of Wellington».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα
Στην γκλάμουρ πλευρά του φεστιβάλ, οι σταρ που έχουν περπατήσει στο κόκκινο χαλί του, δεν είναι και λίγοι. Χθες, την εμφάνισή του έκανε ο Πιρς Μπρόσναν που πρωταγωνιστεί στην εκτός διαγωνιστικού προγράμματος ρομαντική κωμωδία της Σουζάνε Μπίερ «Love is all you need», ενώ την εκπροσώπηση του φιλμ του Τέρενς Μάλικ ανέλαβε η Ολγκα Κουριλένκο (κορίτσι του Τζέιμς Μποντ στο «Quantum of solace»).
ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ
ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ
Συγκίνηση για τον «ΤΕΟ»
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα σύντομο αλλά συγκινητικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μόστρα. Το ξενοδοχείο Excelsior φιλοξένησε στην αίθουσα του Fondazione Ente dello Spettacolo την εκδήλωση στην οποία προβλήθηκε ένα μικρού μήκους φιλμ με σκηνές από ταινίες του («Ο θίασος», «Το λιβάδι που δακρύζει», «Η σκόνη του χρόνου»), αλλά και ένα απόσπασμα συνέντευξης του σκηνοθέτη για το μέλλον του κινηματογράφου. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Γουόλτερ Ραγκλ, και διανομέας των ταινιών του δημιουργού στην Ελβετία.
  • Κιτάνο 
    Στη Βενετία προβλήθηκε και το νέο φιλμ του Ιάπωνα Τακέσι Κιτάνο (φωτογραφία αριστερά) «Outrage beyond», ανεπίσημο σίκουελ του προ διετίας γκανγκστερικού δράματος του ίδιου με τίτλο «Outrage»
Α. ΔΑΛΙΑΚΑ - Ρ.ΕΚΣΙΕΛ, ΕΘΝΟΣ, 4/9/2012

No comments: