Thursday, April 12, 2012

Αρμύρα και πλαστελίνη για το Πάσχα


Του Δημητρη Mπουρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 12 Aπριλίου 2012
  • Πειρατές ***
  • ANIMATION
  • Σκηνοθεσία: Πίτερ Λορντ
ΚΡΙΤΙΚΗ. Η καλύτερη επιλογή για μικρούς και για μεγάλους από τις νέες ταινίες είναι το animation «Πειρατές» που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή του Πάσχα. (Πριν από την έξοδό σας, σώφρον θα ήταν να βεβαιωθείτε για την πρεμιέρα των ταινιών αυτές τις ημέρες. Πολλοί κινηματογράφοι δεν λειτουργούν Μεγ. Παρασκευή, Μεγ. Σάββατο,, αλλά και Κυριακή του Πάσχα). Στο διά ταύτα, στους χειροποίητους «Πειρατές» που δημιουργήθηκαν από πλαστελίνη στα βρετανικά στούντιο Aardman («Γουάλας και Γκρόμιτ») και «ζωντάνεψαν» με την τεχνική του stop motion. Ο παραγωγός και σκηνοθέτης Πίτερ Λορντ άφησε τη φαντασία του να τον οδηγήσει στην αρμύρα των τροπικών θαλασσών χωρίς να χάσει το βρετανικό του χιούμορ. (Δυστυχώς η ταινία προβάλλεται μόνον μεταγλωττισμένη.) Ενας κουρσάρος της συμφοράς, ο Πειρατής Καπετάνιος, και η κουστωδία του θα γίνουν πρωταγωνιστές μιας ξεκαρδιστικής περιπέτειας στην οποία θα εμπλακούν και πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας: ο Κάρολος Δαρβίνος, που είναι σε νεαρή ηλικία αλλά και θύμα κεραυνοβόλου έρωτα, και η βασίλισσα Βικτωρία, που εκτός από τους άγριους πειρατές την τρέμουν και τα υπό εξαφάνιση άγρια ζώα του πλανήτη.

Ο Πειρατής Καπετάνιος με την ευγενική καρδιά και την πλούσια γενειάδα θέλει επιτέλους να κάνει πράξη το μεγαλύτερο όνειρό του, να αναδειχθεί πειρατής της χρονιάς. Δεν είναι απλό πράγμα όμως να κερδίσει τον μοχθηρό Μαύρο Μπέλαμι και τη σατανική Κάτλας Λιζ που γεμίζουν τα αμπάρια τους με θησαυρούς σε κάθε τους ρεσάλτο. Σε ένα δικό του ρεσάλτο ο Πειρατής Καπετάνιος προσγειώνεται στο κατάστρωμα ενός νεαρού φυσιοδίφη, του άσημου Δαρβίνου, ο οποίος έκπληκτος αναγνωρίζει ένα ντόντο (ένα ενδημικό πουλί του Ινδικού που θεωρείται εξαφανισμένο είδος) στον ώμο του κουρσάρου. Ο Δαρβίνος πείθει τους πειρατές να παρουσιάσουν το πολύτιμο ντόντο στην επιστημονική κοινότητα του Λονδίνου.
Προβάλλεται και η περιπέτεια φαντασίας «Καθρέφτη καθρεφτάκι μου» (**) του Τάρσεμ Σινγκ. Το κλασικό παραμύθι της Χιονάτης και των επτά νάνων ανανεώνεται με χιούμορ και εξυπνάδα, δεν απευθύνεται όμως σε μικρά παιδιά. Μετά τον χαμό του καλού βασιλιά, μια αδίστακτη γυναίκα γίνεται κυρίαρχη του βασιλείου και εξορίζει τη νεαρή Χιονάτη (Λίλι Κόλινς) στο δάσος. Στον ρόλο της κακιάς βασίλισσας, η Τζούλια Ρόμπερτς.

No comments: