Thursday, April 12, 2012

Τρόμος και αγωνία με δόσεις κωμωδίας στο μίξερ της ταινίας


Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/4/2012
ΚΡΙΤΙΚΗ. Ταινία τρόμου με δόσεις κωμωδίας, που βάζει στο μίξερ τα κλισέ του είδους, όπως η σειρά των «Scream», είναι το «Μικρό σπίτι στο δάσος» (**), που σκηνοθέτησε ο Ντρου Γκοντάρντ. Μια νεανική παρέα πηγαίνει για διακοπές σε ένα απομονωμένο σπιτάκι, αλλά θα συναντήσει απανωτές δυσάρεστες και αιματηρές εκπλήξεις. Το διαφορετικό στοιχείο είναι ότι όλα προκαλούνται από μια ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί διαρκώς με κάμερες.
Ανάμεσα στις καλύτερες και σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου είναι η «Κάλπικη λίρα» (****1/2), που γύρισε το 1955 ο Γιώργος Τζαβέλλας. Η πρώτη σπονδυλωτή ταινία του ελληνικού σινεμά αφηγείται σε τέσσερα επεισόδια την ιστορία του «κάλπικου παρά» που περνάει από χέρι σε χέρι, δίνοντας την ψευδαίσθηση της ευτυχίας. Με εξαιρετικό καστ, τους Βασίλη Λογοθετίδη, Ορέστη Μακρή, Μίμη Φωτόπουλο, Σπεράντζα Βρανά, Δημήτρη Χορν και Ελλη Λαμπέτη, η ταινία προβάλλεται σε ψηφιακή επανέκδοση, που δεν έχει αποφύγει τις «βελτιώσεις» στους τίτλους που παρατηρούνται στις τηλεοπτικές κόπιες παλιών ελληνικών ταινιών.

Μια μέτρια ταινία, που ωστόσο προσφέρει αυτό που υπόσχεται, είναι το «StreetDance 2» (**1/2), το οποίο ανάμεσα σε χορευτικά νούμερα αφηγείται υποτυπωδώς την προσπάθεια μιας ομάδας χορευτών να κερδίσουν έναν διαγωνισμό. Σε μια χορευτική ταινία, πάντως, το σημαντικό είναι ο χορός και εδώ είναι θεαματικός και εντυπωσιακά κινηματογραφημένος. Σε 3D.
Προβάλλονται ακόμη «Οι καλοκαιρινές μου διακοπές» (**), με τον Μελ Γκίμπσον στον ρόλο πρωταγωνιστή και παραγωγού και στη σκηνοθεσία τον Εϊντριαν Γκράνμπεργκ, βοηθό του στο «Apocalypto». Ο Γκίμπσον υποδύεται έναν εγκληματία που συλλαμβάνεται στο Μεξικό και, αφού μπει εκεί στη φυλακή, θα βοηθηθεί από ένα μικρό αγόρι. Αργότερα θα θελήσει να βοηθήσει την οικογένεια του παιδιού, αλλά τα πράγματα θα εξελιχθούν βίαια.

No comments: