Tuesday, January 29, 2008

Αντρέι Ταρκόφσκι

Από τα γυρίσματα της σπουδαστικής ταινίας του Α. Ταρκόφσκι και της Μ. Μπέικου «Οι φονιάδες»
Το βαθιά ανθρώπινο, αντιπολεμικό αριστούργημα του σημαντικού Σοβιετικού σκηνοθέτη, Αντρέι Ταρκόφσκι «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», ανοίγει αύριο (6.30 μ.μ.), στο «Τριανόν», το αφιέρωμα στον δημιουργό, με τίτλο «Επιστρέφοντας στον Ταρκόφσκι» που διοργανώνει η «New Star» και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία απέσπασε το «Χρυσό Λιοντάρι» του Φεστιβάλ Βενετίας (1962) και δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Μετά την προβολή, θα γίνει η επίσημη έναρξη του αφιερώματος, παρόντων των πρεσβευτών της Κούβας και της Ρωσίας, καθώς και της διευθύντριας του Ιδρύματος Ταρκόφσκι στη Μόσχα.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το αφιέρωμα, μίλησε η Μαρία Μπέικου, συμφοιτήτρια του Ταρκόφσκι στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου Μόσχας, το θρυλικό VGIG, όπου σπούδασαν σκηνοθεσία, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Σοβιετικού σκηνοθέτη, Μιχαήλ Ρομ. Επιπλέον είναι και η συν-σκηνοθέτρια, με τον Ταρκόφσκι της - χαμένης επί 50 χρόνια - πρώτης σπουδαστικής ταινίας «Οι φονιάδες», που θα προβληθεί, επίσης, αύριο (8.30 μ.μ.) σε πρώτη ελληνική προβολή. Η ταινία γυρίστηκε κατά το τρίτο έτος των σπουδών τους το 1956 και βασίζεται σε διήγημα του Ερνεστ Χεμινγουέι.

Θα προβληθεί, επίσης, η μικρού μήκους ταινία «Δεν έχει άδεια σήμερα» (1959) και η πτυχιακή ταινία του σκηνοθέτη «Ο οδοστρωτήρας και το βιολί» (1960). Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με δύο ταινίες για τον Ταρκόφσκι: «Μια μέρα στη ζωή του Αντρέι Αρσένιεβιτς» του Κρις Μαρκέρ (2000) και «Η ελεγεία της Μόσχας» του Αλεξάντερ Σοκούροφ (1987). Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 6/2. [Ριζοσπάστης, 30/1/2008]

No comments: