Monday, January 23, 2017

Τζορτζ Κιούκορ: Ο «σκηνοθέτης των γυναικών»!

Ο Τζορτζ Κιούκορ [George Cukor, 7 Ιουλίου 1899 – 24 Ιανουαρίου 1983] ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1964 Ωραία μου Κυρία (My Fair Lady). Ο Κιούκορ διέπρεψε στην κινηματογράφηση διάσημων λογοτεχνικών έργων καθώς και σοφιστικέ κωμωδιών. Όλες του οι πρωταγωνίστριες τον λάτρευαν επειδή περνούσε ατελείωτες ώρες μαζί τους υποδεικνύοντάς τους τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ερμηνεύσουν πειστικά το ρόλο τους και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Γι’ αυτό το λόγο ήταν γνωστός κι ως Ο σκηνοθέτης των γυναικών. Ήταν αποτελεσματικός με τους ηθοποιούς που σκηνοθετούσε, πολλοί από τους οποίους προτάθηκαν ή βραβεύτηκαν με Όσκαρ.
Η καριέρα του ξεκίνησε το 1932, όταν γύρισε την ταινία Το Τίμημα για το Χόλιγουντ (What Price Hollywood?) για τον παραγωγό της R.K.O. Ντέιβιντ Ο Σέλζνικ. Ακολούθησαν οι ταινίες Η Τραγωδία ενός Πατέρα (A Bill of Divorcement, 1932), Our Betters, 1933 και Οι 4 Κόρες του Δρος Μορς (Little Women, 1933) κι έπειτα όταν ο Σέλζνικ εγκατέλειψε την R.K.O. για να περάσει στην Metro-Goldwyn-Mayer τον ακολούθησε. Πρώτη του ταινία για την MGM ήταν Το Βράδυ στις Οκτώ (Dinner at Eight, 1933) με τους Τζον Μπάριμορ, Λάιονελ Μπάριμορ και Τζιν Χάρλοου.
Οι επόμενές του ταινίες για την MGM ήταν κινηματογραφικές διασκευές γνωστών μυθιστορημάτων όπως: Δαβίδ Κόπερφιλντ (David Copperfield, 1935), Ρωμαίος και Ιουλιέττα (Romeo & Juliet, 1936) και Η Κυρία με τις Καμέλιες (Camille, 1936). To 1938 σκηνοθέτησε για μια ακόμη φορά τη φίλη του Κάθριν Χέπμπορν μαζί με τον Κάρι Γκραντ στην κωμωδία Μαζί σου για Πάντα (Holiday) κι έπειτα το 1939 σκηνοθέτησε τις Τζόαν Κρόφορντ, Νόρμα Σίρερ, Τζόαν Φοντέιν και Ρόζαλιντ Ράσελ στην ταινία Γυναίκες (Women). Την ίδια χρονιά ο Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ τον κάλεσε να σκηνοθετήσει την επική του υπερπαραγωγή Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone with the Wind, 1939), αλλά οι διαφωνίες του με το Σέλζνικ τον ανάγκασαν να αποχωρήσει ενώ τα γυρίσματα βρίσκονταν υπό εξέλιξη. Τη θέση του πήρε ο Βίκτορ Φλέμινγκ.
Ο Κιούκορ συνέχισε την πορεία του αμφιταλαντευόμενος μεταξύ κωμωδίας και δράματος γυρίζοντας ταινίες όπως: Κοινωνικά σκάνδαλα (The Philadelphia Story, 1940), Εφιάλτης (Gaslight, 1944), Διπλή Ζωή (A Double Life, 1947), Από το Πλευρό του Αδάμ (Adam’s Rib, 1949), Γεννημένη Χθες (Born Yesterday, 1950), Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born, 1954) και Ωραία μου Κυρία (My Fair Lady, 1964). Τελευταία του ταινία ήταν η επανεκτέλεση της ταινίας του 1942 Δάκρυα του χθες (Old Acquaintance), την οποία γύρισε ξανά με τίτλο Πλούσιες και Διάσημες (Rich and Famous, 1981) με πρωταγωνίστριες τις Ζακλίν Μπισέ, Κάντις Μπέργκεν και Μεγκ Ράιαν. Ο Κιούκορ απεβίωσε το 1983 από καρδιακή προσβολή.

No comments: