Wednesday, March 30, 2016

Εφυγε από τη ζωή η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Patty Duke, σε ηλικία 69 ετών

Εφυγε από τη ζωή η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Patty Duke 
Υπήρξε η πρώτη ανήλικη ηθοποιός που κράτησε στα χέρια της το χρυσό αγαλματίδιο 

Έφυγε από τη ζωή η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Patty Duke,  που απέσπασε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου (1962) για την ερμηνεία της στην ταινία «Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν». Η Patty ήταν μόλις 16 ετών όταν βραβεύτηκε για την ερμηνεία της και υπήρξε η πρώτη «ανήλικη» ηθοποιός που κράτησε στα χέρια της το χρυσό αγαλματίδιο, καθώς στο παρελθόν οι συνομήλικοί της λάμβαναν μόνο ειδικά βραβεία. Η Patty Duke άφησε την τελευταία της πνοή, το πρωί της Τρίτης, 29 Μαρτίου, σε ηλικία 69 ετών.


Η οικογένεια της ηθοποιού, σε ανακοίνωση της, έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου της: «Το πρωί, η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, γιαγιά και εξαίρετη καλλιτέχνης, ανθρωπιστής και πρωταθλητής στη νοητική υγεία, Anne Patty Duke Pearce, έκλεισε τα μάτια της, ησύχασε τον πόνο και προχώρησε σε ένα όμορφο μέρος. Δοξάζουμε την ατελείωτη αγάπη και συμπόνοια που έδειχνε μέσα από τη δουλειά και τη ζωή της».

Γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το Δεκέμβριο του 1946, με το πραγματικό της όνομα να είναι Anna Marie Duke. Είχε μια δύσκολη παιδική ηλικία. Οι γονείς της -μάνατζερ την  κακοποιούσαν και την ανάγκαζαν να υποδύεται σειρά ρόλων σε σαπουνόπερες και διαφημιστικά σποτ. Μάλιστα, της έδιναν αλκοόλ και φάρμακα.

Μετά την νίκη του Όσκαρ, το 1963, η Patty έκανε το ντεμπούτο της στην μικρή οθόνη. Παρουσίασε ένα τηλεοπτικό show «The Patty Duke show» το οποίο προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία για τρία χρόνια, μέχρι το 1966.

Η ηθοποιός συνέχισε την επιτυχημένη τηλεοπτική της πορεία, κερδίζοντας 3 βραβεία Emmy,
και αποσπώντας οχτώ υποψηφιότητες.

Στη μεγάλη οθόνη, η Duke συμμετείχε στα φιλμ Happy Anniversary (1959), Valley of the Dolls (1967), By Design (1982), Willy/Milly (1986), The Hitch-Hikers (1989), Prelude to a Kiss (1992) και Bigger Than the Sky (2005).

Μετά το τέλος της τηλεοπτικής εκπομπής της, δοκίμασε ξανά την τύχη της στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας το 1967 στη δραματική ταινία Valley Of Dolls, η οποία αν και "θάφτηκε" από τους κριτικούς, σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία. Σε όλη την την καριέρα κέρδισε επιπλέον τρία βραβεία Emmy. Πέραν της καριέρας της στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, διετέλεσε για τρία χρόνια και πρόεδρος του σωματείου Αμερικανών δημοσιογράφων (Screen Actors Guild).


Η γεννημένη στο Κουίνς της Νέας Υόρκης ηθοποιός, αργότερα παρουσίασε την δική της κωμική σειρά με τίτλο «The Patty Duke Show», η οποία διήρκεσε τρεις σεζόν και χάρισε στην Duke μία υποψηφιότητα για βραβείο Emmy, ενώ σε πιο ώριμη ηλικία συμμετείχε στο «Valley of the dolls».

No comments: