Tuesday, January 12, 2016

Παλαβές υποψηφιότητες και δίκαιες νίκες στις Χρυσές Σφαίρες

Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου και ο Λεοντάρντο Ντι Κάπριο με τις Χρυσές Σφαίρες τους. 
Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου και ο Λεοντάρντο Ντι Κάπριο με τις Χρυσές Σφαίρες τους.

Αν τα Οσκαρ αποτελούν τη μεγάλη γιορτή του Χόλιγουντ, τότε οι Χρυσές Σφαίρες είναι εκείνη η μεθυσμένη και αλλοπρόσαλλη έναρξη του πανηγυριού που την προετοιμάζει. Αυτό αποδείχθηκε για άλλη μία φορά το βράδυ της Κυριακής σε μια τελετή απονομής με δίκαιες νίκες, παλαβές υποψηφιότητες (και βραβεύσεις) αλλά και τον απολαυστικό Ρίκι Τζερβέις να κλέβει την παράσταση ως παρουσιαστής του όλου σόου, με το ανελέητο χιούμορ του.


Αναμφισβήτητη –και δίκαιη– νικήτρια της 73ης απονομής ήταν η «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, στον οποίο απονεμήθηκαν τα βραβεία τόσο του Καλύτερου Δράματος όσο και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Σημαντικότερη ωστόσο ήταν η βράβευση του πρωταγωνιστή της ταινίας Λεονάρντο ντι Κάπριο, η οποία πιθανότατα προαναγγέλλει και την απονομή του πρώτου Οσκαρ σε έναν ηθοποιό που, αν μη τι άλλο, το αξίζει· εκτός κι αν αυτό πάει στον Ματ Ντέιμον. Στην προχθεσινή τελετή το πράγμα μοιράστηκε, μιας και ο τελευταίος βραβεύτηκε επίσης για τον καλύτερο ρόλο σε Κωμωδία/Μιούζικαλ, αν και κανείς δεν κατάλαβε γιατί το «Martian», στο οποίο ο Ντέιμον πρωταγωνιστεί, βρέθηκε –και τιμήθηκε– στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Στα υπόλοιπα, απροσδόκητη, αλλά όχι και άδικη, ήταν η βράβευση της Μπρι Λάρσον για τον ρόλο της στο ανεξάρτητο «Δωμάτιο», το οποίο συγκλόνισε με την τραγικότητα καθώς και το αυθεντικό της ιστορίας του. Σημαντική ήταν ακόμα η βράβευση της Τζένιφερ Λόρενς για το «Joy» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, όπως και αυτή του Β΄ Γυναικείου ρόλου της Κέιτ Γουίνσλετ για το «Στιβ Τζομπς» του Ντάνι Μπόιλ. Την πρώτη μάλιστα δεν παρέλειψε να «περιποιηθεί» ο καυστικός Τζερβέις: αφού τη συνεχάρη (ειλικρινώς) για τον αγώνα της περί ίσης οικονομικής μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών ηθοποιών του Χόλιγουντ, συμπλήρωσε σαρδόνια πως «έγιναν κανονικές διαδηλώσεις, όπου άνθρωποι της εργατικής τάξης αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατόν μια 25χρονη να ζήσει μόνο 52 εκατ. δολάρια τον χρόνο...».

Μερικές επιπλέον αξιοπρόσεκτες βραβεύσεις ήταν οι εξής: καλύτερο ξενόγλωσσο φιλμ αναδείχθηκε το εξαιρετικό «Γιος του Σαούλ», καλύτερο animation ο τελευταίος θρίαμβος της Pixar «Τα μυαλά που κουβαλάς», ενώ ο 87χρονος Ενιο Μορικόνε επιβραβεύτηκε για ακόμα ένα απίθανο μουσικό σκορ («Οι Μισητοί 8»). «Συλλεκτική» καλτ στιγμή το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο πήγε στον βετεράνο Σιλβέστερ Σταλόνε για το «Creed». Κλείσιμο με τις απονομές της τηλεόρασης. Εκεί την παράσταση έκλεψε η Lady Gaga, της οποίας η (άκρως αποκαλυπτική) ερμηνεία στο «American Horror Story» εκτιμήθηκε δεόντως. Κατά τα λοιπά, το «βαρύ» βραβείο της Καλύτερης Δραματικής Σειράς πήγε στο εκπληκτικό «Mr. Robot» ενώ με Σφαίρες έφυγαν ακόμα οι Τζον Χαμ («Mad Men»), Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ («Mozart in the Jungle»), Ταράζι Χένσον («Empire»), Κρίστιαν Σλέιτερ («Mr. Robot») και Οσκαρ Αϊζακ («Show me a Hero»).
Οι Νικητές
Καλύτερης δραματικής ταινίας: “The Revenant”
Καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ: “The Martian”
Καλύτερου γυναικείου ρόλου - δράμα: Μπρι Λάρσον, “Room‘.
Καλύτερου ανδρικού ρόλου - δράμα: Λεονάρντο ντι Κάπριο “The Revenant”
Καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία: Τζένιφερ Λόρενς “Joy”.
Καλύτερου ηθοποιού σε κωμωδία: Ματ Ντέιμον, “The Martian”.
Β' γυναικείου ρόλου: Κέιτ Γοουίνσλετ, “Steve Jobs”.
Β' ανδρικού ρόλου: Σιλβέστερ Σταλόνε, "Creed".
Σκηνοθεσίας: Αλεχάνδρο Ιναρίτου, “The Revenant”
Σεναρίου: Ααρον Σόρκιν “Steve Jobs”
Animated ταινίας: “Inside Out”
Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: “Son of Saul,” Ουγγαρία.
Μουσικής: Ενιο Μορικόνε, “The Hateful Eight”
Καλύτερο τραγούδι: “Writing’s on the Wall,” “Spectre”
Τηλεόραση

Καλύτερης σειράς, κωμωδία ή δράμα: “Mozart in the Jungle” (Amazon)
Καλύτερης τηλεοπτικής ταινίας ή μίνι σειράς: “Wolf Hall” (PBS)
Καλύτερης ηθοποιού σε μίνι - σειρά: Lady Gaga, “American Horror Story: Hotel”
Καλύτερου ηθοποιού σε μίνι - σειρά: Οσκαρ Άϊζαακ, “Show Me a Hero”
Καλύτερης ηθοποιού σε δραματική σειρά: Ταράχι Χένσον, “Empire”
Καλύτερου ηθοποιού σε δραματική σειρά: Τζον Χαμ, “Mad Men”
Καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Ρέιτσελ Μπλουμ, Crazy Ex-Girlfriend”
Καλύτερου ηθοποιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Γκαρσία Μπερτνάλ, “Mozart in the Jungle”
Β' γυναικείου ρόλου: Μάουρα Τιερνέι, “The Affair”
Β' ανδρικού ρόλου: Κρίστιαν Σλέιτερ, “Mr. Robot”




ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/1/2016

No comments: