Tuesday, September 3, 2013

Σκάρλετ Γιόχανσον από... άλλον πλανήτη

  • Η παρουσία της Σκάρλετ Γιόχανσον στο Λίντο αλλά και μια προκλητική από ερωτικής πλευράς ταινία από την Κορέα, ήταν τα πιο σημαντικά γεγονότα της σημερινής 7ης ημέρας του 70ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας.

Η Γιόχανσον ερμηνεύει ένα εξωγήινο ον που έρχεται με τη μορφή μιας σέξι γυναίκας (ρομπότ στην πραγματικότητα) στη γη, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Under the Skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ. Στόχος της είναι να ξελογιάσει και να παρασύρει τους άντρες για να χρησιμοποιηθούν ως ύλη από τούς εξωγήινους. Ο Γκλέιζερ έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα, με ωραία ατμόσφαιρα και αρκετό σασπένς και μυστήριο (μαζί και ερωτισμό) περιπέτεια. Αν και στη συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε την προβολή, σε μια κατάμεστη αίθουσα που τράβηξε δημοσιογράφους, φωτογράφους και τηλεοράσεις, όλοι περίμεναν τις δηλώσεις της διάσημης σταρ, αποδείχτηκε πως η Γιόχανσον δεν είχε και πολλά να πει, αντίθετα με τον σκηνοθέτη της που την κάλυψε όσο μπορούσε και μας μίλησε διεξοδικά για τα γυρίσματα της ταινίας του.

Στις δυσλειτουργικές οικογένειες πρέπει να προσθέσουμε κι αυτή που πρωταγωνιστεί στη συγκλονιστική, δοσμένη με έντονο ρεαλισμό, ταινία του Κιμ Κι Ντουκ «Moebius», που προβλήθηκε σήμερα, εκτός συναγωνισμού, σε δυο διαφορετικές κατάμεστες αίθουσες. Πρόκειται για μια οικογένεια όπου η σύζυγος για να εκδικηθεί τον άπιστο σύζυγο αποφασίζει να «χτυπήσει» τον έφηβο γιο τους, κόβοντας το πέος του. Η ταινία, που δεν έχει κανένα διάλογο, μόνο ήχους, έχει αρκετές προκλητικές (αποκρουστικές για ορισμένους, που κάποια στιγμή αποχώρησαν από την αίθουσα) σκηνές, ιδιαίτερα προς το φινάλε, όταν η οργισμένη, σαν καινούρια Μήδεια, σύζυγος επιστρέφει στο σπίτι και προκαλεί την τραγωδία.

Στις καλές ταινίες του διαγωνιστικού μέρους ήταν σήμερα και η ισραηλινή «Ana Arabia» του Αμος Γκιτάι, γυρισμένη ολόκληρη με ένα μονοπλάνο των 81 λεπτών και με επίκεντρο τις συνεντεύξεις που παίρνει μια νεαρή ισραηλινή δημοσιογράφους από τους κατοίκους, Ισραηλινούς και Άραβες, μιας φτωχικής, παραγνωρισμένης γειτονιάς κοντά στη Χάιφα. Ιστορίες που εκφράζουν τα όνειρα αλλά και τις απογοητεύσεις των διάφορων χαρακτήρων που αντιμετωπίζουν με ζεστασιά και χιούμορ τη δημοσιογράφο.

No comments: