Wednesday, July 4, 2012

Ψαρεύοντας, μάλλον θεατές... !

Και αυτήν την καλοκαιρινή βδομάδα του Ιούλη, η πιο ενδιαφέρουσα ταινία που προσφέρουν οι αίθουσες τυγχάνει να είναι επανέκδοση. Πρόκειται για την ψηφιακά 4Κ αποκαταστημένη ταινία - σταθμό του Μάρτιν Σκορτσέζε «Ο ΤΑΞΙΤΖΗΣ» από το τόσο μακρινό 1976. Οι υπόλοιπες, μετριότητες η μία πίσω απ' την άλλη... Πάντως, όσοι δε λένε να ικανοποιηθούν από τη γενική προσφορά - και έως ότου στηθούν παντού, κινηματογραφικές λέσχες που θα ξαναζωντανέψουν την έννοια του καλού κινηματογράφου και τη σημασία του σαν κοινωνικό καλλιτεχνικό έργο και όχι φτηνό ή ακριβό οπτικοακουστικό εμπόρευμα και καταναλωτικό υποπροϊόν - καλά θα κάνουν να φροντίσουν να οργανώσουν τη δική τους «ταινιοθήκη». Αν φροντίσουν, να είναι σίγουροι ότι θα βρουν τις ταινίες που ζητούν για να τις απολαύσουν στην απόλυτη ησυχία του θερινού μεταμεσονύκτιου... Αν γίνεται να «απολαύσει» κανείς προβολή σπίτι του! Φυσικά και πάλι αν φροντίσει γι' αυτό... Εχοντας ικανοποιήσει πείνα, δίψα και φυσικές ανάγκες, έχοντας κλείσει κινητά και χαμηλώσει σταθερά, έχοντας κοιμίσει παιδιά και έχοντας αποφασίσει ότι το επόμενο δίωρο δε θα σηκωθεί από τη θέση του, οργανώνει κανείς τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για να αφεθεί να ταξιδέψει με την ταινία και να βυθιστεί στη μαγεία της... Κι ας ενίστανται κάποιοι για τη μαγεία της μικρής οθόνης... Εμείς σας προτείνουμε κάποιους καλοκαιρινούς τίτλους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, εσείς φροντίστε να τους βρείτε στο βιντεάδικο της γειτονιάς σας ή όπου αλλού...
«ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ» (1976), του Σίντνεϊ Λιούμετ με την Φέι Ντάναγουέι, τον Γουίλιαμ Χόλντεν, τον Πίτερ Φιντς και τον Ρόμπερτ Ντιβάλ (τίτλος πρωτότυπου «NETWORK» σκην. SidneyLumet).
«Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΦΙΝΤΖΙ - ΚΟΝΤΙΝΙ» (1970) του Βιτόριο Ντε Σίκα με την Ντομινίκ Σαντά, τον Φάμπιο Τέστι, τον Λίνο Καπολίκιο και τον Χέλμουτ Μπέργκερ (τίτλος πρωτ. «IL GIARDINO DEI FINZI - CONTINI» σκην. Vittorio De Sica).
«ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ» (1941) του Τζον Χιούστον με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, την Μέρι Αστορ και τον Πέτερ Λορ (τίτλος πρωτ. «THEMALTESEFALCON» σκην. JohnHuston).
«ΜΑΡΝI» (1964) του Αλφρεντ Χίτσκοκ με τον Σον Κόνερι, την Τίπι Χέντρεν (τίτλος πρωτ. «MARNIE» σκην. AlfredHitchcock).
Από σήμερα προβάλλεται επίσης το φιλμ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ». Αυτός είναι ο ελληνικός τίτλος της παρθενικής ταινίας μεγάλου μήκους των αδελφών Νταβίντ και Στεφάν Φενκινός που βασίστηκε στο best seller μυθιστόρημα , το όγδοο, του ιδίου του Νταβίντ Φενκινός. Μια ανάλαφρη γαλλική ρομαντική κομεντί για την ιστορία μιας νέας γυναίκας που μένει ξαφνικά χήρα και βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει. Το ίδιο ξαφνικά, μετά από μακρόχρονη νάρκωση των συναισθημάτων της, φιλά έναν συνάδελφό της, έναν απίθανο τύπο και έτσι αρχίζει να εξελίσσεται ένα ειδύλλιο ανάμεσα σε κλισέ και μεταφορές, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα «το ρολόι του σώματος δεν λειτουργεί ορθολογικά». Η ερωτική ιστορία της ταινίας, παραγωγής 2011, ξετυλίγεται στα πλαίσια μιας κωμωδίας που ξεκινά εντελώς απροσδόκητα και συνεχίζεται με πολλές εκπλήξεις, εύθραυστες ισορροπίες και αφήγηση χωρίς ιδιαίτερη χάρη. Οσο για τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της γυναίκας παιδιού που κινείται με όρους ευτυχίας της αφέλειας - ρόλο που υποδύεται η Οντρέ Τοτού - έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά της Αμελί Πουλέν...
Ενώ, από σήμερα αρχίζει και η προβολή της τρισδιάστατης οικογενειακής κωμωδίας κινουμένων σχεδίων «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ 4». Σε σκηνοθεσία των Στιβ Μαρτίνο και Μάικ Θερμάγιερ, η αμερικάνικη αυτή παραγωγή του 2012, προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.


ΚΡΙΤΙΚΗ:
Τζία ΓΙΟΒΑΝΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 5 Ιούλη 2012

No comments: