Sunday, February 12, 2012

Τα Οσκαρ χάνουν το Kodak θέατρό τους

Η χρεοκοπία της εταιρείας ίσως διώξει τα βραβεία από το συμβολικό Χόλιγουντ...  [Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/2/2012]. Ανεξάρτητα από το ποιοι θα κερδίσουν στην απονομή των Οσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου, υπάρχει ένα όνομα που από την επόμενη χρονιά θα πάψει να σχετίζεται με τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία. Η Kodak, που το 2000 υπέγραψε συμβόλαιο 75 εκατ. δολαρίων ώστε το όνομά της να δοθεί στο νέο τότε θέατρο που μέχρι σήμερα στεγάζει την απονομή, κατέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου το όνομα Kodak να αφαιρεθεί από το θέατρο. Η εταιρεία, που το όνομά της για δεκαετίες υπήρξε συνώνυμο του φωτογραφικού και κινηματογραφικού φιλμ, δήλωσε πτώχευση και προσπαθεί να συγκεντρώσει όπως και από όπου μπορεί τα έξοδά της. Μαζί και τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια που διαθέτει κάθε χρόνο για να διατηρεί τον τίτλο του Kodak Theatre.


Η πτώχευση της Kodak και η αφαίρεση του ονόματός της από τη μαρκίζα του θεάτρου των Οσκαρ έχει έναν συμβολικό τόνο. Ερχεται σε μια περίοδο που ο κινηματογράφος αλλάζει ριζικά σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό μέρος. Το φιλμ θεωρείται ήδη απαρχαιωμένο και τη θέση του έχουν πάρει οι ψηφιακές κάμερες, η ψηφιακή προβολή, οι υπολογιστές και το 3D. Τι σχέση έχει πια το όνομα της Kodak και το κίτρινο σήμα της με το σημερινό σινεμά; Σχεδόν καμία. Με την επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον κινηματογράφο και ακόμη περισσότερο στη φωτογραφία, η Kodak απέτυχε να προσαρμοστεί στη νέα εποχή και βρίσκεται εκτός της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά και εκτός του πιο λαμπερού γεγονότος της.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Ακαδημίας προβληματίζονται σοβαρά για το μέλλον του χώρου της απονομής. Με τη δημιουργία του θεάτρου στο συγκρότημα των κτιρίων στη συμβολή των λεωφόρων Χόλιγουντ και Χάιλαντ, η Ακαδημία βρήκε το καταλληλότερο σημείο για την τελετή των Οσκαρ, που παρά την πτώση της θεαματικότητας τα τελευταία χρόνια παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές μεταδόσεις στον κόσμο. Το θέατρο, που ήταν έτοιμο το 2001, κατασκευάστηκε με βάση τις ανάγκες των Οσκαρ. Και αν στη δεκαετία που ακολούθησε έχει φιλοξενήσει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εντυπωσιακά σόου όπως τους τελικούς του American Idol και τις παραστάσεις του Cirque du Soleil που στεγάζονται αυτή την περίοδο εκεί, η σκηνή (πλάτους 34 μέτρων και βάθους 18), η διάταξη των (3.332) καθισμάτων και οι ηλεκτρονικές ευκολίες για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των Οσκαρ.

Η αρχική συμφωνία της Ακαδημίας με το θέατρο ήταν τουλάχιστον για τα είκοσι χρόνια που η Kodak θα έδινε το όνομά της. Η χρεοκοπία της εταιρείας όμως φαίνεται ότι θα φέρει αλλαγές και στον χώρο της απονομής. Η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να δεσμευτεί πέρα από την τελετή του 2013, καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη της θεωρούν ότι ο οργανισμός, αλλά και η απονομή δεν πρέπει να σχετίζονται πλέον με ένα χρεοκοπημένο όνομα.

Ηδη γίνονται ανεπίσημες συζητήσεις για τον νέο χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το Nokia Theatre, που βρίσκεται στο κέντρο του Λος Αντζελες. Χωρητικότητας 7.000 θεατών (διπλάσιων από το Kodak), το Nokia Theatre μπορεί να κάνει την απονομή ένα πιο «ανοιχτό» γεγονός, αφού συνήθως γίνεται «σφαγή» για μια πρόσκληση. Ομως βρίσκεται μακριά από τον συμβολικό τόπο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ελάχιστα είναι πια τα γεγονότα της βιομηχανίας που συμβαίνουν στον ιστορικό τόπο της δημιουργίας του αμερικανικού εμπορικού κινηματογράφου και μόνο η Paramount εξακολουθεί να έχει την έδρα της εκεί. Αν αποχωρήσουν και τα Οσκαρ, το Χόλιγουντ θα είναι απλώς ένα σύμβολο.

Για μία βραδιά
Το Kodak Theatre είναι ένα από τα κτίρια που διατηρούν ζωντανό τον μύθο της βιομηχανίας και της ψευδαίσθησης. Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο Roosevelt, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη απονομή των Οσκαρ το 1929, μοιάζει σαν φυσική συνέχεια του θεσμού. To Hollywood Walk of Fame με τα αποτυπώματα και τα αστέρια των διάσημων καλλιτεχνών συνδέει τα δύο κτίρια. Ολα αυτά όμως ισχύουν στην πραγματικότητα για μία και μόνο βραδιά κάθε χρόνο. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου το συγκρότημα στη γωνία Χόλιγουντ και Χάιλαντ έχει ζωή κυρίως από το ξενοδοχείο που διαθέτει, τα εστιατόρια (μη φανταστείτε κάτι εξεζητημένο, φαστ φουντ και χοτ ντογκ) και τα καταστήματα. Μπροστά στην είσοδο του θεάτρου παρελαύνουν ηθοποιοί που ψάχνουν μια ευκαιρία, βγάζοντας εν τω μεταξύ ένα μεροκάματο ντυμένοι Τσάρλι Τσάπλιν, Μέριλιν ή ήρωες από τον Πόλεμο των Αστρων. Και αν και αποτελεί ένα από τα σημαντικά σημεία της κινηματογραφικής ιστορίας, η λεωφόρος Χόλιγουντ με τα μαζικά αναμνηστικά, αναδίδει κυρίως φτήνια και θλίψη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ωστόσο, η εικόνα αλλάζει. Οι εργάτες της Ακαδημίας φτάνουν, βαριές κουρτίνες καλύπτουν ολόκληρη την όψη του κτιρίου κρύβοντας τα καταστήματα, μίμοι, μικροπωλητές και ζητιάνοι «απομακρύνονται» και στρώνονται τα κόκκινα χαλιά. Την ημέρα της απονομής η κυκλοφορία διακόπτεται στα γύρω οικοδομικά τετράγωνα και ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί μια εικόνα - κατασκευή, μια ψευδαίσθηση τέτοια που ίσως μόνο η κινηματογραφική βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει.

Από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο...
Η απονομή των Οσκαρ έχει αλλάξει αρκετούς χώρους από την πρώτη τελετή του 1929, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείου Roosevelt. Ακολούθησαν άλλα ξενοδοχεία και ο πρώτος σταθερός χώρος της απονομής έγινε ένα άλλο σύμβολο του Χόλιγουντ, το «Grauman’s Chinese Theater» (1944 - 1946) με την κινέζικου στυλ είσοδο. Για δύο χρόνια η απονομή μετακινήθηκε στο Shrine Auditorium, ενώ το 1949 τα βραβεία δόθηκαν στο θέατρο της έδρας της Ακαδημίας στη λεωφόρο Μέλροουζ. Από το 1950 έως το 1960 η απονομή έγινε στο θέατρο Pantages, ενώ για μία χρονιά, το 1961, τα βραβεία έφτασαν στη Σάντα Μόνικα και στο Civic Auditorium. Για πολλά χρόνια, με εναλλαγές και διακοπές, τα Οσκαρ μετακινούνταν από το Dorothy Chandler Pavilion στο Shrine Auditorium. Από τον Μάρτιο του 2002 τα Οσκαρ απονέμονται στο Kodak Theatre.

No comments: