Thursday, November 17, 2011

Οπλο η Μέριλ Στριπ σε αυτήν την «ύποπτη» ταινία

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ»

Εκθειαστικά τα σχόλια για την ερμηνεία της ηθοποιού στον ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ, σε ένα φιλμ "μείγμα του ''Yes minister'' και του ''Λόγου του βασιλιά''"
Η Μέριλ Στριπ αποκαλύπτει την αφίσα της νέας της ταινίας, «Σιδηρά κυρία» στο Λονδίνο, όπου έγινε και η πρώτη παρουσίαση Η Μέριλ Στριπ αποκαλύπτει την αφίσα της νέας της ταινίας, «Σιδηρά κυρία» στο Λονδίνο, όπου έγινε και η πρώτη παρουσίαση
Την ώρα που στην Ελλάδα προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια η θέση της ταινίας απέναντι στην πολιτική οντότητα της Μάργκαρετ Θάτσερ από το ολοκαίνουργιο τρέιλερ της "Σιδηράς κυρίας", στη Βρετανία οι δημοσιογράφοι είδαν κιόλας το φιλμ. "Είναι μια ταινία που μας δίνει τη Θάτσερ χωρίς τον Θατσερισμό", γράφει ο κριτικός Ζαν Μπρουκς στην εφημερίδα "The Guardian" μετά την πρώτη προβολή του βιογραφικού φιλμ της Φιλίντα Λόιντ, με την πρωταγωνίστρια Μέριλ Στριπ παρούσα αυτές τις μέρες στο Λονδίνο.
Ο Μπρουκς επιβεβαιώνει μάλλον αυτό που διαφαίνεται και στο τρέιλερ: πως πρόκειται για μια βιογραφία, κάτι ανάμεσα στην οσκαρική "Βασίλισσα" (που είχε ως θέμα τη Βασίλισσα Ελισάβετ) και στον "Λόγο του βασιλιά" (που είχε ως θέμα τον Βασιλιά Γεώργιο, πατέρα της Ελισάβετ), με ένα σενάριο της Αμπι Μόργκαν "που στοχεύει σε μια ζωηρή περιήγηση με ενδιάμεσους σταθμούς στην άστατη ζωή και στους καιρούς της Θάτσερ". Ο τόνος είναι κομψός και στοργικός, λέει ο κριτικός της εφημερίδας, "ένα μείγμα του ''Yes minister'' και του ''Λόγου του βασιλιά'', τροφοδοτημένο με φλασμπάκ που μας πηγαινοφέρνουν σε μια ιστορία με εξουσιοδότηση".
Η ταινία ξεκινάει με τη Μέριλ Στριπ ως Θάτσερ σε προχωρημένη ηλικία να ζει με τα φαντάσματα του παρελθόντος της, ενώ ο σύζυγός της έχει πεθάνει. Για την ίδια την ηθοποιό, ο κριτικός έχει μόνο εκθειαστικά λόγια, θεωρώντας την ως το μόνο όπλο αυτής της συχνά "σαχλής" και "ύποπτης" ταινίας, που -σημειωτέον- επανενώνει τη Στριπ με τη σκηνοθέτιδα του "Mamma Mia!" Φιλίντα Λόιντ.
Με την πρώτη παρουσίαση της ταινίας, πάντως, σίγησαν και οι φωνές από το θατσερικό στρατόπεδο που έκαναν αρχικά λόγο για "αριστερές φαντασιώσεις". Η ταινία βγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Ιανουαρίου 2012 και στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου.
  • Ζευγάρι 
  • Στη "Σιδηρά κυρία" η Μέριλ Στριπ είναι ζευγάρι με τον Τζιμ Μπρόουντμπεντ, που υποδύεται τον Ντένις Θάτσερ.
Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 16/11/2011

No comments: