Thursday, April 21, 2011

Οι «ιερές γκάφες» του Χόλιγουντ

Ο Τζον Χιούστον διασκέδασε φιλµάροντας τη Βίβλο, τόσο που ουδέποτε αναρωτήθηκε για το αν οι πρωτόπλαστοι θα έπρεπε να διαθέτουν… αφαλό. Το µικρό αυτό λάθος βέβαια είναι ένα από τα πολλά που «χρωµατίζουν» τη βιβλικώς προσδιορισµένη επική φιλµογραφία του Χόλιγουντ.

Παραδείγµατος χάριν:
  • Στον «Βασιλιά των Βασιλέων», οι Ρωµαίοι µπαίνουν θριαµβευτικά στην πόλη, τα δόρατά τους όµως πηγαινοέρχονται από τον άνεµο µιας και είναι φτιαγµένα από λεπτό πλαστικό!
  • Ξανά στη «Βίβλο» του Χιούστον, µια από τις ανιψιές τού Νώε δεν κάνει καµία προσπάθεια να καλύψει το καθ' όλα µοντέρνο σουτιέν της, που φαίνεται µέσα από την παραδοσιακή φορεσιά.
  • Η πριγκίπισσα Μπίθια στις «∆έκα Εντολές» του Σεσίλ Ντε Μιλ επίσης, φορά ένα εντυπωσιακό φόρεµα που κλείνει µε ένα φερµουάρ που βγάζει µάτι. Θυµίζουµε πως τα φερµουάρ ανακαλύφθηκαν το 1891 µ.Χ. Στηνίδια ταινία, ο Τσάρλτον Ιστον προχωρά στην έρηµο και αφήνει στην άµµο… τρεις σκιές, αποκαλύπτοντας τις τεχνητές πηγές φωτισµού.
  • Ο Ιούδας κρύβει το πρόσωπό τουµε τα χέρια του, πριν από την επικείµενη αυτοκτονία, αλλά το µόνο που καταφέρνει είναι να αλλοιώσει το µακιγιάζ του, στα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίµπσον.
  • Οµοίως, τα µαύρα άλογα της φοβερής και τροµερής αρµατοδροµίας στον «Μπεν Χουρ»… ξεβάφουν στα σκοινιά τους. Στην ίδια ταινία είναι ορατά ταίχνη στην άµµο που αφήνουν τα λάστιχα του βαν όπου βρίσκεται η κάµερα.

No comments: