Wednesday, October 31, 2007

Λιβ Ούλμαν: Απαράδεκτη η κατάσταση στην Ελλάδα

Ως «Απαράδεκτη για χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», χαρακτηρίζει η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, την κατάσταση που προκύπτει σε βάρος της κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα, από τη μη εφαρμογή του νόμου για το 1,5%. Πρόκειται για το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι οφείλουν να το επενδύουν στην κινηματογραφική παραγωγή, ή στην απόκτηση δικαιωμάτων, ελληνικών και ευρωπαϊκών ταινιών.

Σε προσωπική επιστολή της προς την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιβιάν Ρέντινγκ, η διάσημη Σουηδή ηθοποιός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Οπτικοακουστικών Έργων (FERA), αφού ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Λευτέρη Δανίκα, στη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της FERA,που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στην Ντιζόν της Γαλλίας και η οποία καταδίκασε με ψήφισμά της την ελληνική περίπτωση, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Απ' όσο γνωρίζουμε, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόσθηκε ποτέ από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και μόνο εν μέρει από την δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλέορασης που ασκεί τον έλεγχο για την εφαρμογή των νόμων, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να υποχρεώσει τους εν λόγω τηλεοπτικούς σταθμούς σε συμμόρφωση. Η Γενική Συνέλευση της FERA καταδικάζει αυτή την κατάσταση που επικρατεί σε χώρα της Ευρωπαϊής Ενωσης ως απαράδεκτη και ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου». (www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

No comments: