Wednesday, November 5, 2008

Τζον Κρόλι BOY A

Φωτογραφία



Η ταινία «Boy A» φαίνεται, τόσο σαν τεχνική όσο και σαν περιεχόμενο, να συνεχίζει μια μακριά παράδοση κοινωνικού κινηματογράφου, που κατά καιρούς ανθίζει και ξανανθίζει στη ...Βρετανία, κάποτε με τη μορφή εργατικών και κοινωνικών ντοκιμαντέρ και άλλοτε με ταινίες φιξιόν, οι οποίες ασχολούνται με κοινωνικά και εργατικά θέματα, με θέματα λαϊκά, με οικογένειες και δεσμούς διαλυμένους, και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τις πλατιές μάζες, το λαό, ο οποίος βιώνει και τα περισσότερα τέτοια προβλήματα.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ νεαρό δολοφόνο, ο οποίος ύστερα από 14 χρόνια εγκλεισμού του στις φυλακές, βγαίνει και, υπό την επιτήρηση του κοινωνικού λειτουργού, προσπαθεί να ενσωματωθεί ξανά στην κοινωνία. Μια κοινωνία δύσκολη, την οποία δεν μπορεί να καταλάβει, τόσο γιατί «έλειπε» από κοντά της για πολλά χρόνια, όσο και γιατί και η ίδια είναι από τη φύση της πολύπλοκη. Αφού το απάνθρωπο οικονομικό σύστημα μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται αποτρέπει ανθρώπινες επαφές, επιβάλλει άγριες συμπεριφορές.

Η ταινία δεν κάνει κάποια βαθιά τομή ούτε στην αφήγηση ούτε στο θέμα. Μοιάζει περισσότερο με μια «χειροποίητη» ταινία της οποίας όλη η αξία βρίσκεται στην ανθρωπιά της και στις καλές της προθέσεις. Οι κεντρικοί ήρωές της είναι αυτό που ονομάζουμε θετικοί ήρωες. Οι οποίοι, βέβαια, από αβλεψία, από κακούς χειρισμούς ή από άτυχες συμπτώσεις, άτυχες συμπτώσεις που γεννάει ο κοινωνικός περίγυρος, το ανταγωνιστικό και εχθρικό περιβάλλον, μπλέκονται σε περιπέτειες και δράματα. Περιπέτειες και δράματα που πρέπει να επιλύσουν!

Στα θετικά, ακόμα, της ταινίας είναι η αγωνία της να πείσει πως «ο καθένας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία». Μια «δεύτερη ευκαιρία» ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που «έμπλεξαν». Οσο και αν ακούγεται ιεραποστολική αυτή η προτροπή είναι, αντικειμενικά, και μια καλή κοινωνική προτροπή. Ιδιαίτερα σε κοινωνίες που απουσιάζει η κρατική φροντίδα και η κρατική μέριμνα. Σε κοινωνίες, δηλαδή, απάνθρωπες και βίαιες. Φτάνει, βέβαια, να μην πέσει κανείς στην παγίδα να πιστέψει, πως φτάνει η καλή διάθεση και η αλληλεγγύη για να λυθεί το πρόβλημα.

Παίζουν: Αντριου Γκάρφιλντ, Πίτερ Μάλαν, Κέιτι Λάιονς, Αλφι Oουεν, Σιόμπαν Φίνεραν.



No comments: