Το δικό της σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο κατέθεσε (31/10) στον υπουργό Πολιτισμού, μια επιτροπή που σύστησαν η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και φορείς των παραγωγών, των αιθουσαρχών και μερικών ακόμη κλάδων του χώρου, χωρίς όμως να το υπογράφουν τα σωματεία της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος).
Παρότι το νομοσχέδιο - πρόταση των παραπάνω φορέων (αποτελούμενο από 12 κεφάλαια και 77 άρθρα) δε διανεμήθηκε, από την ανακοίνωση των φορέων-συντακτών του, ουσιαστικά, δεν προκύπτουν οι λόγοι της αποχώρησης της ΠΟΘΑ. Διότι, όπως αναφέρεται, η πρότασή τους «εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και ενθαρρύνει τη συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, μέσα από σύγχρονες μεθόδους ενισχύσεων και επενδυτικών κινήτρων», «με ευέλικτα σχήματα, συγκεκριμένους στόχους, συνέργειες με τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς και διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης (...)». Βασίζεται «στο σύστημα μεικτής οικονομίας», που περιλαμβάνει «κίνητρα για την αύξηση της επιχειρηματικότητας, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των ταινιών και την ανάδειξη υγειών επιχειρηματικών δομών». Επιπλέον, «η θεσμοθέτηση κινήτρων σε συνδυασμό με την προσέλκυση χορηγών, την επιστροφή φόρου, τη δημιουργία υποδομών και τη συμμετοχή των τηλεοπτικών σταθμών στην παραγωγή ταινιών, αποτελούν την πρώτη βασική δέσμη μέτρων, που μπορούν να δραστηριοποιήσουν δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και να δώσουν μια τεράστια δυναμική στην οικονομία του κινηματογράφου».
Ουσιαστικά, η πρόταση αυτή κινείται μέσα στο αγοραίο πλαίσιο των προτάσεων της «επιτροπής Γαβρά» του ΥΠΠΟ και σίγουρα δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες για έναν κινηματογράφο που θα εκλαμβάνεται αποκλειστικά ως καλλιτεχνική δημιουργία προς όφελος του λαού. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008]
No comments:
Post a Comment