Δέκα ντοκιμαντέρ από μια άγνωστη Αφρική στη Θεσσαλονίκη. Ταινίες ωμής αλήθειας
- Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέτος έψαξε την «Αφρική εκ των έσω» όπως τη βίωσαν και την κατέγραψαν οι δικοί της δημιουργοί. Δέκα άγνωστες ταινίες αφρικανικής προέλευσης από το Τόγκο, το Μάλι, τη Λιβερία, τη Νότιο Αφρική μεταφέρουν τον θεατή, από σήμερα και για ένα δεκαήμερο, στη ζοφερή πραγματικότητα.
- Οι αφρικανικές κινηματογραφίες δεν στέκονται απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα, αλλά μεταφέρουν εκ των έσω την πολυσύνθετη πραγματικότητα. «Οι εικόνες τους δεν έχουν το εκλεπτυσμένο κινηματογραφικό στυλ και την ποιότητα ενός Δυτικοευρωπαίου, άλλα την αυθεντικότητα, την αφέλεια, την εμπειρία, την αντικειμενική ματιά και την ωμή αλήθεια», παρατηρεί ο διευθυντής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κ. Δημ. Εϊπίδης. Φυλετικοί πόλεμοι, έιτζ, εξαθλίωση ασύλληπτη στα μάτια των Δυτικών περνούν μέσα από προσωπικά βιώματα, χωρίς τη σκληρή ματιά της δυτικής κινηματογραφίας.
- Συγκλονιστικό το ντοκιμαντέρ «Θύματα του πλούτου μας», σκιαγραφεί τις προσπάθειες Αφρικανών να μεταναστεύσουν. Το ταξίδι τους σε υπερφορτωμένα καρυδότσουφλα καταγράφει ο σκηνοθέτης Kal Toure. Τη γενοκτονία των Τούτσι επαναφέρει ο σκηνοθέτης Gilbert Ndahayo όχι μόνο για να καταγράψει το φοβερό έγκλημα, αλλά για να βρει τη δύναμη να συγχωρέσει ώστε να βρει τη λύτρωση. Η ταινία του «Πίσω απ’ αυτό το μοναστήρι» είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας στη Ρουάντα. Ερχεται αντιμέτωπος με τον δολοφόνο του πατέρα του, ωστόσο παραμένει αντικειμενικός καταγράφοντας όχι μόνο τα δικά του συναισθήματα αλλά και όσων έχασαν τους αγαπημένους τους με στόχο να ξεπεράσει τον πόνο. Τη στερεότυπη άποψη για τη θέση της γυναίκας ανατρέπουν στο «Οι σιδηρές κυρίες της Λιβερίας», οι σκηνοθέτες Daniel Jnge και Siatta Scott. Παρακολουθώντας επί ένα χρόνο την πρόεδρο της Λιβερίας Elen Johnson Sirleaf μεταφέρουν την ικανότητα της πρώτης γυναίκας επικεφαλής αφρικανικού κράτους να δημιουργήσει μια ομάδα γυναικών με αξιώματα στη λιβεριανή κυβέρνηση.
- Την ιστορία μιας αφοσιωμένης γιατρού στη Νότια Αφρική αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Miki Redelinghuys «Κεϊσκάμα - Μια ιστορία αγάπης». Η γιατρός παλεύει για να βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά άρρωστα και ορφανά από γονείς που πέθαναν από έιτζ. [Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/032/009]
No comments:
Post a Comment