- Το σαρωτικό οικονομικό κραχ του 1929 αφήνει τον μισό πληθυσμό της χώρας χωρίς δουλειά. Ομως την ίδια ώρα που στους δρόμους καταγράφονται εικόνες εξαθλίωσης, το Χόλιγουντ βιώνει την χρυσή εποχή του. Αν και έχει μειώσει μέσα σε έναν χρόνο δραματικά τα έσοδά του, υποχρεώνοντας σε μαζικές απολύσεις και κλείνοντας πολλά σινεμά, αποφασίζει την ίδια στιγμή να αξιοποιήσει την ευκαιρία προκειμένου να σφίξει τους προϋπολογισμούς του, να επισπεύσει τα γυρίσματα των ταινιών και να κερδίσει πίσω όσο περισσότερους θεατές μπορούσε, εγκαθιδρύοντας την τακτική των διπλών προβολών με ένα εισιτήριο.
- Μέσα στο χάος, πολλοί σκηνοθέτες δοκίμασαν να πειραματιστούν με τις δυνατότητες και τα όρια του σινεμά, εγκαινιάζοντας μια ξέφρενη δημιουργική περίοδο, η οποία μας κληροδότησε μερικές κλασικές ταινίες. Τη ριζοσπαστική ορμή της περιόδου αυτής κατόρθωσε να αναχαιτίσει μόνο η εμφάνιση του πουριτανικού Κώδικα Χέιζ το 1934. Μέχρι τότε οι θεατές της εποχής πρόλαβαν να δουν τον «Δράκουλα» και τον «Φράνκενσταϊν», να απολαύσουν ορόσημα του γκανγκστερικού σινεμά όπως τον «Μικρό Καίσαρα» και τον «Σημαδεμένο» και να θαμπωθουν από την άνθηση του μιούζικαλ.
- Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '30 αναβίωσε αυτές τις μέρες ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Film Forum του Μανχάταν. Με τον ευφάνταστο τίτλο «Συσσίτια και Σαμπάνια», η ρετροσπεκτίβα υπενθύμισε στους Αμερικανούς πώς προσπαθούσαν να διασκεδάσουν οι συμπατριώτες τους κάτω από το ισοπεδωτικό βάρος του κραχ και αναζήτησε κοινά σημεία ανάμεσα στο Χόλιγουντ των δύσκολων εκείνων ετών και τις μέρες της σημερινής οικονομικής ύφεσης.
Εκ πρώτης όψεως οι ταινίες αποδεικνύουν την ικανότητα που έχει επιδείξει στο παρελθόν η κινηματογραφική βιομηχανία να επιβιώνει και να αντλεί καλλιτεχνικά μέσα από εποχές μεγάλης δυσκολίας. Αντιπροσωπεύουν, ωστόσο, μια ρομαντική περίοδο όπου το σινεμά αποτελούσε το πρωταρχικό μέσο ψυχαγωγίας για ολόκληρη τη χώρα. Στη σημερινή εποχή του Διαδικτύου, των παράνομων downloading και του YouTube, μια επίσκεψη μέχρι τη σκοτεινή αίθουσα θεωρείται για πολλούς πολυτέλεια.
Οι καιροί έχουν αλλάξει, όμως, και για το ίδιο το Χόλιγουντ. Με τα υπέρογκα κονδύλια που επενδύει την τελευταία εικοσαετία, έχει σταδιακά μεταμορφωθεί σε μια ασυλλόγιστη επιχείρηση, η οποία θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στα αυστηρά νέα οικονομικά δεδομένα. Οταν τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι των μεγάλων στούντιο χάνουν τη δουλειά τους, ο αριθμός των εισιτηρίων μειώνεται δραστικά, οι πωλήσεις στην αγορά του DVD πέφτουν αισθητά και πολυδάπανες παραγωγές μπαίνουν σε αόριστη αναμονή, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Από την άλλη, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι οι αίθουσες του πλανήτη αναμένεται να γεμίσουν με εντυπωσιακά θεάματα που έχουν θέσει ως στόχο τους να προτείνουν τη φυγή και τη διασκέδαση. Η φαντασία είναι ακόμα δωρεάν. *
- ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 29/03/2009
No comments:
Post a Comment