Της ΒΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με παρατράγουδα ξεκινά η διαδικασία απονομής των φετινών Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας (24 Νοεμβρίου, Θεσσαλονίκη). Μετά την Κριτική Επιτροπή, που ανάστησε το πνεύμα και το γράμμα Ζαχόπουλου, ήρθε τώρα να ολοκληρώσει την εικόνα της καταστροφής και η τυπολατρία του ΥΠΠΟ, που αποκλείει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με την πρωταγωνίστριά του Ιρέν Ζακόμπ στα γυρίσματα της ταινίας |
Με λίγα λόγια, η πολυαναμενόμενη και πολύπλοκη στην επεξεργασία της ταινία τιμωρείται από το ανεβάσταγο ΥΠΠΟ που, ως γνωστόν, τα κάνει όλα τέλεια.
«Σκληρό και άδικο» χαρακτήρισε και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται, το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορούσε να περιμένει λίγες μέρες (μέχρι την Τετάρτη) για να καταθέσει την κόπια της ταινίας του. Αλλωστε, πήγε στα στούντιο της Τσινετσιτά για να ολοκληρώσει την τεχνική επεξεργασία, έρχεται απόψε στην Αθήνα με την κόπια και χρειάζεται απλώς λίγες μέρες για να γίνει σε ελληνικά εργαστήρια ο υποτιτλισμός. Ως γνωστόν, η ταινία είναι τρίγλωσση (ρωσικά, γερμανικά, αγγλικά).
Πρόβλημα η τυπολατρία του ΥΠΠΟ δεν δημιουργεί μόνο στον Ελληνα σκηνοθέτη, που επιθυμεί να συμμετάσχουν ταινία και συντελεστές της στα Κρατικά Βραβεία (όχι πάντως ο ίδιος ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος). Εφερε αναστάτωση και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Από τον Ιούλιο ήδη η Δέσποινα Μουζάκη είχε με χαρά και «τιμή», όπως μας είπαν χθες στελέχη του θεσμού, προγραμματίσει την παγκόσμια πρεμιέρα της «Σκόνης του χρόνου» στο «Ολύμπιον». Και, μάλιστα, είχε φυλάξει γι' αυτή την πανηγυρική τελευταία μέρα των προβολών (Σάββατο 22 Νοεμβρίου). Εξ ου και ο φόβος που επικράτησε χθες στο φεστιβάλ μήπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μετά τις χθεσινές εξελίξεις ματαιώσει την προβολή.
Ευτυχώς, όμως, ο σκηνοθέτης μάς δήλωσε χθες ότι, άσχετα με το αν η ταινία «κοπεί» τελικά από τα Κρατικά Βραβεία, δεν θα ακυρώσει την προγραμματισμένη προβολή της στο φεστιβάλ.
Η Μαρίνα Καλογήρου και ο Γιώργος Καραμίχος, πρωταγωνιστές της ταινίας του Παναγιώτη Καρκανεβάτου «Καλά κρυμμένα μυστικά, Αθανασία». Μία από τις 22 ταινίες φιξιόν που διεκδικούν Κρατικό Βραβείο |
* Μυθοπλασίας μεγάλου μήκους: «Ισοβίτες» του Θόδωρου Μαραγκού, «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου, «Καλά κρυμμένα μυστικά, Αθανασία» του Παναγιώτη Καρκανεβάτου, «Κάτω από το μακιγιάζ σου» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, «Κι ενώ το σκάφος εκινδύνευε» του Ελευθέριου Κατσαρού, «Λούφα και Απαλλαγή: Ι4» του Βασίλη Κατσίκη, «Μικρό έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου, «Μόλις χώρισα» του Βασίλη Μυριανθόπουλου, «Προς το παρόν» του Αντώνη Καλογιάννη, «Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος» της Ελένης Αλεξανδράκη, «Ο γιος του Τσάρλι» του Κάρολου Ζωναρά, «Ο τελευταίος γυρισμός» της Κορρίνας Αβρααμίδου, «Σκλάβοι στα δεσμά τους» του Τώνη Λυκουρέση, «Το βουνό μπροστά» του Βασίλη Ντούρου, «Το γαμήλιο πάρτι» της Χριστίνας Κρόκος, «Το φιλί της ζωής» του Νίκου Ζαπατίνα, «Τρεις στιγμές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Τρυφερότητα» του Παναγιώτη Καραμήτσου, «Ψυχραιμία» του Νίκου Περάκη, «Carousel» του Σταμάτη Τσαρουχά, «Deep End» του Θανάση Αντωνίου και «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά.
* Ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια μεγάλου μήκους: «Είδωλα στον καθρέφτη» του Γιάννη Βαμβακά, «Θέμις» του Μάρκου Γκαστίν, «Μακρόνησος» των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου, «Μάνος Χατζιδάκις, είδωλο στον καθρέφτη (Ο καθρέφτης και το μαχαίρι)» του Δημήτρη Βερνίκου, «Μια ζωή μια εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης» της Λυδίας Καρρά, «Πάρβας, άγονη γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα, «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.
Τέλος, το ΥΠΠΟ εκφράζει τη λύπη του για την υποβολή παραίτησης της δημοσιογράφου Ελένης Μπίστικα από την Κριτική Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία, μιας «εξαίρετης δημοσιογράφου που έχει δείξει έμπρακτα την αγάπη της για τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα».*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2008
No comments:
Post a Comment