«Δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξος. Στην πραγματικότητα, είμαι πολύ αισιόδοξος», λέει ο πρόεδρος της «Universal Pictures Ιnternational», Ντέιβιντ Κόσε. «Ειδικά για τη βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία, που έχει θαυμάσια εσωτερική πλοκή, εκπληκτικά ταλέντα και ιστορίες που μπορούν να συνηχήσουν σε παγκόσμια κλίμακα».
«Ωστόσο, το μοναδικό σημείο που θα μπορούσε να πλήξει η ύφεση την παγκόσμια βιομηχανία είναι αν οι πρωτεύουσες παύσουν τις επενδύσεις τους», εκτιμά ο Κόσε. «Αν δεν συνεχίσουν να χτίζουν σινεμά στη Ρωσία και στην Ανατολική Ευρώπη και μούλτιπλεξ στην Ινδία, ίσως να έχουμε πρόβλημα».
Ο Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Μπέικον δεν είναι τόσο αισιόδοξος: «Νομίζω ότι η κρίση θα επηρεάσει όλους τους τομείς της βιομηχανίας. Το χρηματιστήριο της ψυχαγωγίας έχει πέσει, όπως και κάθε είδους χρηματιστήριο. Οπότε αναγκαστικά θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουμε. Νομίζω ότι είναι πιθανό να επηρεάσει το περιεχόμενο.
Ισως ανακαλύψουμε ότι γυρίζονται περισσότερες κωμωδίες. Θα έχει επίσης επιπτώσεις στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, όπου γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γυρίζεις δράματα».
Στο περιεχόμενο εστιάζει και η γενική διευθύντρια του «ΒΒC Films», Τζέιν Ράιτ: «Είμαι σε αυτή τη δουλειά για περισσότερα από 25 χρόνια, κατά τα οποία έχουν υπάρξει πάνω από μία ή δύο οικονομικές κρίσεις, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά των εταιρειών.
Καμιά φορά το σφίξιμο στους οικονομικούς πόρους μέσα στην κοινότητα συναντιέται με αφθονία δημιουργικότητας. Δεν είμαι σίγουρη τι θα προκύψει από όλο αυτό, αλλά αυτό είναι και το συναρπαστικό».
«Είμαι σίγουρη, τουλάχιστον γι αυτή τη χώρα, ότι ο κινηματογράφος δεν θα πεθάνει εξαιτίας της κρίσης».
Για τη στροφή στην ποιότητα μιλάει και η Κλερ Μπινς, διευθύντρια προγραμματισμού των κινηματογράφων «City Screen» (μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της Βρετανίας): «Η παγκόσμια κρίση έχει ήδη επηρεάσει την πορεία προς τους κινηματογράφους, κι όχι μόνο με το «Μάμα Μία».
Μικρότερες, και πιο δύσκολες ταινίες, όπως το «Γόμορρα» και το «Απλά σ' αγαπώ», έχουν πάει εξαιρετικά καλά.
Οι άνθρωποι δεν θέλουν απλώς να βλέπουν ταινίες που τους κάνουν να νιώθουν καλά, θέλουν να βλέπουν ποιότητα. Οταν οι καιροί είναι δύσκολοι θέλεις να βγεις έξω, και όσο μπορούμε να προσφέρουμε ταινίες δεν ανησυχώ καθόλου για την κρίση».
Σοφία Στυλιανού, ΕΘΝΟΣ, 17/10/2008
No comments:
Post a Comment