Του Παύλου Θ. Κάγιου, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008
Ο Αλβανός ηθοποιός Καραφίλ Σένα, που ζει 15 χρόνια στην Αθήνα, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το βραβείο ερμηνείας για την ταινία «Το βουνό μπροστά»
«Ζω στα Εξάρχεια, το πρωί δουλεύω σερβιτόρος, το βράδυ παίζω στο θέατρο. Πληρώνω φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο, τα παιδιά μου πάνε σε ελληνικό σχολείο και νομίζω ότι είναι άδικο να μην μπορώ να διεκδικήσω ένα βραβείο επειδή δεν έχω ελληνική υπηκοότητα», μας λέει ο Καραφίλ Σένα, που κατάγεται από το χωριό Μεσοπόταμος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τους Αγίους Σαράντα. Η κουβέντα μας γίνεται πολύ φιλική, όταν του λέω ότι ο δικός μου πατέρας ήταν από τη Λεσινίτσα- χωριό πενήντα χιλιόμετρα από τους Αγίους Σαράντα- κι αυτός μου απαντάει: «Έχω δώσει παραστάσεις στη Λεσινίτσα και ο κόσμος ήταν πολύ φιλόξενος και εκδηλωτικός!».Το θέμα που προέκυψε έχει να κάνει με τον νόμο του υπουργείου Πολιτισμού για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας Κινηματογράφου που δίνονται κάθε χρονιά- στο τέλος κάθε έτους- στον οποίο αναφέρεται: «Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις διαδικασίες απονομής των ως άνω βραβείων, η έκδοση πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας για κάθε υποψήφια ταινία»
ΙΝFΟ: Η ταινία «Το βουνό μπροστά» του Βασίλη Ντούρου με τον Καραφίλ Σένα θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (14-21 Νοεμβρίου).(άρθρο 5 του Νόμου 1597/1986 ΦΕΚ Α΄68/13-21.5.1986).
«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει τέτοιον νόμο και, πέρα από την προσωπική μου πίκρα, σημασία έχει να αλλάξουν τέτοιοι νόμοι για τις επερχόμενες γενιές. Να, η ζωή των παιδιών μου είναι στην Ελλάδα, στα Εξάρχεια. Πάνε για λίγες ημέρες στο χωριό μου στην Αλβανία και νιώθουν ξένα. Θέλουν να γυρίσουν πίσω, εδώ είναι όλοι οι φίλοι τους, εδώ νιώθουν ότι ανήκουν. Αλλά τι θα γίνει όταν κι αυτά, αύριο, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιους νόμους;», αναρωτιέται ο Καραφίλ Σένα. Μα, ο αναχρονιστικός νόμος των Κρατικών Βραβείων του Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι έξω από την εποχή των πολυπολιτισμικών κοινωνιών που διανύουμε, χτυπάει πολύπλευρα την ταινία του «Το βουνό μπροστά». Άλλη μια ηθοποιός που παίζει στην ταινία, η Μιρέλα Κόντη, Ελληνο-Αλβανίδα που ζει στη χώρα μας, δεν μπορεί να διεκδικήσει το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου. Όπως και ο πολύ γνωστός μουσικός Ντάσο Κούρτη- που έχει γράψει τη μουσική της ταινίας- δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το ανάλογο βραβείο. Ένας μουσικός που στον τελευταίο του δίσκο, τα «Έρημα χωριά», τραγουδούν οι Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Μπάμπης Στόκας...
«Μόνο με παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού μπορεί να παρακαμφθεί αυτή η αδικία», τονίζει ο Βασίλης Ντούρος, σκηνοθέτης της ταινίας «Το βουνό μπροστά».
Ετοιμάζουν αλλαγές, αλλά...
Ο εν λόγω νόμος, πάντως, δεν... χτυπάει για πρώτη φορά. Τα ίδια είχαν συμβεί και με την ταινία «Εduart» της Αγγελικής Αντωνίουόχι με τον Βόσνιο πρωταγωνιστή της, τον Εσχρέφ Ντουρμίσι, αλλά με την ίδια την ταινία: αν είναι ή όχι ελληνική. Το θέμα λύθηκε με παρέμβαση του τότε υπουργού Πολιτισμού. Ανάλογα προβλήματα είχε και ο «Βυσσινόκηπος» του Μιχάλη Κακογιάννη, που ήταν στα αγγλικά και με ξένους ηθοποιούς, και η ταινία του Στρατή Βουγιούκα «Ένα βήμα ακόμα», στο Φεστιβάλ της Δράμας.
Τώρα, ο εν λόγω νόμος αλλάζει με το νομοσχέδιο που ετοίμασε η επιτροπή με επικεφαλής τον Κώστα Γαβρά και ο υπουργός Πολιτισμού υπολογίζει να τον παρουσιάσει στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (14-21 Νοεμβρίου). Αλλά και εδώ υπάρχουν προβλήματα, καθώς ναι μεν αναφέρεται ότι βραβεία διεκδικούν όλοι οι συντελεστές ταινιών που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ένωση, αλλά οι άλλοι; Οι Αλβανοί, οι Σέρβοι, οι Ρώσοι, οι Πακιστανοί, οι Αφρικανοί, οι Ασιάτες, όσοι δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες; Με αυτούς τι γίνεται; Και, ως γνωστόν, η χώρα μας είναι γεμάτη με μετανάστες από αυτές τις χώρες...
No comments:
Post a Comment