ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008
Σκηνή από την ταινία «Καντίρ, ένας αφγανός Οδυσσέας». Η σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου ταξίδεψε μαζί με τον κεντρικό ήρωα ως την πατρίδα του, την πολυπόθητη Ιθάκη του
«Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο Ταλιμπάν και γυναίκες με τσαντόρ. Έχει ιστορία, θέατρα, πολιτισμός» τόνισε μιλώντας στα ελληνικά ο κ. Ομάρ Σουλτάν, υφυπουργός Πολιτισμού της πολύπαθης χώρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την προβολή της ταινίας «Καντίρ, ένας αφγανός Οδυσσέας».
Η σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου ταξίδεψε μαζί με τον κεντρικό ήρωα της ταινίας ως την πατρίδα του και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατόρθωσαν να φτάσουν στην πολυπόθητη Ιθάκη του και στην οικογένειά του, την οποία είχε να δει εννέα ολόκληρα χρόνια. «Θέλησα να δείξω ότι υπάρχει και ένα διαφορετικό Αφγανιστάν από αυτό που γνωρίζουμε μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Ανταμώνοντας τον γιο της, η μητέρα του Καντίρ κλαίει όπως θα έκλαιγε στη θέση της οποιαδήποτε ελληνίδα μητέρα» εξήγησε η κυρία Παπαθανασίου, η ταινία της οποίας θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 6 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος. Όταν η σκηνοθέτις γνώρισε τον πρωταγωνιστή της, εκείνος δούλευε ως εθελοντής στους Γιατρούς του Κόσμου. Δεν άργησε να εντυπωσιαστεί από την ιστορία του, αλλά και από το «πάντοτε χαμογελαστό πρόσωπό του, αν και έχει περάσει τόσα πολλά». Διέφυγε στην Ελλάδα εξαιτίας των Ταλιμπάν, αφήνοντας πίσω του τους πάντες και τα πάντα. Περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα, διέσχισε τέσσερις χώρες με τα πόδια, πέρασε ακόμη και μέσα από ναρκοπέδιο, με κάθε του βήμα να θυμίζει ρωσική ρουλέτα, για να φτάσει τελικά στη χώρα μας.
«Πήγα στην Τουρκία με μια μικρή πλαστική βάρκα και άλλους τρεις φίλους, καλά καλά δεν ξέραμε να τραβήξουμε κουπί» λέει ο αφγανός πρόσφυγας σε πολύ καλά ελληνικά, αφού αξιοποίησε ένα πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής και διδάχθηκε τη γλώσσα μας. Πριν από λίγο καιρό κατάφερε να εντοπίσει την οικογένειά του μέσω του Ερυθρού Σταυρού, στη συνέχεια όμως την έχασε ξανά.
Η ταινία, η οποία μάλιστα απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Roma Fiction 2008, πραγματοποιήθηκε υπό αντίξοες συνθήκες. Το αυτοκίνητο του συνεργείου βρέθηκε αναποδογυρισμένο, οι συντελεστές οδηγήθηκαν στην αστυνομία για εξακρίβωση στοιχείων, καταλήγοντας σε μια πόλη όπου έγινε μια επίθεση αυτοκτονίας με 80 θύματα. Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει τόσο τη δημιουργό όσο και τον Καντίρ, ο οποίος συγκίνησε τους πάντες χθες λέγοντας με τρεμάμενη φωνή ότι το μεγαλύτερο όνειρό του πραγματοποιήθηκε όταν ξαναείδε τους γονείς του. Ένας σύγχρονος Οδυσσέας σε μια εποχή κατά την οποία η νοσταλγία για την πατρίδα δυστυχώς δεν αρκεί για να σε φέρει πίσω.
Η φιλόδοξη παραγωγή είναι της Cinegram, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΡΤ ΑΕ και του Ορίζοντα, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Αl Jazeera Εnglish.
No comments:
Post a Comment