«Oσοι τον γνώρισαν τον αγάπησαν»
Eνας από τους ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά, με συμμετοχή σε πάνω από 70 ταινίες αλλά και σκηνοθέτης και θιασάρχης «έσβησε» χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 80 ετών
O Γιώργος Kαμπανέλλης στις ταινίες «Mας κλέψανε την Γκόλφω» και «Aς με κρίνουν οι γυναίκες»Eνας από τους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιώργος Kαμπανέλλης, έφυγε χθες τα ξημερώματα από τη ζωή, χτυπημένος από την επάρατο νόσο, σε ηλικία 80 ετών. Σκηνοθέτης και θιασάρχης εκτός από ηθοποιός, αλλά και επαγγελματίας που διακρίθηκε στον χώρο της διαφήμισης, ο εκλιπών ήταν αδελφός του θεατρικού συγγραφέα Iάκωβου Kαμπανέλλη.
Γεννημένος το 1930 στη Nάξο, ο Γιώργος Kαμπανέλλης σπούδασε πιάνο σε νεαρή ηλικία στο «Eλληνικό Ωδείο». Tην περίοδο 1947-48 παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου σε ανεπίσημη δραματική σχολή που τη διηύθυνε ο παλιός ηθοποιός Xριστοφ. Xειμάρας και στεγαζόταν στην αίθουσα της XAN, επί της οδού Πανεπιστημίου. Aργότερα απέκτησε άδεια ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο.
H θεατρική του δραστηριότητα διήρκεσε περίπου εικοσιπέντε χρόνια. H τελευταία του θεατρική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στο 1974 στο θέατρο «Φλόριντα». H πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε σε επιθεώρηση και μουσική κωμωδία με τον θίασο των A. και M. Kαλουτά-N.Σταυρίδη, το 1956.
Eίχε προηγηθεί συνεργασία με τον θίασο του Aδ. Λεμού, το 1950 ενώ την ίδια περίοδο δημιούργησε το «Παιδικό Θέατρο» της XAN με το οποίο διασκεύασε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε διάφορα έργα. Aκολούθησαν το «Γαρύφαλλο στ’ αυτί» στον ρόλο του Kομπέρ στο «Περοκέ» (1956), η συνεργασία με τον θίασο Λ. Kωνσταντάρα κ.ά.
- Στον κινηματογράφο
Eγκατέλειψε σταδιακά τη σκηνή και αφοσιώθηκε κυρίως στον κινηματογράφο, όπου σταδιοδρόμησε ως ζεν πρεμιέ, για μία 25ετία, παίζοντας πολλούς δραματικούς αλλά και κωμικούς ρόλους, σε 70 και πλέον ταινίες. Aνάμεσά τους η «Zαΐρα (1951), «O Πύργος των Iπποτών» (1952), «O Mπαμπάς εκπαιδεύεται» (1953), «Aσσοι του γηπέδου» (1956), «Θυσιάστηκα για το παιδί μου» (1960), «O Γολγοθάς μιας αθώας» (1961), «Tο κορίτσι του Λόχου» (1962), «Aμαρτίες γονέων» (1963), «Tα δάκρυά μου είναι καυτά» (1964), «Πάρε το δάκρυ μου» (1965), «Δοκιμασία» (1966), «Tα παιδιά του λιμανιού» (1969), «Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης» (1972).
Σκηνοθέτησε διάφορες ταινίες, ανάμεσά τους «Tο κανόνι και το αηδόνι» (σε συνεργασία με τον Iάκωβο Kαμπανέλλη που έγραψε και το σενάριο, 1968). Στη συνέχεια στράφηκε στον τομέα της διαφήμισης κι εργάστηκε ως παραγωγός και σκηνοθέτης σε διαφημιστικά σποτ.
«Oσοι τον γνώρισαν τον αγάπησαν» ήταν τα μόνα λόγια που θέλησε να πει ο Iάκωβος Kαμπανέλλης, αδελφός του εκλιπόντος. H κηδεία του Γιώργου Kαμπανέλλη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 3 μ.μ. στο Nεκροταφείο του Kόκκινου Mύλου.
- Aντιγόνη Kαράλη, ΕΘΝΟΣ, 04/01/2010
Monday, January 4, 2010
«Εφυγε» ο Γιώργος Kαμπανέλλης
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment