Παρά την απόφαση ορισμένων σκηνοθετών να μη στείλουν ταινίες τους στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι φέτος κατατέθηκαν 68 ελληνικά ντοκιμαντέρ, έναντι 61 πέρσι. Θυμίζουμε ότι οι σκηνοθέτες που δεν κατέθεσαν ταινίες τους συντάσσονται με συναδέλφους τους που επίσης δε συμμετείχαν στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με την ομάδα «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη».
Ανεξαρτήτως του προβληματικού περιεχομένου αυτών των διαμαρτυριών, αφού πλέον και η κατάσταση στον κινηματογράφο επιβάλλει να πάψουν οι ψευδαισθήσεις περί «ανάπτυξης» του κινηματογράφου με αγοραίους όρους, και το Φεστιβάλ οφείλει να μην «πανηγυρίζει», ούτε έμμεσα, για την αύξηση των ελληνικών συμμετοχών. Διότι, θυμίζουμε, το 2008 προχώρησε σε μαζικό «πογκρόμ» εναντίον δεκάδων Ελλήνων κινηματογραφιστών, με απόφαση της διοίκησής του να κόψει από τη διοργάνωση μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής.
Τότε, από κοινού, οι κομμένοι σκηνοθέτες κατήγγειλαν αυτήν την απόφαση, επισημαίνοντας ότι έγινε προς όφελος των ξένων ντοκιμαντέρ, αφού, ενώ τότε αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ταινιών που συμμετείχαν, «υπάρχει σαφής μείωση των ελληνικών». Συγκεκριμένα: Οι ξένες ταινίες είχαν αυξηθεί κατά 70, ενώ οι ελληνικές μειώθηκαν κατά 48. Από τις 87 ελληνικές ταινίες που υποβλήθηκαν μόλις 37 έγιναν δεκτές από το φεστιβάλ.
Πάντως, οι αριθμοί δεν προσφέρονται για δημιουργία εντυπώσεων, αφού ουσιαστικά αποτελούν το μετρήσιμο μέγεθος της συνολικής απαξίωσης της εγχώριας κινηματογραφίας από το κράτος, μέσω των σχετικών θεσμών του και της πολιτικής του, γενικά. Αλλωστε, πόσες από αυτές τις ταινίες θα φτάσουν στον κόσμο;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ23/1/2010-- Διάχυση ψευδαισθήσεων23/11/2008-- Αγοραία διολίσθηση του θεσμού17/8/2008-- «Λουκέτα», αποκλεισμοί και διαχρονική απαξίωση27/2/2008-- Κομμένο... και ραμμένο για την αγορά26/2/2008-- Απαξιώνει την ελληνική δημιουργία
[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28/01/2010]
Wednesday, January 27, 2010
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι αριθμοί και η ουσία
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment