Γυναίκα γύρω στα τριάντα, φεμινίστρια, Λατίνα, από το πάμφτωχο Περού. Το λουκούμι για τις δύο πενηντάρες που οδήγησαν την κούρσα της Κριτικής Επιτροπής. Της προέδρου Τίλντα Σουίντον και της Ισπανίδας Ιζαμπέλ Κοϊξέ. Η μόλις 33 χρονών Κλαούντια Λόσα έφυγε με τη Χρυσή Αρκούδα και έτσι ακόμα μία φορά η Μπερλινάλε ακολούθησε την παράδοση. Το Βερολίνο, άσυλο όλων των καταπιεσμένων ομάδων!
Όταν πριν από δύο μήνες έγραφα ύμνους για το ακραίο «Μadeinusa» (έτσι μονοκοπανιά), εσείς γυρίζατε την πλάτη σε αυτή την τριτοκοσμική ιστορία. Να τώρα που η σκηνο- θέτρια Κλαούντια Λόσα αναγορεύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της σύγχρονης κινηματογραφίας. Και μάλιστα με μια μέτρια- συγκριτικά- ταινία που τιτλοφορείται «Το γάλα της θλίψης». Μια ιστορία αλλεπάλληλων βιασμών σε μια χώρα τόσο καθυστερημένη και πονεμένη όπως το Περού. Η Λόσα από τη Λίμα, με σπουδές στη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη και με συμμετοχή στο workshop σεναρίου του φεστιβάλ Σάντανς (εκεί έγραψε το «Μadeinusa»). Σχεδόν άπαντες οι βραβευμένοι, από περιφερειακές δυνάμεις και γύρω στα τριάντα. Τόπο στα νιάτα. Γερμανίδα μόλις 33 χρονών η Μάρεν Άντε που η ταινία της «Αlle Αnderen» μοιράστηκε το δεύτερο μεγάλο βραβείο. Από το Ιράν ο καλύτερος όλων, ο Ασγκάρ Φαρχαντί, 37 χρονών, ο νικητής του βραβείου σκηνοθεσίας για τη σπουδαιότερη παρουσία της Μπερλινάλε με τον τίτλο «Σχετικά με την Έλλη»- αν ήταν αμερικανική παραγωγή θα σάρωνε στα Όσκαρ.
Από την Αυστρία η 32χρονη Μπίρτζιτ Μινιχμάιρ, η νικήτρια του Α΄ γυναικείου ρόλου. Από το Μάλι ο 73χρονος θηριώδης του θεάτρου και στελεχάρα του Πίτερ Μπρουκ, Σατιγκουί Κουγιατέ, πρωταγωνιστής του «London river» και παρτενέρ της Μπρέντα Μπλέθιν. Μοναδική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στα βραβεία, ο σαραντάχρονος Όρεν Μούβερμαν από το Ισραήλ που κέρδισε το βραβείο σεναρίου για τον «Αγγελιαφόρο». Τέλος, από τη Βρετανία ο 36χρονος Πίτερ Στρίκλαντ της εντυπωσιακής, εικαστικά, «Κatalyn Varga», συμπαραγωγής Αγγλίας - Ρουμανίας- Ουγγαρίας.
Ωστόσο, πάνω απ΄ όλα και πριν απ΄ όλα, Φτώχεια. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως το κοινό του παράλληλου τμήματος του «Πανοράματος» ψήφισε για καλύτερη ταινία της φετινής Μπερλινάλε το ντοκιμαντέρ «Τhe Υes man fix the world»!
Όσο για το Χόλιγουντ, πρωταθλητής της πλαστικής χειρουργικής. Μπεμπέκα η Ντεμί Μουρ, μεγαλομπεμπέκα η Έλεν Μπάρκιν, παιδούλα η Ρενέ Ζελβέγκερ, τριαντάρα η Ρόμπιν Ράιτ Πεν, εικοσάρα η Τζούλιαν Μουρ...
Οι Έλληνες. Αυλαία το Σάββατο με την ταινία του Κώστα Γαβρά (εκτός συναγωνισμού) και πάρτι ελληνικό, με πλήθος καλεσμένων, ανάμεσά τους και ο Βιμ Βέντερς, όπου γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Κώστα Γαβρά (γεννήθηκε 12 Φεβρουαρίου 1933). Τέλος, αν και καλές οι εντυπώσεις για την «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, εν τούτοις δεν κατάφερε να αποσπάσει διάκριση ούτε από τα Τeddy Βears (βραβεία για ταινίες γκέι).
Οι «Αρκούδες»
- Χρυσή: «La teta asustada-Το γάλα της θλίψης»- Κλαούντια Λόσα (Περού)
- Αργυρή: Εξ ημισείας «Γίγαντας»- Άντριαν Μπινιέζ (Αργεντινή) και «Αlle Αnderen»Μάρε Άντε (Γερμανία)
- Σκηνοθεσίας: Ασγκάρ Φαρχαντί- «Σχετικά με την Έλλη» (Ιράν)
- Σεναρίου: Όρεν Μούβερμαν«Ο Αγγελιαφόρος» (ΗΠΑ)
- Γυναικείου ρόλου: «Μπίρτζιτ Μινιχμάιρ» (Αυστρία)
- Ανδρικού: Σοτιγκουί Κουγιατέ (Μάλι)
- Καλλιτεχνικού επιτεύγματος: «Κatalyn Varga» (ΑγγλίαΡουμανία- Ουγγαρία)
- Άλφρεντ Μπάουερ: Εξ ημισείας «Γίγαντας» και «Τatarak»- Αντρζέι Βάιντα (Πολωνία) Fipresci (Κριτικών): «Το γάλα της θλίψης»
Αποστολή: Δημήτρης Δανίκας, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009
No comments:
Post a Comment