65ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας Ο κινηματογράφος μειώνει τις εντάσεις, όπως φάνηκε χθες στη Μόστρα της Βενετίας, όπου παρουσιάστηκε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη Ρωσίας και Γεωργίας. Ο «Χάρτινος στρατιώτης» του Αλεξέι Χερμάν Τζούνιορ, που παρουσιάστηκε χθες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Μόστρα, έχει για πρωταγωνιστή τον Γεωργιανό Μέραμπ Νίνιντζε και ανάμεσα σε σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή δεν υπάρχει καμία από την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις κυβερνήσεις των χωρών τους.
Ο «Χάρτινος στρατιώτης» διαδραματίζεται το 1961 στο Καζαχστάν, με κεντρικό ήρωα τον Ντάνιελ Ποκρόφσκι, έναν στρατιωτικό γιατρό, που εργάζεται για το πρόγραμμα αποστολής κοσμοναυτών στο Διάστημα. Ο παντρεμένος Ντάνιελ σχετίζεται με μια νεαρή γυναίκα και, γυρίζοντας στη Μόσχα, έχει αμφιβολίες για τη δουλειά του, αφού συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που ετοιμάζονται για ταξίδι στο Διάστημα. Εγκαταλείπει τη γυναίκα του και επιστρέφει στο Καζαχστάν και την ερωμένη του, όμως αποφασίζει να εγκαταλείψει τη δουλειά του. Προσπαθώντας να διαφύγει θα πεθάνει και τότε σύζυγος και ερωμένη θα συνεχίσουν μαζί τη ζωή τους, κρατώντας ζωντανή την ανάμνηση του Ντάνιελ.
Δύο ακόμη ταινίες προβλήθηκαν χθες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Βενετίας. Το «Nuit de chien» του Βέρνερ Σρέτερ διαδραματίζεται σε έναν σταθμό τρένου, όπου συνωστίζεται ένα πλήθος από πρόσφυγες και ηττημένους στρατιώτες. Ένας σαραντάχρονος άντρας επιστρέφει στην πόλη όπου συνάντησε τη γυναίκα που αγαπά, όμως τώρα πια επικρατεί στρατιωτικός νόμος και βία. Είναι σπάνιο να συμμετέχουν στα φεστιβάλ ταινίες από την Αφρική, όμως στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Μόστρα κατάφερε να μπει το «Teza» του Χαϊλέ Γκέριμα από την Αιθιοπία.
Η ταινία αναφέρεται στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον μαρξιστή Χαϊλέ Μαριάμ Μενγκίστου. Είναι η περίοδος που διαλέγει και ο ήρωας της ταινίας, ένας διανοούμενος, για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Εχοντας περάσει πολλά χρόνια σπουδάζοντας στη Γερμανία, ο Ανμπερμπερ επιστρέφει στην Αιθιοπία μόνο και μόνο για να αντικρίσει μια χώρα που βρίσκεται σε αναστάτωση, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές αξίες να αμφισβητούνται. Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τον ίδιο.
No comments:
Post a Comment