- Σε... επεισόδια
Ο πόλεμος ιδιωτικής τηλεόρασης-ελληνικού σινεμά έχει μεγάλο παρελθόν το οποίο παραπέμπει σε κακογραμμένο σενάριο τηλεταινίας. Υπό τον τίτλο «τα ιδιωτικά κανάλια δεν έδωσαν ποτέ το 1,5%» ξεδιπλώνονται πολλά επεισόδια με δραματικές κορυφώσεις, όπως την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά των μελών του ΕΣΡ που δεν εγκαλούν τα ιδιωτικά κανάλια για τη μη τήρηση της υποχρέωσής τους στο ελληνικό σινεμά, την προσφυγή παραγωγών και σκηνοθετών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον ίδιο λόγο, την προσφυγή των ιδιωτικών καναλιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του ελληνικού κράτους που τους υποχρεώνει σε μια «αναχρονιστική», όπως λένε, υποχρέωση.
- Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε
Σύμφωνα με το νόμο 1866, τον Ιούνιο του 1989 τα ιδιωτικά κανάλια υποχρεούνται ανάμεσα στα άλλα να καταβάλουν το 1,5% του ετήσιου τζίρου της για την παραγωγή ελληνικών ταινιών. Η θολότητα της διάταξης επέτρεψε τα ιδιωτικά κανάλια να μην την εφαρμόσουν ποτέ. Οπως φυσικά και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν ποτέ άδειες λειτουργίας, όπως προέβλεπε ο εν λόγω νόμος. Το 1995 ο νόμος 2328 του τότε υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου επιβεβαιώνει την υποχρέωση των καναλιών ενώ συστήνεται ειδική επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού η οποία κάθε χρόνο θα υπολόγιζε, με βάση τους ισολογισμούς των καναλιών, πόσα ακριβώς χρήματα θα έβαζαν τα κανάλια. Ο υπολογισμός αυτός δεν έγινε ποτέ. Δέκα χρόνια μετά σκηνοθέτες και παραγωγοί προσφεύγουν στον εισαγγελέα και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο φάκελος εν τέλει μπήκε στο αρχείο. Για να ανοίξει πάλι τώρα, με τις νέες προτάσεις που προκάλεσαν έκπληξη ακόμη και στην ΕΡΤ. Η κρατική τηλεόραση είναι το μόνο τηλεοπτικό δίκτυο που εφαρμόζει το νόμο.
Τα ιδιωτικά κανάλια αρνούνται να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ ορισμένα τηλεοπτικά στελέχη διατυπώνουν αιχμηρά σχόλια μιλώντας για «σοβιετικού τύπου μοντέλα». Από το χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης προβάλλουν τις περιπτώσεις του Mega που χρηματοδοτεί ορισμένες ελληνικές ταινίες, το καλύτερο παράδειγμα είναι η «Πολίτικη κουζίνα». Υπάρχει και το παράδειγμα της Nova. Η συνδρομητική πλατφόρμα τα τελευταία οκτώ χρόνια επενδύει στον ελληνικό κινηματογράφο με τη χρηματοδότηση της παραγωγής 70 περίπου ταινιών. Τα ιδιωτικά κανάλια τάσσονται υπέρ του αγγλοσαξωνικού μοντέλου επένδυσης, να επιλέγουν δηλαδή τα ίδια ποιες ταινίες θα χρηματοδοτήσουν και αρνούνται το γαλλικό μοντέλο της χρηματοδότησης μέσω φορέα του κινηματογράφου.Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, θα έχει συνάντηση σήμερα με φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας εν όψει της σύνταξης νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο
No comments:
Post a Comment