Της απεσταλμένης μας [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008] στη Δραμα Νελλης Αμπραβανελ
Τη Δευτέρα, μια δυνατή φθινοπωρινή βροχή σήμανε την έναρξη του 31ου Ελληνικού και 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το φετινό φεστιβάλ ξεκίνησε... ανατρεπτικά, με την προβολή μιας ταινίας μεγάλου μήκους, «Τα χαράπια του Βώλακα» του Δημήτρη Κιτσικούδη, που καταγράφει την ομώνυμη τριήμερη γιορτή στον Βώλακα της Δράμας. Παραγωγός της ταινίας, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, που σκοπεύει φέτος να επιχορηγήσει άλλες τρεις ταινίες, με την προϋπόθεση να έχουν σχέση με αυτές τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος.
Στο Φεστιβάλ της Δράμας, το κίνητρο για μια ματιά στις εγχώριες παραγωγές συνοδεύεται σταθερά από συνεργασίες με διεθνείς φορείς και φεστιβάλ. Την Τρίτη, οι προβολές άρχισαν με τις υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο UIP για ταινίες μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι οποίες ανέβασαν τον πήχυ ψηλά, με ευρεία θεματολογία και προσεγμένο περιεχόμενο: από το βελγικό «Kwiz» του Renaud Caillebaut, με τις δύο ηλικιωμένες πρωταγωνίστριες να μαντεύουν τα ονόματα συνθετών των ήχων του κινητού τους, στο ευαίσθητα φτιαγμένο πορτρέτο του υπαίτιου των βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης στο ισπανικό «Salvador» του Abdelatif Hwidar. Τα διεθνή αφιερώματα συμπληρώνονται με επιλογές από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία – Emotion Pictures, το αφιέρωμα του Ινστιτούτου Γκαίτε «Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι», τη χθεσινή ημέρα γαλλοφωνίας και το προχθεσινό αφιέρωμα στις ιρλανδικές ταινίες μικρού μήκους.
Η τροφή για τους νέους και παλαιότερους «μικρομηκάδες» δεν σταματάει εκεί. Δεκάλεπτα επίκαιρα από το αρχείο της ΕΡΤ και από διαφορετικές χώρες προλογίζουν τις βραδινές προβολές, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να συγκρίνει την επιλογή και τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων, χαρακτηριστικά της νοοτροπίας της κάθε χώρας τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
Κύριος στόχος, βέβαια, του φεστιβάλ είναι να παρέχει μια πλατφόρμα για την προβολή νέων ταινιών. Προλάβαμε το πρώτο μέρος του διεθνούς διαγωνιστικού και το σπουδαστικό, όπου μας εντυπώθηκε η ουγγρική ταινία «Με λίγη υπομονή» του Laszlo Nemes, ένα βουκολικό μονοπλάνο που ακολουθεί μία γραμματέα σε μία άγνωστη μέχρι το τέλος τοποθεσία.
Μέχρι αύριο, πάντως, οι κριτικές επιτροπές, με προέδρους τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη στο εθνικό τμήμα, τον Ρώσο σκηνοθέτη Konstantin Luposhansky στο διεθνές και τον Θοδωρή Μαραγκό στο νεότερο τμήμα digi 2008, θα έχουν συμφωνήσει για τις διακρίσεις. Εως τότε, η νύχτα θα φέρνει τον κόσμο και η βροχή θα τον κρατάει αναγκαστικά μέσα στο φουαγιέ του κινηματογράφου Ολύμπια, όπου οι παλιές γιγαντοαφίσες με τον Τζέιμς Μποντ του Κόνερι και μια αναμαλλιασμένη Σοφία Λόρεν εντείνουν την ατμόσφαιρα του βίντατζ και της αγάπης για τον κινηματογράφο, όπου οι μυρωδιές του ποπ κορν αντικαθίστανται από αυτές του ελληνικού καφέ. Ομως, μετά το κλείσιμο του βασικού χώρου προβολών, του κινηματογράφου Αστέρια, η ζεστή ατμόσφαιρα του Ολύμπια δεν αρκεί. Οι παλιές καπναποθήκες της πόλης υποτίθεται ότι προορίζονται για τη μόνιμη στέγαση του Φεστιβάλ, αλλά οι εργασίες για τη μετατροπή τους σε αίθουσες προβολών αργούν να ξεκινήσουν, με αποτέλεσμα ένα φεστιβάλ που έχει πια εδραιωθεί έπειτα από τριάντα ένα χρόνια ζωής, με διεθνείς συνεργασίες και διαγωνιστικό τμήμα, να περιορίζεται σε ένα μικρό χώρο που τελικά δεν πληροί τις προδιαγραφές.
Το Φεστιβάλ ταξιδεύει στην Αθήνα, στο Τριανόν, από τις 18 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.
No comments:
Post a Comment