O πολιτισμός και συγκεκριμένα τα κινηματογραφικά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα σε πόλεις της περιφέρειας δύνανται να αναδειχθούν σε ουσιαστικό στοιχείο της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική οικονομική ενίσχυση και την κοινωνική συνοχή.
Συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έστω και εποχιακού χαρακτήρα, αλλά και στην τοπική κατανάλωση, με τη χρήση ξενοδοχειακών μονάδων και τοπικών επιχειρήσεων. Ακόμη, το Φεστιβάλ αναπτύσσει μελλοντικές οικονομικές δραστηριότητες συνδεδεμένες με τον κινηματογράφο, τα μέσα και τις τεχνολογίες επικοινωνιών και δίνει ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό, ανανεώνοντας και εκμοντερνίζοντας την εικόνα της πόλης και συμβάλλοντας στην απήχησή της στους τουρίστες.
Λειτουργώντας ως καθρέπτης της τοπικής κοινωνίας, το Φεστιβάλ Δράμας σέβεται και προωθεί την κουλτούρα, τις αξίες και τις παραδόσεις της. Χαρακτηριστικά αναφέρω την προβολή, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ, του ντοκιμαντέρ «Τα χαράπια του Βώλακα», που αναφέρεται σε τοπικά δρώμενα, όπως και την προβολή του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Ταυτόχρονα όμως το Φεστιβάλ αναδεικνύει την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και ενδυναμώνει τη νοοτροπία μιας αμοιβαίας ανταλλαγής και σεβασμού της πολιτισμικής ποικιλομορφίας.
Σημαντικός είναι ωστόσο και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ. Προσεγγίζει τους νέους (κινηματογραφιστές και μη) και προσπαθεί να ενδυναμώσει τη μεταξύ τους επικοινωνία, την ανταλλαγή αξιών και τον σεβασμό στις ξένες κουλτούρες.
- * Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
No comments:
Post a Comment