Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος επιστρέφει στο σινεμά ως ληστής τραπεζών για να υπογράψει το δικό του σενάριο. Δεν ξεχνά ωστόσο, τη σκηνή του θεάτρου
Με το που τον προσέχουν στο δρόμο, το βλέμμα τους στέκεται πάνω του μ' ένα χαμόγελο. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δεν είναι μόνο ένας από τους καλύτερους αλλά κι ένας από τους συμπαθέστερους κωμικούς της γενιάς του. Θα τον δούμε στο «Bank Bang», τη νέα μεγάλη παραγωγή της Village, σε δικό του σενάριο, με μια πλειάδα ηθοποιών (Κ. Βουτσάς, Μ. Τριανταφυλλίδου, Δ. Ημελλος). Στη φρέσκια, μπιτάτη αυτή κωμωδία με το έξυπνο χιούμορ και τις επιρροές από Ταραντίνο, που σκηνοθέτησε ο Αργύρης Παπαδημητρόπολος, ο δημοφιλής ηθοποιός ενσαρκώνει έναν ληστή τραπεζών. Εδώ και λίγες μέρες όμως παίζει και τον «Βροχοποιό» στο θέατρο «Διάνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ενας απλός καφές μαζί του μπορεί να οδηγήσει σε αψιμαχίες αβρότητας, με τον Βασίλη να επιμένει να πληρώσει το λογαριασμό και τον μαγαζάτορα να επιμένει να του τον κεράσει. Πώς νιώθει, αλήθεια, με τέτοιες καθημερινές αντιδράσεις; «Τέλειο δεν είναι; Να βρίσκεσαι εκτός δουλειάς και να τους βλέπεις και πάλι χαμογελαστούς;» λέει ενθουσιασμένος.
- Σενάριο πώς αποφασίσατε να γράψετε;
«Μια στιγμιαία απόφαση ήταν. Το 'φερε μια κουβέντα μας με τον παραγωγό της ταινίας, τον Γιάννη Ιακωβίδη. Του έλεγα τις ιδέες μου για το τι θα έπρεπε να υπάρχει σε μια ιστορία. Η αρχική μου ιδέα ήταν δύο αδέρφια: ο ένας επιδιώκει την επιτυχία με τον σταυρό στο χέρι κι ο άλλος διά της παράνομης οδού. Η ανάγκη να ξεπληρωθεί ένα χρέος τούς οδηγεί στη ληστεία τραπεζών αλά ελληνικά. Κι έτσι, χωρίς να το καταλάβω έφτασα στην 100ή σελίδα. Γράφοντάς το άκουγα τον εαυτό μου να το παίζει. Με κείμενα άλλων δεν βγαίνουν πάντα αβίαστα οι ατάκες. Και τελικά όλο αυτό έγινε ταινία χάρη στον Χάρη Αντωνόπουλο και τον Γιάννη Ιακωβίδη».
- Τι σας ενοχλεί στα ελληνικά σενάρια;
- Μια ηρωίδα σας πάντως, παντρεμένη με έναν ιδιοκτήτη γραφείου τελετών και υποψήφιο βουλευτή, εξιτάρεται ερωτικά με φέρετρα και νεκροφόρες. Αυτό δεν θυμίζει καρικατούρα;
«Η ταινία έχει στοιχεία μαύρου χιούμορ. Μπορεί να μη γνωρίζουμε πολλούς εξτρίμ χαρακτήρες, αλλά υπάρχουν με τα φετίχ τους. Με βοήθησε και η ατμόσφαιρα του γραφείου κηδειών. Ζωή, έρωτας, θάνατος όλα συνυπάρχουν».
- Πάντως το σχόλιό σας για τους έλληνες πολιτικούς είναι καυστικό: η σκηνή της προεκλογικής καμπάνιας του εργολάβου κηδειών είναι σπαρταρτιστή.
«Δεν εχθρεύομαι την ελληνική πολιτική σκηνή, τη βλέπω με χιούμορ. Αλλά αισθάνομαι ότι οι πολιτικοί οφείλουν να μας κάνουν να τους δώσουμε σημασία. Αυτοί μας διώχνουν. Εν προκειμένω, η προεκλογική καμπάνια του υποψήφιου βουλευτή εστιάζει σε αυτό που κάνει στη ζωή του. Κι αυτός στη ζωή του θάβει κόσμο».
«Να βγει ο θεατής από το σπίτι»
- Εχετε πρωταγωνιστήσει σε δύο κωμωδίες, το «Πέντε λεπτά ακόμα» και το «Bank Bang», που ξεχωρίζουν σε σχέση με τις περισσότερες που βλέπουμε τελευταία στα σινεμά. Συμμερίζεστε τα όσα αρνητικά λέγονται γι' αυτό το κύμα κωμωδίας που σαρώνει τις αίθουσες;
«Εγώ το κλίμα αυτό το θεωρώ θετικό. Οσο πιο πολλές ταινίες γίνονται τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να εμφανιστούν όμορφες ταινίες. Σας θυμίζω πως στο παλιό ελληνικό σινεμά δεν γυρίζονταν μόνο οι πετυχημένες ταινίες που βλέπουμε σήμερα. Εγώ ήθελα να κάνω μια ταινία που θα κάνει τον θεατή να βγει από το σπίτι του».
- Κι αυτό περι τηλεοπτικών κωμωδιών;
«Κανεις δεν ξεκινάει λέγοντας "τώρα θα γυρίσω μια τηλεταινία". Αν πετυχαίνει ή όχι είναι άλλο θέμα. Απεχθάνομαι τέτοιες ταμπέλες -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ηθοποιούς. Για μένα δεν υπάρχουν τηλεοπτικοί ηθοποιοί, κινηματογραφικοί ηθοποιοί, θεατρικοί ηθοποιοί. Απλώς ηθοποιοί που μπορεί να τους κατευθύνει ένας σκηνοθέτης κατάλληλα. Σας θυμίζω πως υπάρχουν ηθοποιοί του θεάτρου που έχουν κάνει πολύ περισσότερη τηλεόραση κι επειδή δεν έκαναν μια μεγάλη επιτυχία, κανείς δεν τους χαρακτήρισε έτσι».
- Στην παράσταση «Ο βροχοποιός» τι ρόλο ενσαρκώνετε;
«Παίζω έναν "τσαρλατάνο": έναν άνθρωπο ο οποίος μπαίνει σε μια οικογένεια τη στιγμή που περνάει μια κρίση, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξηρασίας όπου για μήνες δεν έχει βρέξει. Και τους υπόσχεται τη βροχή. Λειτουργεί σαν καταλύτης και ξεκλειδώνει τα ονειρά τους».
- «Τσαρλατάνοι» που πουλάνε ελπίδα, υποψήφιοι βουλευτές... Στην αμερικανική προεκλογική καμπάνια τι σας φάνηκε πιο αστείο;
«Μου έμεινε περισσότερο μια αστεία φράση που άκουσα εδώ στην Ελλάδα, όταν βγήκε ο Ομπάμα: "Τι να σου κάνει κι αυτός ο μαύρος"»!
Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 21/12/2008
No comments:
Post a Comment