- ΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ ΕΡΤ, ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
- Για πρώτη φορά ο χώρος των κινηματογραφιστών στρέφεται με αγωγή εναντίον της ΕΡΤ αλλά και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ) κατέθεσε αγωγή εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης και του ΕΚΚ, ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη συνολικού ύψους 8.000.000 ευρώ υποστηρίζοντας ότι η ΕΡΤ δεν δίνει το προβλεπόμενο εκ της νομοθεσίας (Ν. 1866/1989) 1,5% των ετήσιων εσόδων της για παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών (παρά ένα μέρος αυτού), ενώ το ΕΚΚ δεν έχει κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει αυτές τις καταβολές. Ζητά να οριστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ορκωτός λογιστής που θα ελέγξει τους ισολογισμούς της ΕΡΤ την τελευταία πενταετία ώστε να υπολογιστεί το ποσό που δεν έχει καταβληθεί ώστε να δοθεί στο ΕΚΚ, το οποίο να το μοιράσει ισόποσα σε νέες παραγωγές και να απειληθούν οι πρόεδροι Χρήστος Παναγόπουλος (ΕΡΤ) και Γιώργος Παπαλιός (ΕΚΚ) με προσωποκράτηση και πρόστιμο 100.000 ευρώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.
Ο ΣΑΠΟΕ στηρίζει την αγωγή του στα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος σε έγγραφό του (ΑΠ 594/7-7-2009) με το οποίο απάντησε σε σχετική ερώτηση του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση. Σε αυτό ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει ότι από το 1996 και μετά υπήρχε συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, όπου καθορίστηκε το ποσό που θα διαθέτει η ΕΡΤ στα 300 εκατομμύρια δραχμές (880.041 ευρώ σήμερα). Δηλώνει, επίσης, ότι από τότε μέχρι και σήμερα έχει δεσμεύσει ποσό 13.841.350 ευρώ για χρηματοδότηση φιλμ, το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατόν να απορροφηθεί όλο. Ο νόμος προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις με τα αδιάθετα ποσά να χρηματοδοτούνται ισόποσα όλες οι παραγωγές του ΕΚΚ με κάθε τηλεοπτικό σταθμό να αποκτά δικαιώματα ως συμπαραγωγός. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί.
Σύμφωνα με τον ΣΑΠΟΕ, η ΕΡΤ εμφανίζεται να παραδέχεται ότι εξαιτίας συμφωνίας με το υπουργείο Πολιτισμού ουσιαστικά δεν τηρήθηκε η νομοθεσία, ενώ επισημαίνει ότι η δημόσια τηλεόραση ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της ότι διαθέτει για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής περισσότερα από 3.000.000 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις νόμιμες υποχρεώσεις της.
Το 1,5% των ετήσιων εσόδων πρέπει να καταβάλλουν για την παραγωγή ταινιών και τα ιδιωτικά κανάλια, χωρίς αυτό να έχει συμβεί μέχρι σήμερα και πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο ΣΑΠΟΕ καταφεύγει μόνο εναντίον της ΕΡΤ, η οποία δίνει τουλάχιστον κάποια χρήματα. Σύμφωνα με τον ΣΑΠΟΕ, δεν αποκλείεται προσεχώς να καταφύγει με αγωγές και εναντίον των ιδιωτικών σταθμών, αλλά στην περίπτωση της ΕΡΤ υπάρχει ομολογία του προέδρου της ότι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία γι' αυτό και προχώρησαν σε αγωγή.
Πρόβλημα βέβαια δημιουργείται και εξαιτίας του ότι η προβλεπόμενη εκ του νόμου Επιτροπή Ελέγχου Εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων δεν λειτούργησε ποτέ. Η επιτροπή αυτή έπρεπε να εξακριβώνει το ύψος του ποσού που οφείλει να διαθέτει κάθε τηλεοπτικός σταθμός για παραγωγή ταινιών, να ελέγχει αν όντως διατέθηκε για φιλμ που προορίζονται για κινηματογραφική προβολή και να κάνει αναφορές προς επιβολή κυρώσεων στα αρμόδια όργανα και ειδικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συνέβη ποτέ.
Ο ΣΑΠΟΕ λοιπόν ζητά να υπολογιστούν, από ορκωτό λογιστή, τα ποσά που δεν έχουν καταβληθεί από την ΕΡΤ την τελευταία πενταετία ώστε να δοθούν στο ΕΚΚ για ισόποση χρηματοδότηση όλων των παραγωγών του αλλά και 5.000.000 ευρώ για ηθική βλάβη του νομικού προσώπου του Σωματείου. Ζητά όμως και 3.000.000 ευρώ από το ΕΚΚ, καθώς, ενώ γνώριζε την «παράνομη παράλειψη», δεν αξίωσε την καταβολή των προβλεπομένων από την ΕΡΤ και με την «πολύχρονη, συστηματική και αδικαιολόγητη αδιαφορία και αδράνειά του» δεν εξασφάλισε τα οικονομικά συμφέροντα των μελών του ΣΑΠΟΕ με αποτέλεσμα «να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ολοκλήρωση παραγωγής ή συμπαραγωγής ταινιών, η βιωσιμότητα των παραγωγών κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίοι αναγκάζονται σε επαχθείς δανεισμούς...».
No comments:
Post a Comment