Ελληνική… επέλαση στο 59ο Φεστιβάλ του Βερολίνου
Σύγχρονοι μετανάστες που μέσα από μια οδυσσειακή περιπέτεια αναζητούν «Τον Παράδεισο στη Δύση», πολιτικοί εξόριστοι που διανύουν τον πλανήτη σε μια αέναη περιπλάνηση στα μονοπάτια της σύγχρονης ιστορίας αντιλαμβανόμενοι τη «Σκόνη του Χρόνου», αλλά και η ερωτική ιστορία ανάμεσα στην τρυφερή τρανσέξουαλ πόρνη «Στρέλλα» κι έναν άντρα που τη γνωρίζει μόλις βγαίνει από τη φυλακή, είναι οι τρεις συμμετοχές. Ισως είναι η πρώτη φορά που τρεις ταινίες ταυτόχρονα εκπροσωπούν την Ελλάδα στις αίθουσες του διεθνούς φεστιβάλ, από τα μεγαλύτερα, μακροβιότερα και σημαντικότερα στον κόσμο.
- «Στρέλλα»-έκπληξη
Κι αν για τους δύο διεθνείς πολυβραβευμένους Ελληνες, τον Κ. Γαβρά και τον Θ. Αγγελόπουλο, οι συμμετοχές τους ήταν αναμενόμενες, η επιλογή της «Στρέλλας» ήταν ευχάριστη έκπληξη. Πρόκειται για αμιγώς ανεξάρτητη παραγωγή που γυρίστηκε με ελάχιστα χρήματα -απορρίφθηκε δύο φορές από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από όλους τους Ελληνες χρηματοδότες- η οποία τελικά επιλέχθηκε για το Πανόραμα της Berlinale, από τα πιο πρωτοποριακά κινηματογραφικά βήματα, που παρουσιάζει δουλειές σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο. Εκεί προβλήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και ο «Ομηρος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Ο ανατρεπτικός και καθόλου «cool» Πάνος Κούτρας, που εμφανίστηκε με την «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του «Στρέλλα» φτιάχνει μια ιστορία «βαθιά ρομαντική, κοινωνικά προκλητική, αισθητικά μαγευτική», όπως σημειώνει, «μια ταινία πολύπλοκη και απλή, σαν το καλοφυλαγμένο μυστικό στην εξέλιξη της πλοκής της ή σαν τη δυσκολότερη αλήθεια που δέχεσαι με ευκολία όταν αγαπάς».
- Γαβράς, παλιός γνώριμος
Με την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «Παράδεισος στη Δύση» τον περασμένο Μάιο ο διεθνής Ελληνας Κώστας Γαβράς γιόρτασε τα 50χρονα γενέθλιά του στο σινεμά. Είναι η πρώτη ταινία, σ’ όλα αυτά τα χρόνια, που γυρίζει στην Ελλάδα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κινηματογραφήθηκε στις ωραιότερες τοποθεσίες της Κρήτης. Παλιός γνώριμος της Berlinale με πολλές συμμετοχές, βραβευμένος με τη «Χρυσή Αρκτο» για το «Mουσικό κουτί» -Tζέσικα Λανγκ, Aρμίν Mίλερ Σταλ, Φρέντερικ Φόρεστ- και πρόεδρος της περσινής Κριτικής Επιτροπής, ο Κώστας Γαβράς θα ρίξει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης. Η ταινία αφορά την περιπλάνηση ενός σύγχρονου μετανάστη, διαπνέεται από πυκνούς συμβολισμούς, κινείται μεταξύ ρεαλιστικού και ονειρικού και διακατέχεται από έντονο χιούμορ και σαρκασμό. «Η αφετηρία, ο πυρήνας, είναι μια Οδύσσεια. Με τη διαφορά ότι ο Οδυσσέας αναζητά την εστία του, ενώ οι σύγχρονοι μετανάστες φεύγουν από τις εστίες τους για κάτι καλύτερο», μας έχει πει ο ίδιος. Το σενάριο συνυπογράφουν ο Κώστας Γαβράς και o Jean Claude Grinberg, οι οποίοι συνεργάστηκαν στα σενάρια των ταινιών «Τσεκούρι» και «Αμήν».
- Ερωτας που αντέχει στη «Σκόνη»
Στοχαστική και βαθιά ποιητική, η διεθνής συμπαραγωγή «Σκόνη του χρόνου», η 13η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, είναι «Μια ιστορία έρωτα», όπως έχει πει ο ίδιος στον ΕΤ προσθέτοντας ότι «η δουλειά μου είναι πάνω στην ανθρώπινη μοίρα… σ’ αυτό που θα ονόμαζα εξορίες των Ελλήνων με όλες τις έννοιες». Η ιστορία της ξεκινά στην πρώην Σοβιετική Ενωση το 1953 με το θάνατο του Στάλιν και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ενας ξεχωριστός απολογισμός του αιώνα που έφυγε, όπου ο έρωτας, η ανθρώπινη μοίρα, η ποίηση και η Ιστορία εναλλάσσονται σε μια δυνατή, συγκινητική ταινία με γρήγορο κινηματογραφικό ρυθμό.
No comments:
Post a Comment