- Μεγάλο Φεστιβάλ ξεκινά αύριο στην Αθήνα αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας Κούβας (ICAIC)
Τα 50χρονα του Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας Κούβας (ICAIC) γιορτάζει η πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, με διοργάνωση, σε συνεργασία με την «New Star» και τη συμμετοχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου (3-9/12), στην αίθουσα της Ταινιοθήκης, «Λαΐς» (Κεραμεικός). Επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του ICAIC, Idelfonso Ramos Valdes.Το ICAIC ίδρυσε η επαναστατική κυβέρνηση στις 24/03/1959. Κατάφερε να ενσωματώσει την κουβανική και λατινοαμερικάνικη διανόηση, δημιουργώντας έναν πραγματικά λαϊκό κινηματογράφο, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς.
Μιλώντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Φεστιβάλ, ο πρέσβης της Κούβας, Ερμές Ερέρα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεισφορά του ICAIC στον κουβανικό κινηματογράφο θα ήταν επαρκής για την αναγνώρισή του, όμως δεν έχει περιοριστεί σε αυτή τη μορφή τέχνης, αλλά έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της μουσικής, της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών και της καλλιτεχνικής παιδείας, μεταξύ άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων». Υπογράμμισε επίσης «τη συνδρομή αυτού του σημαντικού ιδρύματος στη διάπλαση ενός πεπειραμένου κοινού και το έργο του στην προώθηση μιας κινηματογραφικής νοοτροπίας με τη διοργάνωση πολυπληθών εκδηλώσεων, εκδόσεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, σε όλα αυτά τα πενήντα χρόνια αδιάκοπης ασχολίας, ακόμη και σε συνθήκες μεγάλων υλικών δυσκολιών». Πρόσθεσε ότι το ICAIC «αποτέλεσε, τη δεκαετία του ογδόντα, η δημιουργία της Διεθνούς Σχολής Κινηματογράφου Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, όπου έχουν σπουδάσει χιλιάδες νέων κινηματογραφιστών Κουβανών και Λατινοαμερικάνων και, μετέπειτα, η δημιουργία της Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας του Ανώτατου Ινστιτούτου Τέχνης, που είναι το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Κούβας».
Ο Idelfonso Ramos Valdes είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα 50χρονα «από τη δημιουργία του δικού μας κινηματογράφου» σημαίνουν «πολλά για τη χώρα μας, την Επανάστασή μας και τον εθνικό και τον λατινοαμερικάνικο πολιτισμό μας. Η γέννηση του κουβανικού κινηματογράφου σε μία υπανάπτυκτη χώρα, με πολλή φτώχεια, με ένα υψηλό βαθμό αναλφαβητισμού, αποκλεισμένη και χωρίς κινηματογραφική παράδοση, ήταν μία πραγματική πρόκληση, η οποία προήλθε μέσα από μία πράξη πολιτικής βούλησης που οφείλουμε στο ευρύ όραμα της ηγεσίας της Επανάστασης και ειδικότερα στο Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο Ρουζ και στο βάρος που έδωσαν στο ρόλο του κινηματογράφου και του πολιτισμού. Η Επανάσταση, ακολουθώντας το αξίωμα του αποστόλου μας Χοσέ Μαρτί που επισημαίνει "να είμαστε μορφωμένοι είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε ελεύθεροι", υιοθέτησε την αρχή ότι μία αληθινή επανάσταση είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τον άνθρωπο από πολιτιστική και πνευματική άποψη».
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει αύριο, 8 μμ, με ομιλίες του Κουβανού πρέσβη και του σκηνοθέτη Βάλντες και θα ακολουθήσει η προβολή των ταινιών: «Εμείς, η μουσική» (ROGELIO PARIS), «Εγχορδα και κρουστά» (IDELFONSO RAMOS), «SUITE HAVANA» (FERNANDO PEREZ).
4/12: «Εκπτωτοι θεοί» (ERNESTO DARANAS), «Φράουλα και σοκολάτα» (TOMAS GUTIERREZ ALEA, JUAN CARLOS TABIO), «Σελίδες από το ημερολόγιο του MAURICIO» (MANUEL PEREZ). 5/12: «Μνήμες υπανάπτυξης» (TOMAS GUTIERREZ ALEA), «ΜΠΕΝΙ» (JORGE LUIS SANCHEZ), «ΛΟΥΣΙΑ» (HUMBERTO SOLAS).
Στο ειδικό αφιέρωμα για τον Σαντιάγκο Αλβάρεζ την Κυριακή (από 6 μμ) θα προβληθούν 11 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες του, που έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, ο Idelfonso Ramos Valde θα δώσει ένα σεμινάριο την Παρασκευή, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 12 το μεσημέρι, για την ιστορία του κουβανικού κινηματογράφου.
Ολες οι προβολές θα ξεκινούν στις 6.30 μμ, ενώ θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 02/12/2009]
Tuesday, December 1, 2009
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Κινηματογράφος στην υπηρεσία της Επανάστασης!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment