Κατά του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο τάσσονται και οι ...«ένθερμοι υποστηρικτές, από καιρό, της χειραφέτησης από το συνδικαλιστικό εναγκαλισμό της κινηματογραφικής πραγματικότητας» - όπως αυτοπροσδιορίζεται, σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Προσπερνώντας τη «συνδικαλιστικο-φοβία» - η οποία φαίνεται πως είναι ενδημική ακόμη και σε ...συλλογικούς φορείς - η ΠΕΚΚ σημειώνει ότι «τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νομοσχεδίου μάς υποχρεώνει να το αποδοκιμάσουμε» διότι: α) «Η καλλιτεχνική δημιουργία υποβαθμίζεται, με κίνδυνο να θυσιαστεί στο βωμό των προδιαγραφών της αγοράς», β) «δίπλα στο έλλειμμα δημοκρατίας, κοινωνικού ελέγχου, ποιοτικών κριτηρίων και στοιχειώδους πνευματικότητας απουσιάζουν εμφανώς προβλέψεις για την ενίσχυση της γενικότερης κινηματογραφικής παιδείας (Λέσχες, Ταινιοθήκη, Αρχείο, Παράλληλο Κύκλωμα), ή την υπεράσπιση της πολιτιστικής ταυτότητας», γ) ο συνδυασμός διοικητικού συγκεντρωτισμού και ασαφών διατάξεων όχι μόνο ανοίγει την πόρτα στον αυταρχισμό, στην αδιαφάνεια και την ευνοιοκρατία, αλλά και περιγράφει μιαν κινηματογραφική συνθήκη εκτός τόπου και χρόνου (...)».
Η ΠΕΚΚ καλεί τέλος το υπουργείο Πολιτισμού «ν' αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του» και εκτιμά ότι το νομοσχέδιο έχει «εξ αντικειμένου μειωμένη νομιμοποίηση» από την κινηματογραφική κοινότητα.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην κινηματογραφική κοινότητα παραπέμπει ...σε «σκακιέρα» ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Δεδομένου ότι εκτός των λεγόμενων «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη», της ΕΣΠΕΚ (Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου) και κάποιων μεμονωμένων σκηνοθετών, η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων του χώρου έχει ταχθεί εντελώς ή επιμέρους κατά του νομοσχεδίου, η εκτίμηση της ΠΕΚΚ για «μειωμένη νομιμοποίηση» του νομοσχεδίου από το χώρο φαίνεται ότι αντανακλά την πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα, αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι έχει «θορυβήσει» το «στρατόπεδο» των υποστηρικτών του νομοσχεδίου, με την «Ομίχλη» να διοργανώνει σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, θεωρώντας «την κατάσταση επείγουσα»! Οι Κ. Γαβράς και Π. Βούλγαρης τάσσονται σαφώς υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ οι: Μάνος Ζαχαρίας, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Κώστας Βρεττάκος, Μάνος Ευστρατιάδης και Διαγόρας Χρονόπουλος, δηλαδή οι πρώην Σύμβουλοι Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού και πρώην πρόεδροι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, καθώς και η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» «σπεύδουν» να διαχωρίσουν τη θέση τους από το «μέτωπο» κατά του νομοσχεδίου.
Θυμίζουμε ότι οι «πέντε» σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους και τασσόμενοι κατά του νομοσχεδίου σημείωναν μεταξύ άλλων ότι «ο σκηνοθέτης εκτοπίζεται από τον παραγωγό και η πολιτιστική διάσταση του κινηματογραφικού έργου κινδυνεύει να θυσιαστεί στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του οπτικοακουστικού προϊόντος». Ενώ, η «Ταινιοθήκη» διαπίστωνε με «βαθιά θλίψη και ανησυχία την παντελή απουσία του Ιδρύματος από τα άρθρα του νέου νομοσχεδίου περί Κινηματογράφου»... [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010]
No comments:
Post a Comment