Μεγάλες διαστάσεις στον χώρο της ελληνικής κινηματογραφίας έχει λάβει η χρήση των ονομάτων σκηνοθετών όπως οι κκ. Κώστας Γαβράς, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης και Νίκος Παναγιωτόπουλος σε λίστα κινηματογραφικού φορέα κατά του νέου κινηματογραφικού νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου οι κκ. Γαβράς και Βούλγαρης έστειλαν στον Τύπο επιστολές στις οποίες ανέφεραν ότι ουδέποτε τάχθηκαν κατά του νόμου. Μάλιστα, οι δύο σκηνοθέτες χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις κάνοντας λόγο ο μεν Γαβράς για «φασιστικές μεθόδους», ο δε Βούλγαρης για «κατάντια».
Χθες το μεσημέρι «Το Βήμα» συνάντησε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο γραφείο του. «Η υπογραφή μου - όπως και του Γαβρά, του Βούλγαρη και του Παναγιωτόπουλου-χρησιμοποιήθηκε σε συγκεκριμένο αίτημα για οικονομικό έλεγχο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας από το υπουργείο Πολιτισμού, εφόσον είναι ένας οργανισμός που επιχορηγείται» μας είπε ο σκηνοθέτης. «Δεν υπογράψαμε κατά του νόμου. Αντιθέτως, για τον νόμο συζήτησα προσωπικά με τον κ. Γερουλάνο τρεις φορές. Υπάρχει ένας μεγάλος εκνευρισμός με την ιστορία του νόμου, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει συζήτηση. Είναι σαν να έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες, η μια εναντίον της άλλης. Δεν θέλω να μπω σε αυτή την ιστορία, δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα. Είναι αδιέξοδη. Στην τελική ανάλυση, δεν βοηθά στο να γίνει ένας νόμος ο οποίος πραγματικά θα καλύπτει όλους και θα είναι του μέλλοντος».
Ο κ. Αγγελόπουλος αποδίδει τη διαμάχη «σε αντικρουόμενα συμφέροντα,σε μαγαζιά που παλεύουν για τον πελάτη. Και αυτό είναι τραγικό,όπως εντελώς απαράδεκτο είναι να χρησιμοποιούν το όνομά μου για πράγματα που δεν είπα ποτέ». Ο σκηνοθέτης δεν κρύβει το γεγονός ότι διαφωνεί με ορισμένα σημεία του νέου νόμου. «Κανείς δεν λέει ότι ο νόμος είναι τέλειος ή ότι δεν μπορεί να διορθωθεί, αν και η ιστορία της διαβούλευσης του νόμου (στο Ιnternet) έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Διότι σε λίγο θα κατατεθεί και δεν θα υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές. Ομως και πάλι, κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Πάντως για τον κ. Αγγελόπουλο στη συζήτηση περί νόμου θα πρέπει να μετέχουν «ενεργοί κινηματογραφιστές και κυρίως άνθρωποι που έχουν πείρα πάνω στον ίδιο τον κινηματογράφο και όχι συνδικαλιστική πείρα. Το να καλούνται άνθρωποι που δεν έχουν καμία γνώση του αντικειμένου δεν οδηγεί παρά σε λάθη που φαίνονται αργότερα».
Πέντε πρώην εκπρόσωποι εξηγούν
Η μόνη λίστα όπου αναφέρονται ονόματα κατά του νόμου είναι της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Η ίδια λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα των πέντε πρώην εκπροσώπων φορέων του ελληνικού κινηματογράφου (Μάνος Ζαχαρίας, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Διαγόρας Χρονόπουλος, Μάνος Ευστρατιάδης, Κώστας Βρεττάκος), οι οποίοι προσφάτως κατέθεσαν δημοσίως εκτενές κείμενο κριτικής αποτίμησης του κινηματογραφικού νομοσχεδίου επισημαίνοντας τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά του σημεία. Οι πέντε «πρώην» με σημερινή επιστολή τους αναφέρονται στην ανεπαρκή κατανόηση του νοήματος της αποτίμησής τους. Το κείμενο της Εταιρείας Σκηνοθετών με τη λίστα των ονομάτων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Οικολογίας Αλληλεγγύης, http://eco-solidarity.org.
No comments:
Post a Comment