Για τα... χρέη που άφησαν πίσω τους τα προηγούμενα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τις περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και για τα επόμενα βήματα μίλησε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Δημήτρης Εϊπίδης, με αφορμή την έναρξη του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (από 3 έως 12 Δεκεμβρίου).
«Οι επιλογές ήταν ή να το σώσουμε ή να κοπεί» παραδέχθηκε. «Μας πέρασαν πολλές σκοτεινές σκέψεις από το μυαλό ανάμεσά τους και να αναβάλουμε τη διεξαγωγή του» είπε και τόνισε ότι έγιναν υπερπροσπάθειες προκειμένου να διεξαχθεί τελικά η διοργάνωση.
«Πιο δύσκολη χρονιά δεν υπήρχε» παραδέχθηκε ο κ. Εϊπίδης και αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα νούμερα του Φεστιβάλ. Τόνισε ότι το έλλειμμα έφτανε τα 6.200.000 ευρώ.
«Χρωστούσαμε παντού» είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε ότι θα αποπληρωθούν όλα τα χρέη και ότι δεν θα προστεθεί στο χρέος, «ούτε ένα ευρώ από το φετινό Φεστιβάλ».
Σε ερώτηση αν σκέφτηκε να μην αναλάβει τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων είπε: «Είχα την εντύπωση ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το χρέος και θα ξεκινούσαμε από μηδενική βάση. Ήμουν αισιόδοξος. Μου πέρασε αυτή η αισιοδοξία».
Αναφερόμενος στη διαφορά μεγεθών, τόνισε ότι ενώ πέρυσι το υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ στο Φεστιβάλ, φέτος το ποσό κρατικής επιχορήγησης ανήλθε σε μόλις ένα εκατομμύριο και το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο ευρώ προήλθε από χορηγίες. «Έπρεπε να μειώσουμε κατά 50% τα έξοδα του Φεστιβάλ».
Ο κ. Εϊπίδης τόνισε, πάντως, ότι δεν έγινε καμία καλλιτεχνική έκπτωση. «Επιτυχία μου θα είναι οι γεμάτες αίθουσες, το κοινό που θα μείνει ικανοποιημένο» είπε.
Αναφέρθηκε στην μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα έξι ευρώ, ενώ υπενθύμισε και την δυνατότητα ελεύθερης εισόδου στις πρωινές προβολές για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
«Δουλειά μου είναι ο θεατής, και κατά προτίμηση αυτός που περπατάει στον δρόμο και θα πει "ας μπω στην αίθουσα" και δεν θα φύγει ποτέ» πρόσθεσε.
«Χαίρομαι που έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε εκ νέου τον ελληνικό κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη, μιας και πέρυσι ελληνικές ταινίες δεν συμμετείχαν» είπε αναφερόμενος στην περσινή απόφαση των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» να απέχουν από το Φεστιβάλ.
Είπε ότι η διοργάνωση θέλει να συμμετάσχει στην «επιθετική προώθηση» του ελληνικού κινηματογράφου, μιας και έχει προσκαλέσει εκπροσώπους του χώρου του σινεμά από πολλές χώρες.
«Θέλω να περάσει το μήνυμα στους Έλληνες κινηματογραφιστές: Το Φεστιβάλ τους ανήκει, είναι δικό τους και πρέπει να το χρησιμοποιούν» είπε.
- Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Με έμφαση στο ανεξάρτητο σινεμά, επιστρέφει το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου.
Το Φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του με την προβολή της νέας ταινίας του Ντάνι Μπόιλ,
127 ώρες, ενώ η διοργάνωση τελειώνει με την προβολή του
Μαύρου Κύκνου του Ντάρεν Αρονόφσκι.
Δεκαέξι ταινίες από συνολικά 20 χώρες θα λάβουν μέρος στο
Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Αυτές είναι:
Ζωικό Βασίλειο από την Αυστραλία,
Ζεφίρ από την Τουρκία,
Littlerock από τις ΗΠΑ,
Κουρασμένοι από το Ιράκ,
Στις Παρυφές (Ρουμανία, Αυστρία),
Οι Τέσσερις Φορές (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία),
Το Παρόραμα από την Πολωνία,
Limbo (Νορβηγία),
Αύριο (Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία),
Γαϊδούρια (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία),
Ζο όπως Ζοναταν (Καναδάς),
Μικρόφωνο (Αίγυπτος),
Ζαν Ζαντί (Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία),
Η Αρχή του Κακού (Γαλλία) καθώς και οι ελληνικές
Άπνοια και
Attenberg.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ φιλοξενεί 23
ελληνικές ταινίες και μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα», ενώ τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη μνήμη του Γιάννη Δαλιανίδη και του Γιώργου Τζιώτζιου.
Επιστρέφουν επίσης τα
τμήματα Ημέρες Ανεξαρτησίας, Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ματιές στα Βαλκάνια, ενώ αφιερώματα θα γίνουν για: τη Δανή δημιουργό Σουσάνε Μπίερ, τον Ιρακινό κινηματογραφιστή Μοχάμετ Αλ-Νταρατζί, την Ντορότα Κετζιεζάφσκα και τον Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν που κέρδισε το βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και θα παρευρεθεί και στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, masterclass και συναυλίες.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του
Φεστιβάλ.
Αγγελική Στελλάκη
No comments:
Post a Comment