Με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου ξεκίνησε την Παρασκευή το 1ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με θέμα «Η σημασία της οπτικοακουστικής παιδείας, Cinema Speaking...» στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Συνδιοργανώθηκε με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ανώτατη κινηματογραφική εκπαίδευση», είπε ο Κ. Γαβράς
«Θέλουμε ενεργούς κινηματογραφιστές, που να έχουν άποψη και να διαμορφώνουν τους νόμους και τις διατάξεις, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κινηματογραφία στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός. Αλλωστε, η μεγάλη πλειονότητα των ενεργών κινηματογραφιστών είναι σύμφωνη με το νέο κινηματογραφικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των ημερών.
Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» ήταν παρόντες στο συνέδριο. Και κατέθεσαν και μια ενδιαφέρουσα πρόταση, την ίδρυση Πειραματικού Εργαστηρίου Ερευνας της Κινηματογραφικής Τέχνης. Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό. Θα περιλαμβάνει τριετή δωρεάν φοίτηση για 12 σπουδαστές. Το κύριο σώμα των διδασκόντων θα είναι ενεργοί κινηματογραφιστές με εθελοντική προσφορά. Εκτός από την εθελοντική εργασία, το πρόγραμμα θα βασιστεί στην εξασφάλιση χορηγιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ο επίτιμος καλεσμένος του συνεδρίου, ο Κώστας Γαβράς, έλεγε σε πηγαδάκια ότι «ένας νόμος δεν φτιάχνει καλές ταινίες. Οπωσδήποτε, όμως, βοηθάει στο να φτιαχτούν». Και υπενθύμισε και ένα ακόμη αγκάθι της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας: «η Ελλάδα είναι η μόνη από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει ανώτατη κινηματογραφική εκπαίδευση».
Το πρώτο συνέδριο της ΕΑΚ ολοκληρώθηκε το Σάββατο με επιτυχία. Διεθνείς καλεσμένοι (Χένινγκ Κάμρε, Μέρι Αν Ντόαν, Ζαν Ντουσέ) και Ελληνες κινηματογραφιστές έκαναν εποικοδομητικές συζητήσεις με το κοινό για θέματα οπτικοακουστικής παιδείας. [Χ.Ι.Π., Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010]
No comments:
Post a Comment