Με την πλέον αντιδραστική και αναχρονιστική επίθεση του ελληνικού αστικού κράτους στην κινηματογραφική τέχνη, μέσω του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο, τάσσεται η ομάδα παραγωγών και σκηνοθετών που αυτοαποκαλούνται «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη».
Στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν διαβάστηκε κείμενό τους με το οποίο θεωρούν ότι το ν/σ έχει «σαφή αναπτυξιακή φιλοσοφία» και ότι «απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του χώρου μας από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος». Στα βασικά ερωτήματα «ανάπτυξη για ποιον;» και ποιες είναι οι «δημιουργικές δυνάμεις» που το νομοσχέδιο «απελευθερώνει;» η «Ομίχλη» απαντά ξεκάθαρα υπέρ της καπιταλιστικής αγοράς, υπέρ, δηλαδή πιο συγκεκριμένα, της ενίσχυσης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, διανομής και προβολής του κινηματογραφικού έργου.
Πώς το κάνει αυτό; Η «Ομίχλη» «διαπιστώνει» ότι «από το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται για τον ελληνικό κινηματογράφο επενδύεται στην παραγωγή μόνο το 15%, ενώ τα υπόλοιπα καταλήγουν σε παρασιτικές, διοικητικές ή ακόμα και άγνωστες δραστηριότητες. Mε βάση το προτεινόμενο σ/ν, εκτιμούμε ότι το συνολικό ποσό επένδυσης τριπλασιάζεται και, το σημαντικότερο, κατευθύνεται κυρίως στην παραγωγή».
Η απάντηση δηλαδή της «Ομίχλης» στον «παρασιτισμό» είναι η παράδοση του δημιουργού στην ασυδοσία της καπιταλιστικής αγοράς. Διότι αυτό που η «Ομίχλη» αποφεύγει όπως ο «διάολος το λιβάνι» εδώ και ενάμιση χρόνο που συγκροτήθηκε είναι η απάντηση στο βασικό ερώτημα: Ποιος ωφελείται από την καπιταλιστική ανάπτυξη; Μιλάει γενικώς για «παραγωγή» και εννοεί σαφώς την ιδιωτική παραγωγή. Μιλάει γενικώς για «ανάπτυξη» λες και ζει σε έναν «ουδέτερο» οικονομικο-κοινωνικό σχηματισμό, λες και ο καπιταλισμός και η βαρβαρότητά του αφορά όλους τους άλλους τομείς... και «αφήνει» στην «ησυχία» τους την τέχνη και τον πολιτισμό!
Παρακάτω λέει ότι όλα αυτά προϋποθέτουν «την εφαρμογή του 1,5% καθώς και των κινήτρων φοροαπαλλαγής - δύο μέτρα που οδηγούν σταδιακά στη μερική αυτοχρηματοδότηση» προφανώς του κινηματογράφου. Το 1,5% είναι η υφιστάμενη νομική υποχρέωση των καναλιών να δίνουν αυτό το ποσοστό από τα κέρδη τους στην κινηματογραφική παραγωγή. Αυτή η υποχρέωση ουδέποτε εφαρμόστηκε. Και τώρα με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, όχι μόνο χαρίζει ουσιαστικά στα κανάλια τις προηγούμενες σχετικές οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά πλέον το 1,5% δε θα υπολογίζεται με βάση τα ακαθάριστα έσοδά τους, αλλά στη βάση του διαφημιστικού χρόνου. Επιπλέον, τους δίνει το δικαίωμα να «συμψηφίζουν» το μισό του ποσού με διαφημιστικό χρόνο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Οσο για την «αυτοχρηματοδότηση» είναι ακόμη ένα ιδεολόγημα που επίσης προσπερνά το γεγονός της μονοπωλιακής κυριαρχίας και στον οπτικοακουστικό τομέα και παραπέμπει ευθέως στη σοσιαλδημοκρατική - οπορτουνιστική αντίληψη περί «καλού» καπιταλισμού. Η νέα γενιά κινηματογραφιστών δεν πρέπει να παρασυρθεί από την αυταπάτη ότι η «αγορά» θα τους «λύσει» τα προβλήματα. Η «αγορά» είναι που θα τους μετατρέψει σε υπαλλήλους των πολυεθνικών του οπτικοακουστικού, τσακίζοντας το καλλιτεχνικό τους όραμα. Γι' αυτό πρέπει να απαιτήσει γενναία κρατική χρηματοδότηση και δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που να συγκεντρώνει και να οργανώνει την παραγωγή, διανομή και προβολή του κινηματογραφικού έργου, προσφέροντας στους συντελεστές όλη την απαραίτητη υποδομή για να δημιουργήσουν πραγματικά ελεύθεροι. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010]
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
19/10/2010
-- Στην απόλυτη υπηρεσία του κεφαλαίου
3/4/2010
-- Η κεντρική εισήγηση
22/7/2007
-- Συντηρητική εναρμόνιση και αυταπάτες
24/3/2007
-- Προβλήματα ενόψει
25/3/2006
-- Για τον κινηματογράφο... του κεφαλαίου
No comments:
Post a Comment