- «Η κατάσταση των πραγμάτων»(State of play). ΗΠΑ, 2009. Σκηνοθεσία: Κέβιν Μακ Ντόναλντ. Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Μπεν Αφλεκ
ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 30.04.09
X-Men, η αρχή: Wolverine***
Η πρώτη ταινία spin off που είναι αφιερωμένη σε χαρακτήρα από την ομάδα των X-Men, έχει για κεντρικό χαρακτήρα τον Γουλβερίν, τον οργισμένο ήρωα με τα μακριά μεταλλικά νύχια. Η περιπέτεια, που βασίζεται στη σειρά κόμικς της Marvel, παρακολουθεί τον Λόγκαν –όπως είναι το κανονικό του όνομα– από τα παιδικά του χρόνια, που διαπιστώνει τη μετάλλαξή του.
Μαζί με τον αδελφό του, θα ζήσουν άτρωτοι όλους του πολέμους από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα και μέχρι να γίνουν αντιληπτοί από τον στρατό, που τους χρησιμοποιεί μαζί με άλλους μεταλλαγμένους για «ξεκαθαρίσματα» μυστικών υποθέσεων. Ο Λόγκαν, ωστόσο, δεν θέλει αυτή τη ζωή και αποσύρεται. Μέχρι που ο στρατός θα τον ξαναβρεί, μαζί και ο αδελφός του, που φαίνεται να καταδιώκει όλη την ομάδα των μεταλλαγμένων.
Ο Γκάβιν Χουντ, που σκηνοθέτησε την ταινία (βραβευμένος με Οσκαρ για το νοτιοαφρικανικό «Tsotsi») έχει γυρίσει μια ταινία πιστή στην αισθητική των κόμικς, αλλά με έναν τρόπο που είναι ταυτόχρονα κινηματογραφικός και διαφέρει από την απλή μεταφορά των καρέ της σελίδας στην οθόνη. Τόσο η σκηνοθεσία του Χουντ, όσο και το σενάριο του Ντέιβιντ Μπένιοφ («25η Ωρα») δίνουν έμφαση στα συναισθηματικά διλήμματα του Γουλβερίν, ενώ κύριο προσόν της ταινίας είναι ο χαρισματικός πρωταγωνιστής της, ο Χιου Τζάκμαν. Για τους φίλους των ταινιών κόμικς ο «Wolverine» είναι μια έντιμη και αξιόπιστη πρόταση.
Jerichow, όνειρα απατηλά ** 1/2
Ο σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτσολντ είναι μία από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις του σύγχρονου γερμανικού σινεμά. Πρόπερσι, μας εντυπωσίασε με την εξαιρετική «Yella». Σήμερα, δεν συμβαίνει το ίδιο με το «Jerichow» που μοιάζει σαν ελεύθερη κινηματογραφική παραλλαγή του μυθιστορήματος του Τζέιμς Κέιν «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές». Η ταινία είναι ένα μείγμα ερωτικού θρίλερ και βιβλικής παραβολής με φόντο μια γκρίζα εικόνα της υπαίθρου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Ενας απότακτος στρατιωτικός, ο Τόμας, που έχει επιστρέψει από το Αφγανιστάν, βρίσκει δουλειά ως οδηγός ενός μεσήλικα Τούρκου, του Αλί, που είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης αλυσίδας καντινών. Ο Αλί είναι παντρεμένος με μια νεαρή Γερμανίδα, τη Λάουρα που έχει κάνει δύο χρόνια στη φυλακή. Η Λάουρα, στερημένη σεξουαλικά στο πλευρό του Αλί, θα αφεθεί στον πόθο του Τόμας...
Πληγές του φθινοπώρου ** 1/2. ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ. Σκηνοθεσία: Τομρίς Γκιριτλίογλου. Ερμηνεία: Μουράτ Γιλντιρίμ, Μπερέν Σαάτ, Οτσάν Γιαλαμπίκ, Μπελσίμ Ερντογκάν.
Το σύγχρονο τουρκικό σινεμά διακρίνεται από εξωστρέφεια και τόλμη. Τον περασμένο χειμώνα ο Νουρί Μπιλγκέ Τζειλάν ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχυ με τους αριστουργηματικούς «Τρεις πιθήκους». Σήμερα, η Τομρίς Γκιριτλίογλου μας ξαφνιάζει. Οχι με αισθητικές ανησυχίες στις «Πληγές του φθινοπώρου», αλλά με την τόλμη της να αγγίξει μια από τις πληγές που σημάδεψαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Η ταινία έχει ως αφορμή το πογκρόμ του ελληνισμού της Κωνσταντινιούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955. Το θέμα της, όμως, δεν είναι το ελληνικό τραύμα αλλά η ένοχη συνείδηση του μέσου Τούρκου, που είτε στάθηκε «ουδέτερος» απέναντι στον διωγμό του ελληνισμού είτε συνήργησε στο έγκλημα από αφέλεια. Στις «Πληγές του φθινοπώρου» το κεντρικό πρόσωπο (ένας νεαρός φοιτητής, γόνος της τάξης των εύπορων εμπόρων) προσπαθεί μάταια να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες. Ποζάρει σαν κοσμοπολίτης με στραμμένο το βλέμμα προς τη Δύση και ταυτοχρόνως ποδηγετείται, σαν ένας άβουλος και ευκολόπιστος επαρχιώτης της Ανατολής, από το εθνικιστικό παρακράτος.
Ατελέσφορη ιστορία αγάπης
Το πολιτικό δράμα της ελληνοτουρκικής συνύπαρξης με φόντο το κοσμοπολίτικο Πέραν της Κωνσταντινούπολης εκείνων των χρόνων σκηνοθετείται σαν ένα μελόδραμα, όπως αυτά που κάνουν θραύση στο σινεμά και στα σίριαλ της τηλεόρασης. Σαν μια ατελέσφορη ιστορία αγάπης τύπου Ρωμαίος και Ιουλιέτα με πρωταγωνιστές τον «αθώο» Μπεχτσέτ και την «αμαρτωλή» Ελενα. Ο φέρελπις Μπεχτσέτ νοικιάζει ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα στο Πέραν. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο κάνει στενή παρέα με έναν κομμουνιστή συμφοιτητή του και είναι αρραβωνιασμένος με την κόρη ενός ηγετικού στελέχους μιας εθνικιστικής οργάνωσης που προετοιμάζει μεθοδικά τα «Σεπτεμβριανά» με αφορμή το Κυπριακό αλλά και τις αφορμές που παρέχει ο εθνικισμός της αντίπερα όχθης (αποκορύφωμα ήταν η βομβιστική επίθεση στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη που στέγαζε το τουρκικό προξενείο). Η Ελενα, το φωτεινό αντικείμενο του πόθου του νεαρού Οθωμανού που κατοικεί στο απέναντι διαμέρισμα, είναι μια χριστιανή που εκδίδεται από μια θεία της…
Και πολιτικό δράμα
«Την εποχή εκείνη η Κωνσταντινούπολη είχε πολλές γειτονιές που διατηρούσαν το πολιτισμικό τους χρώμα και όπου οι άνθρωποι ζούσαν αρμονικά. Ανάμεσά τους ήταν και η περιοχή του Πέραν […]. Η ταινία μεταφέρει τον θεατή σε αυτήν την περιοχή και σε αυτήν τη θολή περίοδο για τα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας», λέει η Τουρκάλα σκηνοθέτις. Στην πραγματικότητα αυτή η πολιτισμική πολυχρωμία δεν αποτυπώνεται ούτε στο ελάχιστο στην ταινία της. Δίπλα στο ελληνοτουρκικό μελόδραμα που κορυφώνεται με το πογκρόμ, εκτυλίσσεται δειλά ένα πολιτικό δράμα που αφορά τη διείσδυση του ακροδεξιού παρακράτους σε όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής της γειτονικής χώρας. Η ταινία αρχίζει με τον μυστηριώδη θάνατο ενός εκδότη μιας μετριοπαθούς εφημερίδας στο διαμέρισμα της Ελενας. Στη συνέχεια το βάρος μετατοπίζεται γύρω από τον κομμουνιστή φοιτητή που δολοφονείται εν ψυχρώ λίγο πριν από τα «Σεπτεμβριανά». Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γιλμάζ Καρακόγιουνλου (από τις εκδόσεις Λιβάνη).
Η κατάσταση των πραγμάτων ***ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ. Σκηνοθεσία: Κέβιν Μακ Ντόναλντ. Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Μπεν Αφλεκ, Ελεν Μίρεν, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Τζέισον Μπέιτμαν.
Από τα θρίλερ της δεκαετίας του ’70, όπως το «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου» και οι «Τρεις μέρες του κόνδορα», εμπνέεται ο Κέβιν Μακ Ντόναλντ για τη σκηνοθεσία της «Κατάστασης των πραγμάτων». Η ταινία βασίζεται στη μίνι σειρά του BBC «Παιχνίδια διαπλοκής» (την είχε προσφέρει η «Κ» πριν από λίγους μήνες). Πολιτική, επιχειρηματικά σκάνδαλα και δημοσιογραφία μπλέκονται σε έναν πυκνό ιστό, που παραδοσιακά παράγει ενδιαφέρουσες ιστορίες με πολλές παραμέτρους και πλήθος προσώπων με φανερούς και κρυφούς ρόλους.
Στην περισσότερο πολιτικοποιημένη εποχή του ’70 το σχήμα αυτό λειτουργούσε εξαιρετικά και έχει αφήσει μερικές σπουδαίες ταινίες – υποδείγματα γι’ αυτό το είδος. Σήμερα όμως τι ρόλο έχει μια τέτοια ταινία, όταν τα σκάνδαλα στην πολιτική και τις επιχειρήσεις δεν προκαλούν πλέον ούτε ανασήκωμα του φρυδιού και η παραδοσιακή ανεξάρτητη δημοσιογραφία γίνεται είδος προς εξαφάνιση;
Η «Κατάσταση των πραγμάτων» λειτουργεί στο επίπεδο του πολιτικού θρίλερ, αλλά ίσως είναι περισσότερο μια ταινία με νοσταλγία για τη δημοσιογραφία που σταδιακά χάνεται. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καλ Μακ Αφρι (Κρόου), ένας δημοσιογράφος έρευνας που εργάζεται σε μια εφημερίδα, η οποία έχει αγοραστεί από μια μεγάλη επιχείρηση με «ανανεωτική» διάθεση.
Μια σειρά θανάτων, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, οδηγεί στον Στίβεν Κόλινς (Αφλεκ), έναν φιλόδοξο πολιτικό, που σε μια στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά για λόγους καθόλου ζηλευτούς. Μία από τους νεκρούς είναι η βοηθός και ερωμένη του, έτσι έχει να αντιμετωπίσει ένα ερωτικό σκάνδαλο τη στιγμή που διαχειρίζεται την έρευνα για τις δραστηριότητες μιας εταιρείας πώλησης όπλων. Θα απευθυνθεί στον παλιό του φίλο Καλ, ζητώντας του βοήθεια, στήριξη και προστασία. Και η εκδότρια του Καλ ζητάει αποκαλύψεις και ειδήσεις υπό την πίεση των νέων ιδιοκτητών...
Σε παλιά μονοπάτια
Μέσα σε αυτό το περίπλοκο κλίμα διαπλοκής, επαγγελματικών απαιτήσεων, φιλίας και τρυφερότητας (η γυναίκα του πολιτικού ήταν παλιά αγαπημένη του δημοσιογράφου) ο Καλ θα αρχίσει την έρευνα για την υπόθεση με την –αναγκαστική αρχικά– συνδρομή μιας νεαρής μπλόγκερ και τα ευρήματα θα αρχίσουν να ανατρέπουν τη μία υπόθεση μετά την άλλη.
Ο Μακ Ντόναλντ έχει γυρίσει την ταινία πατώντας σε σίγουρα μονοπάτια, τα οποία όμως δείχνουν λίγο παλιά, όχι τόσο κινηματογραφικά, αλλά σε σχέση με τις καταστάσεις που παρακολουθούν. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι η ταινία συμπυκνώνει την πλοκή της εξάωρης σειράς σε δίωρη διάρκεια, κάτι που κάνει την αφήγηση αγχωμένη.
Τα όποια προβλήματα εξισορροπεί πάντως το εξαίρετο καστ. Οπως κάνει σε κάθε ρόλο, ο Ράσελ Κρόου μεταμορφώνεται στον χαρακτήρα που παίζει, χτίζοντάς τον με μικρές λεπτομέρειες και όχι μόνο με εξωτερικά χαρακτηριστικά. Η Ελεν Μίρεν δίνει την εντύπωση ότι έχει περάσει όλη της τη ζωή στις εφημερίδες, η Ρέιτσελ Μακ Ανταμς και η Ρόμπιν Ράιτ Πεν παίζουν στους σωστούς τόνους, ενώ ακόμη και ο Μπεν Αφλεκ είναι λιγότερο άκαμπτος απ’ ό, τι συνήθως. Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία του Τζέισον Μπέιτμαν στον μικρό ρόλο ενός δημοσιοσχετίστα που αποκαλύπτει ωμές αλήθειες.
«Πληγές του φθινοπώρου». Γενναίο πολιτικά. Αυτομαστίγωμα τουρκικό. Φτωχό κινηματογραφικά
ΒΑΘΜΟΙ=5 (αμάν και πότε θα δούμε κάτι αντίστοιχο ελληνικό)
«Η κατάσταση των πραγμάτων»
Μεταξύ φιλίας και προδοσίας
Συνωμοσίες στα παρασκήνια της Ουάσιγκτον
Ράσελ Κρόου με Μπεν Άφλεκ
Καλογυρισμένο, πληθωρικό, μεταμοντέρνο
ΒΑΘΜΟΙ=6 (Όλα μέσα)Ο ταχυδρόμος χτυπάει από Γερμανία μεριά
«Jerichow - Απατηλά όνειρα»
Σοβαρό, αξιοπρεπές
Παραλλαγή του «Ταχυδρόμου που χτυπάει δύο φορές»
Καλό αλλά ουδεμία σχέση με το αμερικανικό
ΒΑΘΜΟΙ=6 (έτσι κι έτσι)
ΒΑΘΜΟΙ=0 (Εγώ κόβω τα νύχια μου επιμελώς)
Δύο ταινίες που εστιάζονται στο θέμα της μετανάστευσης, το «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά και το «Welcome» του Φιλίπ Λιορέ τιμήθηκαν με τα κυριότερα βραβεία του φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, ανακοινώθηκε χθες από τους διοργανωτές.
Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, που παρακολουθεί τα έργα και της ημέρες ενός λαθρομετανάστη στην Ευρώπη τιμήθηκε με το βραβείο κριτικής του 13ου φεστιβάλ City of Lights-City of Angels (Πόλις του Φωτός -Πόλις των Αγγέλων). Ο Γαβράς είχε την τιμητική του στο φεστιβάλ, το οποίο του οργάνωσε αφιέρωμα καθ' όλην την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο προβλήθηκε και η πρώτη του ταινία «Διαμέρισμα για δολοφόνους» του 1965.
Το «Welcome» του Λιορέ, που προβλήθηκε στο κλείσιμο του φεστιβάλ κι απέσπασε το βραβείο κοινού, αφηγείται από την πλευρά του τη συνάντηση ανάμεσα σε έναν Γάλλο και έναν Κούρδο λαθρομετανάστη, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να περάσει στη Βρετανία.
Το φεστιβάλ έγινε αφορμή να διασταυρώσουν και τα ξίφη τους ο Λιορέ με τον Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν. Ο σκηνοθέτης αποτόλμησε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στη σημερινή λαθρομετανάστευση και την κατάσταση των Εβραίων στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στη Γαλλία και τόνισε πως η ταινία του καταγγέλλει τους «κατασταλτικούς μηχανισμούς» που απεργάζεται η Γαλλία.
Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ τίμησε με ειδικό βραβείο την ταινία «Η πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σου», ενώ το ειδικό βραβείο του κοινού απέσπασε η κωμωδία «Όπως οι άλλοι», που πραγματεύεται τη διαφορά που ξεσπά σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων από την επιθυμία του ενός να αποκτήσει παιδί.
Αυτό το ξέρατε;
Περιμένοντας ώς τις 7 Μαΐου, οπότε θα δούμε την ταινία και στην Αθήνα, ας ξεσκονίσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες από το παρελθόν μιας αχανούς μυθολογίας:
* Βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πρώην αστυνομικός, ο δημιουργός του «Star Trek», Τζιν Ρόντμπερι, είχε εμπνευστεί τη σειρά ως ένα γουέστερν που θα εκτυλισσόταν στο διάστημα, αντλώντας δάνεια από τα λογοτεχνικά «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» και στοιχεία από ήρωες όπως ο Φλας Γκόρντον και ο Μπακ Ρότζερς.
* Το σίριαλ έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση το φθινόπωρο του 1966, μέσα από το τηλεοπτικό δίκτυο του NBC, και ολοκληρώθηκε μετά από τρεις σεζόν, στις 3 Ιουλίου του 1969, όταν το κανάλι έκρινε ότι οι θεαματικότητές του ήταν πολύ χαμηλές και δεν αρκούσαν να εξασφαλίσουν τη συνέχισή του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός θαυμαστών, μια σειρά άρθρων σε περιοδικά καθώς και πλήθος εκδηλώσεων και συνεδρίων σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ με πρωταγωνιστές ορκισμένους φαν της εκπομπής οδήγησαν στην αναγέννηση της σειράς και στη συνέχειά της στις επόμενες τρεις δεκαετίες με τέσσερις παραλλαγές της. Γνώρισε μάλιστα και μια τηλεοπτική μεταφορά κινουμένων σχεδίων, την οποία όμως ο Ρόντμπερι έσπευσε από πολύ νωρίς να αποκηρύξει.
* «Με το να δημιουργώ έναν ολοκαίνουριο κόσμο με τους δικούς του κανόνες μπορούσα μέσω αυτού να θίξω μια σειρά θεμάτων όπως το σεξ, η θρησκεία, η πολιτική, το Βιετνάμ και οτιδήποτε άλλο απασχολούσε την κοινωνία της δεκαετίας του '60», δήλωσε χρόνια μετά το πέρας του τηλεοπτικού «Σταρ Τρεκ» ο Ρόντμπερι, επισημαίνοντας τη σημασία μιας εκπομπής η οποία επέλεγε να παντρεύει τις ξένοιαστες διαστημικές ιστορίες με φιλοσοφημένες ηθικές παραβολές πάνω στον πόλεμο και την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ρόλο της τεχνολογίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λάθος χρήση της, το φεμινισμό και τη χειραφέτηση των γυναικών.
* Φοβούμενο ότι η απόκοσμη φυσιογνωμία του Μίστερ Σποκ μπορούσε να αποθαρρύνει μεγάλη μερίδα του κοινού από το να παρακολουθήσει τη σειρά, το NBC ζητούσε από οποιοδήποτε περιοδικό φιλοξενούσε διαφημιστική φωτογραφία του συγκεκριμένου ήρωα να απαλείφει τα λεπτά του φρύδια και τα χαρακτηριστικά μυτερά αφτιά του που τον έκαναν να μοιάζει με τον Διάβολο.
* Ο Λέοναρντ Νίμοϊ είναι ο μοναδικός συντελεστής της σειράς που συμμετείχε και στα 79 επεισόδιά της. Ο πατέρας του ηθοποιού ήταν κουρέας και τον καιρό που το «Star Trek» προβαλλόταν, αρκετοί νεαροί πελάτες τού ζητούσαν να τους κουρέψει όπως ακριβώς ήταν ο Μίστερ Σποκ στη σειρά, αγνοώντας ότι αυτός που έκοβε τα μαλλιά τους ήταν ουσιαστικά ο μπαμπάς του ήρωα!
* Προκειμένου να διατηρήσει τη δουλειά της, σε μια εποχή που τα τηλεοπτικά δίκτυα συνήθιζαν να μην προσλαμβάνουν γυναίκες στο δυναμικό τους, η Ντόροθι Φοντάνα, μια από τις βασικές σεναριογράφους της σειράς, υποχρεωνόταν να κρύβει το όνομά της πίσω από τα απρόσωπα αρχικά Ντ. Σι.
* Η θρυλική φράση «Διακτίνισέ με, Σκότι!» που υποτίθεται ότι ξεστομίζει σε τακτικές περιπτώσεις του σίριαλ ο Κάπτεν Κερκ δεν ειπώθηκε στην πραγματικότητα ποτέ, σε κανένα επεισόδιο.
* Η εναρκτήρια ατάκα «to boldly go where no man has gone before», που συνοδεύει κάθε επεισόδιο, έχει παρθεί κατά λέξη από ένα ενημερωτικό βιβλιαράκι με θέμα τα ταξίδια στο διάστημα, το οποίο είχε κυκλοφορήσει ο Λευκός Οίκος το 1957, αμέσως μετά την πτήση του ρωσικού Σπούτνικ.
* Το πρώτο διαφυλετικό φιλί στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης δόθηκε στο «Star Trek», ανάμεσα στον λευκό Κάπτεν Κερκ και την έγχρωμη Ουχούρα, η οποία υπήρξε μέλος του πληρώματός.
* Τόσο ο Σάτνερ όσο και ο Νίμοϊ σφράγισαν τις καριέρες τους ανεξίτηλα με τους χαρακτήρες που υποδύθηκαν στη σειρά. Σε μια αυτοβιογραφία που έγραψε πριν από δέκα περίπου χρόνια, πάντως, ο Νίμοϊ διάλεξε να δώσει τον ειρωνικό τίτλο «Δεν είμαι ο Σποκ!».
Και στα Γκίνες
* Η πρωτότυπη σειρά έχει κερδίσει 31 βραβεία Emmy, 140 υποψηφιότητες και 2 βραβεία Hugo, ενώ κοσμεί τη λίστα του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες ως η τηλεοπτική εκπομπή που έχει τους περισσότερους συνεχιστές και απογόνους, τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη.
* Ο Τζιν Ρόντμπερι πέθανε το 1991 και η σορός του εκτοξεύτηκε στο διάστημα, ενώ το όνομά του έχει δοθεί σε έναν αστεροειδή, τον «Ρόντμπερι 4.659».
* Η απήχηση της σειράς ήταν λογικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών στούντιο: Το 1979 η Paramount Pictures διέθεσε το ποσό-ρεκόρ για την εποχή, 45 εκατ. δολάρια, προκειμένου να μεταφέρει την πρώτη περιπέτεια του «Εντερπράιζ» στη μεγάλη οθόνη. Ετσι ξεκίνησε μια ολόκληρη μυθολογία, η οποία επεκτάθηκε σε δέκα ταινίες.
* Βραβευμένος με Οσκαρ για το «West Side Story» και τη «Μελωδία της Ευτυχίας», ο Ρόμπερτ Γουάιζ πείστηκε να αναλάβει σκηνοθετικά καθήκοντα στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της σειράς από τη σύζυγό του, που ήταν μεγάλη θαυμάστρια του «Star Trek».
* Διαχρονικά αγαπημένη ταινία, σύμφωνα με την πλειονότητα των οπαδών της σειράς, παραμένει δικαιολογημένα το «Start Trek 2: Η Οργή του Καν» (1982), το οποίο έχει συγκεντρώσει και τις καλύτερες κριτικές από οποιοδήποτε άλλο φιλμ έμελλε να το διαδεχθεί.
* Ο Νίμοϊ έχει σκηνοθετήσει δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες: το «Star Trek 3: Η Αναζήτηση του Σποκ» (1984) και το «Star Trek 4: Επιστροφή στο Παρόν» (1986), ενώ ο Σάτνερ έχει σκηνοθετήσει το αρκετά κατώτερο «Star Trek 5:Τα Τελευταία Σύνορα» (1989).
* Μέχρι στιγμής η ταινία που κατέχει το ρεκόρ των μεγαλύτερων εισπράξεων από όλη την κινηματογραφική μυθολογία είναι η «Πρώτη Επαφή» του 1996, που υπολογίζεται ότι έχει συγκεντρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Μέχρι την τωρινή ταινία πιο ακριβή από τις έντεκα ταινίες της σειράς θεωρείται το «Star Trek: Nemesis» του 2002, που στοίχισε 60 εκατ. δολάρια.
* Παρ' όλο που όλες οι ταινίες της σειράς φέρουν τον χαρακτηρισμό «Κατάλληλο για όλη την οικογένεια», το νέο είναι το πρώτο φιλμ στα χρονικά του «Star Trek» που κρίθηκε από την αμερικανική επιτροπή λογοκρισίας «Κατάλληλο για θεατές άνω των 13». Και, όπως ίσως περιμένατε, είναι ήδη συμφωνημένο να ακολουθήσουν άλλες δύο συνέχειες. *
«Αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους πολύ σοβαρά, ως άνθρωποι που προμηθεύουν στο κοινό τους γεγονότα. Συχνά αυτό τις κάνει πιο πληκτικές, αλλά είναι καλύτερες, έστω κι αν οικονομικά πάνε χειρότερα». *
Στον «Κυνόδοντα» παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Αννα Καλαϊτζίδου. *
Ο Τσάρλι Κάουφμαν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στο σύγχρονο Χόλιγουντ. Γράφει ιστορίες που έχουν παράξενους τίτλους και μοιάζουν με αινίγματα. Ξεκίνησε δυναμικά την καριέρα του ως σεναριογράφος με μια σουρεαλιστική ιδέα: ένας άνεργος μαριονετίστας ανακαλύπτει μια μυστική κρύπτη που οδηγεί στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς. Οσοι κοινοί θνητοί επιθυμούν να δουν τον κόσμο από εκεί «ψηλά» δεν έχουν παρά να πληρώσουν «διόδια» στον μαριονετίστα και να μπουν στο τούνελ. Σήμερα, ο Κάουφμαν εμφανίζεται και ως σκηνοθέτης στη «Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης» φιλοδοξώντας να περάσει σώος ανάμεσα από δυο συμπληγάδες του σινεμά: τον Ορσον Ουέλες της «Δίκης» και τον Φελίνι του «8½».
Στη «Δίκη», που κυλάει αγχωτικά, ο Ουέλες θέλει να συλλάβει το υπαρξιακό ζήτημα που έθεσε ο Κάφκα προσπαθώντας μάταια να δώσει απάντηση σε κεφαλαιώδη ερωτήματα γύρω από το σύμπαν, το άτομο και τον σκοπό της ζωής. Στο «8½» ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου που έχει χάσει την έμπνευσή του ξυπνάει σε έναν εφιάλτη: στο κρεβάτι ενός θεραπευτηρίου ανάμεσα σε ένα πλήθος που τον παρατηρεί αδιάφορα. Στη «Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης» ένας σκηνοθέτης του θεάτρου που νιώθει πως το σώμα του αρρωσταίνει προσπαθεί να βρει το νόημα της ζωής στη σκηνή του θεάτρου. Κλείνεται σε ένα τεράστιο κουκούλι (μια παλιά αποθήκη) μαζί με τους συνεργάτες του και με ένα πλήθος κομπάρσων. Θέλει να αναπαραστήσει σε μικρογραφία τη Νέα Υόρκη, τη ζωή στους δρόμους και στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών όπου είναι φυλακισμένα τα όνειρα των ανθρώπων.
Ο πολίτης Κέιντεν
Ο μόνος δρόμος, αν και όχι σίγουρος, για να μπει κανείς στο μυαλό του Τσάρλι Κάουφμαν αυτή τη φορά είναι να ακολουθήσει τα βήματα του ήρωα της ταινίας, του Κέιντεν Κόταρντ, σε μια αποσπασματική και χαοτική περιπέτεια που εκτυλίσσεται άναρχα σαν όνειρο. Ο Κέιντεν ζει το μαρτύριο ενός ανθρώπου που προσπαθεί να δώσει περιεχόμενο στην ύπαρξή του έχοντας συνείδηση του τέλους που τον πλησιάζει. Η «Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης» είναι σαν ένα σχήμα λόγου, σαν μια μεταφορά γύρω από τον χρόνο. Η αρχή της ταινίας είναι και το τέλος της, αφήνοντας τον θεατή να αναρωτιέται αν η αφήγηση αφορούσε πραγματικό ή ονειρικό χρόνο. Αρχίζει με την εικόνα ενός ρολογιού - ραδιοφώνου να δείχνει 7.45 πρωί και με τη φωνή μιας γερμανοτραφούς καθηγήτριας να μιλάει για το φθινόπωρο στην ποίηση και τη λογοτεχνία. Ο Κέιντεν ξυπνάει. Ανοίγει την εφημερίδα, διαβάζει για διάφορους θανάτους και αρχίζει να νιώθει πως το σώμα του μπαίνει στην εποχή του μαρασμού. Η ταινία θα κλείσει στο μεγαλόπνοο σκηνικό της Νέας Υόρκης που θυμίζει βομβαριδισμένο τοπίο. Οι δείκτες ενός ρολογιού, που είναι ζωγραφισμένο σ’ έναν τοίχο δείχνουν 7.45 και είναι προφανές πως πρόκειται για το σούρουπο μιας «ημέρας» από τη ζωή του απελπισμένου καλλιτέχνη Κέιντεν, που κύλησε αγχωτικά και διήρκεσε 20 ολόκληρα χρόνια.
Σε αυτήν την ταινία, όπου δεν υπάρχει σασπένς και γι’ αυτό δεν έχει απολύτως καμιά σημασία να σας αποκαλύψουν το τέλος της, η απάντηση στην ερώτηση για το νόημα της ζωής περικλύεται στην τελευταία ημιτελή φράση του Κέιντεν: «Ξέρω πώς θα κάνω αυτό το έργο. Εχω μια ιδέα...». «Πέθανε» του ψιθυρίζει στο αυτί η φωνή του άλλου εαυτού του - μιας γυναίκας που τον σκηνοθετεί σαν ηθοποιό σε αυτήν τη μικρή τραγωδία. Στο ενδιάμεσο έχουν συμβεί πολλά στην οικογενειακή και ερωτική ζωή του Κέιντεν, όπου είναι διάχυτη μια «ασαφής θλίψη».
Η τέχνη της αναπαράστασης
Ο Κάουφμαν κατασκεύασε ένα γρίφο πάνω σε ζευγάρια δυαδικών σχέσεων (ζωή - τέχνη, ασθενής - γιατρός, αρσενικό - θηλυκό, πατέρας - κόρη) δοκιμάζοντας την πιθανή κάθαρση του Κέιντεν, που είναι σαν να ψυχαναλύεται διαρκώς σε μια τεράστια σκηνή θεάτρου. Ο Κέιντεν λειτουργεί σαν μεγαλόπνοος αρχιτέκτονας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τη γυναίκα του την Αντέλ που, όπως λέει η ίδια, έχει «φαντασιωθεί τον Κέιντεν να πεθαίνει και την ίδια να ξαναρχίζει τη ζωή της από την αρχή χωρίς ενοχές». Η Αντέλ είναι ζωγράφος. Φτιάχνει μινιατούρες ανθρώπινων σωμάτων έχοντας την τέχνη ως μικροσκόπιο, στην προσπάθειά της να ανακαλύψει το νόημα της ζωής.
Δείτε
Η συνεκδοχή της Νέας Υόρκης (2009)
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τσάρλι Κάουφμαν έγινε με μια ταινία που την αγαπάς ή τη μισείς (μέση οδός δεν υπάρχει). Είναι πυκνή σε νοήματα και συμβολισμούς και συμπαγής χάρη στην ερμηνεία του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν. Δίπλα του οι Σαμάνθα Μόρτον, Κάθριν Κίνερ, Τομ Νούναν, Εμιλι Γουότσον, Μισέλ Γουίλιαμς. (Προβάλλεται στις αίθουσες)
Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού (2003)
Σενάριο από τον Κάουφμαν, σκηνοθεσία από τον Μισέλ Γκοντρί. Η Κέιτ Γουίνσλετ ενσαρκώνει μια ασταθή συναισθηματικά γυναίκα που «σβήνει» από τα κύτταρα του εγκεφάλου της τον αφελή εραστή της (Τζιμ Κάρεϊ) σαν να ήταν πληροφορία χαραγμένη στον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. (Σε dvd)
Adaptation (2002)
Πολυεπίπεδο σενάριο του Κάουφμαν που έγινε ταινία από τον Σπάικ Τζόνζι. Η σχέση του Χόλιγουντ με την αληθινή ζωή παράλληλα με την αγωνία ενός σεναριογράφου που αναζητεί με πάθος το βαθύ νόημα των πραγμάτων. (Στη σημερινή «Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης» ο Κάουφμαν είναι σαν να συνεχίζει την προβληματική του «Αdaptation».) Με τους Νίκολας Κέιτζ, Μέριλ Στριπ, Κρις Κούπερ. (Σε dvd)
Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς (1999)
Το πρώτο σενάριο του Κάουφμαν για τον κινηματογράφο. Ενας μαριονετίστας ανακαλύπτει τον δρόμο που οδηγεί... στο μυαλό του διάσημου ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς. Εκεί μέσα μπορεί κανείς να παραμείνει μόνον για 15 λεπτά της ώρας. Με τους Τζον Κιούζακ, Τζον Μάλκοβιτς, Κάμερον Ντίαζ. Γυρίστηκε από τον Σπάικ Τζόνζι. (Σε dvd)
Μία από τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’80 ήταν η «Επιστροφή στο μέλλον» και τα κινηματογραφικά στούντιο φαίνεται ότι έχουν κάνει αυτόν τον τίτλο μότο της μελλοντικής παραγωγής τους. Από τον κατάλογο των ταινιών της δεκαετίας του ’80 αυτή είναι μια από τις ελάχιστες ταινίες που δεν ετοιμάζονται για ριμέικ μέσα στην επόμενη τριετία. Τουλάχιστον για την ώρα, γιατί τίποτα δεν αποκλείεται με τη φόρα που έχουν πάρει τα στούντιο. Στην αγωνία τους να παραγάγουν ταινίες που θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, χωρίς μεγάλο ρίσκο, βγάζουν από τα ντουλάπια τους όποιον τίτλο πιστεύουν ότι μπορεί να βρει ανταπόκριση για ακόμη μια φορά στο κοινό.
Τα ριμέικ δεν είναι νέο φαινόμενο. Από τις απαρχές της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι ταινίες γυρίζονταν και ξαναγυρίζονταν. Μέχρι σήμερα όμως, περιορίζονταν στις περιπέτειες και κυρίως στα θρίλερ, όπου υπάρχει μια διαρκής και ατελείωτη ανακύκλωση. Το τελευταίο κύμα των ριμέικ, ωστόσο, αγγίζει και άλλα είδη, όπως η ρομαντική κομεντί, το μιούζικαλ και το δράμα.
Μερικοί από τους τίτλους που είναι έτοιμοι, ετοιμάζονται ή σχεδιάζονται για μια νέα πορεία στις κινηματογραφικές αίθουσες, είναι το «Fame», που βγαίνει στις αίθουσες τον Σεπτέμβριο, το «Footloose» που γυρίζεται αυτή την περίοδο, το «Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι», ο «Εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες», το «Dune», οι «Ghostbusters», ο «Δαιμονισμένος άγγελος», το «Καράτε Κιντ», αλλά και η «Μεγάλη ανατριχίλα», ο «Αρθουρ», ο «Ρόμποκοπ», η «Ολική επαναφορά», το «Poltergeist», το «Ζουν ανάμεσά μας», σειρές σαν τον «Μαγκάιβερ» και τον «Ιππότη της ασφάλτου». Ακόμη και κακές ταινίες σαν την «Κόκκινη Σόνια» ετοιμάζονται για μια δεύτερη καριέρα.
Δοκιμασμένες λύσεις
Η αναζήτηση στους καταλόγους των στούντιο πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, με σχέδια σε ανάπτυξη για ριμέικ του «Ανθρώπου που μίκραινε», του «Jesus Christ Superstar», της «Ζώνης του λυκόφωτος» και του «Ωραία μου κυρία». Ομως, και χαρακτήρες από ταινίες πρόσφατες ετοιμάζονται για νέο λανσάρισμα. Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που βγήκαν στις αίθουσες η «Λάρα Κροφτ», οι «Fantastic Four» και ο «Απόλυτος πράκτορας ΧΧΧ»; Ελάχιστα, αλλά φαίνεται ότι θα επιστρέψουν με νέο καστ και νέες περιπέτειες, μαζί με δοκιμασμένους ήρωες όπως οι «Αντρες με τα μαύρα».
Γιατί να ξαναγυρίσει όμως κάποιος μια ταινία ή ακόμη και μια κακή ταινία που δεν είχε κάνει ούτε στην εποχή της αξιοσημείωτη επιτυχία; Η οικειότητα που έχει το κοινό με τους χαρακτήρες, ακόμη και μόνο με τον τίτλο μιας παλιάς ταινίας, είναι προσόν ανεκτίμητο, σύμφωνα με τα μεγαλοστελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Μια μεγάλη μερίδα του κοινού μπορεί να φρίττει ακούγοντας ότι θα ξαναγυριστεί για παράδειγμα η «Μεγάλη ανατριχίλα», αλλά αυτοί ακριβώς είναι εκείνοι που θα πάνε να δούνε πόσο καλά ή κακά χειρίστηκαν το ριμέικ οι δημιουργοί του.
Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι τα στούντιο στρέφονται σε δοκιμασμένες λύσεις. Ενας γνωστός τίτλος αρκεί για το πρώτο βήμα και τα υπόλοιπα πάντα μπορούν να αναθεωρηθούν ή να αλλάξουν. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το στούντιο της Warner επικοινώνησε με σεναριογράφους για τη σεναριακή ανάπτυξη μελλοντικών ταινιών. Οκτώ στις δέκα προτάσεις βασίζονταν σε παλιότερες ταινίες, κάτι που προδιαθέτει για τη διαρκή αίσθηση d�j‡ vu που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Ενα κινηματογραφικό στέλεχος έχει δώσει μια ακριβή περιγραφή του τρόπου σκέψης των στούντιο: «Αρχίζοντας τον σχεδιασμό μιας νέας παραγωγής, μπορείς είτε να σπρώξεις έναν τεράστιο βράχο σε μια ανηφορική πλαγιά είτε να τον τσουλήσεις σε στρωτό έδαφος. Οι περισσότεροι προτιμούμε το στρωτό έδαφος». Τι είναι το ένα και τι το άλλο; Η ανηφοριά είναι όλη εκείνη η προσπάθεια που γίνεται ώστε να πειστεί το κοινό ότι αξίζει να μπει στην αίθουσα και να δει μια ιστορία με νέους άγνωστους χαρακτήρες, κάτι που χρειάζεται πολύμηνη προετοιμασία και πολύ μεγάλο κόστος. Το στρωτό έδαφος είναι η απλή υπενθύμιση γνωστών χαρακτήρων και ιστοριών σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά και το δεδομένο ότι εφόσον μια ταινία κατάφερε να αγγίξει αρκετούς θεατές στο παρελθόν, μπορεί να το πετύχει ξανά στο μέλλον και μάλιστα με ένα ανανεωμένο κοινό.
Παλιά σουξέ για νέους
Το δυναμικότερο κοινό της κινηματογραφικής αίθουσας είναι οι ηλικίες 15 – 25, άντε μέχρι και τα τριάντα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους εν δυνάμει θεατές δεν είχαν καν γεννηθεί ή ήταν βρέφη όταν έσπαγαν ταμεία, για παράδειγμα, το «Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι» και οι «Ghostbusters». Επιπλέον, το κόστος για την ανάπτυξη ενός ριμέικ είναι σημαντικά χαμηλότερο, κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της οικονομικής κρίσης. Διαφορετικά πληρώνεται μια πρωτότυπη σεναριακή ιδέα από την «ανανέωση» ενός παλιού σεναρίου, ενώ και ο προϋπολογισμός για το μάρκετινγκ μπορεί να είναι αισθητά μειωμένος.
Αρκετά στελέχη παραδέχονται πως, αντί να διαβάζουν πια νέα σενάρια και να υπολογίζουν την υποδοχή που μπορεί να έχει μια πρωτότυπη ιδέα, περνούν τη μέρα τους «σκαλίζοντας» το online κινηματογραφικό αρχείο IMDb, κοιτάζοντας τίτλους που δεν έχουν προλάβει άλλοι και ελέγχοντας τη βάση κοινού που μπορεί να έχει ένα ριμέικ τους. Κάποιοι προσπαθούν να αιτιολογήσουν αυτή την επιλογή λέγοντας ότι μια καλή ιστορία μπορεί και πρέπει να ξαναειπωθεί. Αφού όμως υπάρχουν π.χ. τα «Πουλιά» του Χίτσκοκ, γιατί να πρέπει να ξαναγυριστούν;
Τι σημαίνει η εμμονή με τα ριμέικ σε ό,τι αφορά το δημιουργικό επίπεδο για το σινεμά; Παρακμή και στασιμότητα. Ευτυχώς, ποτέ δεν παύουν να υπάρχουν τολμηροί παραγωγοί και δημιουργοί που προτείνουν νέες και διαφορετικές ταινίες. Τις περισσότερες φορές βγαίνουν κερδισμένοι σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Ομως, τα στούντιο είναι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τα κέρδη και τα ριμέικ σε αυτή την κινούμενη άμμο, που είναι η κινηματογραφική αγορά, είναι το ασφαλέστερο δυνατό στοίχημα.
Μα ακόμη και τον Χίτσκοκ;
Η μανία των παραγωγών του Χόλιγουντ για δοκιμασμένες και προσοδοφόρες λύσεις αγγίζει ακόμη και «ιερά και όσια» της ιστορίας του σινεμά, όπως τις ταινίες του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Δύο ταινίες του, τα «Πουλιά» και «Τα 39 σκαλοπάτια», ετοιμάζονται για το 2011, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές.
Τα «Πουλιά» θα σκηνοθετήσει ο Μάρτιν Κάμπελ («Ζορό», «Casino Royale»), με πιθανούς πρωταγωνιστές τη Ναόμι Γουότς και τον Τζορτζ Κλούνεϊ, ενώ συζητιέται το ενδεχόμενο η ταινία να βγει σε 3D εκδοχή. Ο παραγωγός της ταινίας, Μπραντ Φιούλερ, επιμένει ότι δεν θα είναι ακριβώς ένα ριμέικ της παλιάς ταινίας, όπως το αποτυχημένο «Ψυχώ» του Γκας βαν Ζαντ, αλλά μια νέα αφήγηση της ιστορίας της Δάφνης ντι Μοριέ. Κάθετα αντίθετη είναι, ωστόσο, η πρωταγωνίστρια της παλιάς ταινίας. Η Τίπι Χέιντρεν λέει: «Με ρώτησαν πώς θα μου φαινόταν και απάντησα “γιατί να το κάνει κανείς αυτό;”. Δεν μπορούμε να βρούμε νέες ιστορίες, νέα πράγματα να κάνουμε;».
Για το 2011 προγραμματίζονται και τα «39 Σκαλοπάτια», που θα σκηνοθετήσει ο Ρόμπερτ Τάουνι, με άγνωστο ακόμη καστ. Η ίδια ιστορία έχει γυριστεί τρεις ακόμη φορές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Και ο Χίτσκοκ ίσως να μην ήταν τελικά τόσο αρνητικός στην ιδέα. Αλλωστε, ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που έκαναν ριμέικ και μάλιστα δικής του ταινίας, καθώς γύρισε τον «Ανθρωπο που γνώριζε πολλά» πρώτα το 1934 και ξανά το 1956.
Τζέιν Οστεν παρέα με ζόμπι και τέρατα
Οι ρομαντικές ιστορίες της Τζέιν Οστεν δεν έλειψαν ποτέ από τον κινηματογράφο. Η εικονική γεροντοκόρη, όμως, δεν θα μπορούσε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της να φανταστεί ότι ανάμεσα στις τρυφερές ηρωίδες της που αναζητούν τον έρωτα και την αξιοπρέπεια, κάποια στιγμή θα κυκλοφορούσαν ζόμπι και τέρατα!
Η «Περηφάνια και προκατάληψη», ένα από τα περισσότερο διαβασμένα βιβλία της Οστεν, μεταφέρεται για ακόμη μια φορά σε ταινία, αλλά σε αρκετά διαφορετική εκδοχή… Το «Περηφάνια και Κυνηγός», την παραγωγή του οποίου κάνει η εταιρεία Rocket Pictures του Ελτον Τζον, ρίχνει τον «Κυνηγό», το τέρας της κινηματογραφικής σειράς του ’80, στο περιβάλλον «εποχής» της Οστεν. Σύμφωνα με τον παραγωγό –και σύντροφο του Ελτον Τζον– Ντέιβιντ Φέρνις, «νιώσαμε ότι είναι μια φρέσκια και διασκεδαστική προσέγγιση στο προ πολλού εξαντλημένο είδος των ταινιών που βασίζονται στα έργα της Οστεν».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έργο της Οστεν δέχεται «ενέσεις» ανανέωσης. Το 2004 η Γκούριντερ Τσάντα («Κάνε το όπως ο Μπέκαμ») γύρισε το «Bride and prejudice», μια εκδοχή του «Περηφάνια και προκατάληψη» σε τόνους Μπόλιγουντ. Αλλά και ο «Κυνηγός» εμφανίστηκε σε «συνδυαστική», αλλά περισσότερο ομοιογενή ταινία, το «Alien vs Predator», όπου συγκρούονταν τα τέρατα από τις πρωτότυπες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ και του Τζον Μακ Τίρναν. Η ενθαρρυντική εμπορική πορεία εκείνης της ταινίας έχει οδηγήσει σε ακόμη ένα επαναλανσάρισμα… Ετσι, σύντομα ο «Κυνηγός» θα έχει νέες, ολόδικές του κινηματογραφικές περιπέτειες.
Ο συνδυασμός δύο αταίριαστων ειδών σε ένα νέο έργο, το mash up, όπως λέγεται, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια από τη μουσική. Δείγματα της bastard pop, όπως λεγόταν όταν πρωτοεμφανίστηκε, συνδύαζαν κουπλέ και ρεφρέν από διαφορετικά τραγούδια. Το mash up φαίνεται ότι περνάει πια και στο σινεμά, αλλά και στη λογοτεχνία, όπου τα βάσανα της Οστεν συνεχίζονται. Μόλις κυκλοφόρησε στην Αγγλία το βιβλίο του Σεθ Γκράχαμ - Σμιθ «Περηφάνια και Προκατάληψη και ζόμπι», όπου η ηρωίδα Ελίζαμπεθ Μπένετ, γνωρίζει κουνγκ φου και αντιμετωπίζει ορδές ζόμπι στο εξοχικό Μέριτον…