Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 το 6ο SFF-rated Athens που διεξήχθη στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ FILMCENTER το διάστημα 10-16 Μαρτίου 2011. Με την απονομή των Βραβείων Κοινού και την κλήρωση για τα δώρα Κοινού έπεσε η αυλαία για το 6ο SFF-rated Athens. Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας που διοργανώνεται από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) δικαίωσε φέτος το κοινό που το ακολουθεί πιστά τα τελευταία πέντε χρόνια, πετυχαίνοντας στην 6η διοργάνωσή του την πιο εντυπωσιακή μαζική συμμετοχή κοινού. Πέρα από τη δυναμική παρουσία του σε επίπεδο προγράμματος με αποκορύφωση την εξασφάλιση της παγκόσμιας πρεμιέρας της ταινίας Η.P. Lovecraft “The Whisperer in Darkness”, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του φεστιβάλ έπαιξε η δύναμη της επικοινωνίας.
Η Παγκόσμια Πρεμιέρα του “Whisperer in Darkness” προβλήθηκε σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη με την προσθήκη επιπλέον καθισμάτων και τις δύο μέρες, ενώ αρκετός κόσμος που δεν είχε προαγοράσει εισιτήρια ή δεν είχε προλάβει να φτάσει εγκαίρως, έμεινε τελικά εκτός αιθούσης. Ήταν μια προβολή αντάξια της περίπτωσης, δικαιώνοντας τον σκηνοθέτη της, Sean Branney που επέλεξε για την Παγκόσμια Πρεμιέρα της ταινίας του το αθηναϊκό κοινό και το Φεστιβάλ SFF-rated ATHENS 2011. Εντυπωσιακή ήταν και η προσέλευση του κόσμου στη μεταμεσονύκτια προβολή των ταινιών “The Hunt for Gollum” και “The Call of Cthulhu” την Παρασκευή 11 Μαρτίου, αλλά και στις ταινίες 8th Wonderland και Τhe Oracle που προβλήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ FILMCENTER.
Η απονομή των Βραβείων Κοινού έλαβε χώρα την Τετάρτη 16 Μαρτίου στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER αναδεικνύοντας τις καλύτερες συμμετοχές ταινιών σύμφωνα με τις 6 ειδικές κατηγορίες βραβείων του φεστιβάλ.
Η μεγάλου μήκους ταινία “8th Wonderland”, η οποία μας έδειξε με εντυπωσιακό όσο και προκλητικό τρόπο τι θα μπορούσε να συμβεί αν τα κοινωνικά δίκτυα στο Internet εξελίσσονταν σε …εικονικές χώρες, αναδείχτηκε η μεγάλη αγαπημένη του Κοινού, καθώς κέρδισε τόσο το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, όσο και το Βραβείο Σεναρίου.
Το Ελληνικό Κοινό αναγνώρισε τη μαεστρία του Sean Branney, χαρίζοντάς του το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία «The Whisperer In Darkness».
Τέλος, το Βραβείο Διχογνωμίας Κοινού, η παγκόσμια αποκλειστικότητα του SFF-rated Athens, με το οποίο βραβεύεται η ταινία που συγκέντρωσε τις πιο αντίθετες και ακραίες γνώμες, κέρδισε η ελληνική παραγωγή «Ο Θάνατος που Ονειρεύτηκα» του πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη Παναγιώτη Κράββα.
Στα Βραβεία ταινιών Μικρού Μήκους, το κοινό δικαίωσε την επιλογή του φεστιβάλ να αναδείξει το Ελληνικό Δίκτυο Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών «CHAINFREE», μιας και το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους απέσπασε μία από τις ταινίες της CHAINFREE, το “Dead On Time” των Κ. Σκύφτα και Α. Λαμπρόπουλου.
Το πρωτοεμφανιζόμενο σαν κατηγορία βράβευσης, Βραβείο Καλύτερης Σεναριακής Ιδέας Μικρού Μήκους, δόθηκε στην γαλλική ταινία «Tous Les Hommes S’appellent Robert”. Μέσα από αυτό το νέο βραβείο, φάνηκε ότι το κοινό γοητεύεται από την προσέγγιση του Φανταστικού, μιας και οι θετικές ψήφοι για τις σεναριακές ιδέες των περισσότερων ταινιών ήταν εντυπωσιακά πολλές.
Από τις ταινίες μεγάλου μήκους που χωρίς να λάβουν τελικά κάποιο βραβείο, κέρδισαν τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού σημειώνουμε το «The Oracle», το οποίο και στα τρία βραβεία μεγάλου μήκους (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Καλύτερης Ταινίας), απείχε μόλις μια ανάσα από την κορυφή. Επίσης το κοινό έδειξε να εκτιμά ιδιαίτερα τον ηθικό προβληματισμό σε σχέση με την κλωνοποίηση ανθρώπων που έθεσε το μεξικάνικο «Depositarios», ενώ ήσυχα, και συγκλονιστικά για αρκετούς, προβλήθηκε το δραματικό «A Hetedik Kor/The 7th Circle» από την Ουγγαρία.
Οι ελληνικές συμμετοχές μεγάλου μήκους τράβηξαν την προσοχή του κοινού, το οποίο ήρθε επί τούτου για να παρακολουθήσει σε μεταμεσονύκτια προβολή το found footage “Subconscious” του Χρήστου Πετρόπουλου, απόλαυσε την προσεγμένη δουλειά του Γιώργου Πιτσάκη στο «Ψύχος», και παθιάστηκε όπως προαναφέραμε με το «Ο Θάνατος που Ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη ΚράββαΤη φετινή διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους σε επίπεδο διεθνών καλεσμένων, πέρα από το Sean Branney από το Λος Άντζελες των Η.Π.Α., ο σκηνοθέτης της ταινίας “The Oracle” Shamus Maxwell, αλλά και η πρωταγωνίστρια αυτής Kate Bishop από τη Μ. Βρετανία, ο επίσης Βρετανός John Edwards που συμμετείχε στο φεστιβάλ με την ταινία “Τimelarks” και ο σκηνοθέτης της ταινίας “Basar Vedam” Oren Hamel από το Ισραήλ.
Το φεστιβάλ ανανεώνει την πρόσκληση για το Μάρτιο του 2012 με το 7ο SFF-rated Athens και ακόμα περισσότερες εκπλήξεις για το κοινό του.
No comments:
Post a Comment