13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ταινίες, εμπόριο, πολιτική...
«Βρέχει στο Μπιλίν» του Γλαύκου Οικονομίδη
|
- Από 11-20/3 διεξάγεται φέτος το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», «Τζον Κασαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη» και «ΙΕΚ ΑΚΜΗ», με δεκάδες ταινίες ελληνικές και από διάφορες χώρες και ηπείρους, καθώς και ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που χαρακτηρίζεται από τις περισσότερο άμεσες ή έμμεσες πολιτικές «πινελιές», σαφώς ενταγμένες στο γενικότερο αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ και της «πανταχού παρούσας» αγοράς...
- Περιλαμβάνονται αφιερώματα στον Ουκρανό Σεργκέι Λοζνίτσα (θα παραβρεθεί στη διοργάνωση), στην Τσέχα Χελένα Τρεστίκοβα και στην Κυριακή Μάλαμα. Εν όψει των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, το φεστιβάλ ετοιμάζει το αφιέρωμα «Ετσι είμαι - Ανατρέποντας προκαταλήψεις», στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα (15/3, 11 π.μ., αίθουσα «Τζον Κασαβέτης»). Τέλος, θα γίνει αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή. Ταινία έναρξης θα είναι το ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό» του Ρόι Σερ, για τη θρυλική ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζι.
- Ημερίδα με θέμα «H εξέλιξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ: Η γυναικεία ματιά» θα γίνει στις 18/3, 11 π.μ., αίθουσα «Τζον Κασαβέτης» με συμμετοχή των σκηνοθετριών Βάλερυ Κοντάκος, Κυριακής Μάλαμα, Κατερίνας Πατρώνη, Εύας Στεφανή. Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις από σκηνοθέτες.
- Σαφώς προσανατολισμένο στην κυρίαρχη αστική πολιτική για εμπορευματοποίηση της Τέχνης, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και διαλέξεις με θεματική όπως... «Νέες αγορές - Νέες ευκαιρίες (Προσωπικό μάρκετινγκ για σκηνοθέτες)» και παρουσίαση του «CoPro», ενός ιδρύματος «για το μάρκετινγκ ντοκιμαντέρ, που έχει ως στόχο την προώθηση και διακίνηση στη διεθνή αγορά ισραηλινών ντοκιμαντέρ, αποτελώντας την πρώτη και μοναδική οργάνωση με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Ισραήλ». Μάλιστα, η Ορνα Γιαρμούτ, ιδρύτρια - διευθύντρια του «CoPro», θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων στους παρευρισκόμενους παραγωγούς «τα σημερινά χαρακτηριστικά του ντοκιμαντέρ στο Ισραήλ: τις βασικές θεματικές, τις πηγές χρηματοδότησης και τη σημασία των συμπαραγωγών με διεθνείς εταίρους». Ηταν μάλλον αναμενόμενο ότι η προσέγγιση του ελληνικού αστικού κράτος στο Ισραήλ θα περνούσε και από τον πολιτιστικό τομέα...
- Τα πράγματα μοιάζουν σαφώς πιο ξεκάθαρα πολιτικά στην περίπτωση του Γερμανού σκηνοθέτη Ράινερ Ζίμον, ο οποίος (παρότι σπούδασε κινηματογράφο και δημιούργησε μια αξιοσημείωτη καριέρα στην πατρίδα του, την πρώην ΓΛΔ), στο φεστιβάλ θα μιλήσει με θέμα... «Η DEFA, η λογοκρισία εκείνης της εποχής και η κατάργησή της μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών» (η DEFA ήταν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο της ΓΛΔ, σημαντικό μέλος του οποίου ήταν ο ίδιος ο Ζίμον...).
- Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται ακόμη συνέδρια, συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις κ.ά.
No comments:
Post a Comment