Παλιομοδίτικη, φτηνή και... ολίγον τρισδιάστατη, η περιπέτεια-χλαμύδα «Τιτανομαχία» εκθέτει τους συντελεστές της
Αν ένα στοιχείο των «300» με είχε γοητεύσει σε εκείνη την άθλια, κατά τα άλλα, ταινία, ήταν η πρωτοποριακή κόμικ αισθητική τους που ανέβαζε την αρχαιοελληνική επική περιπέτεια ένα σκαλί παραπάνω- τουλάχιστον ως θέαμα. Τρία χρόνια αργότερα, η «Τιτανομαχία» («Clash of the Τitans», ΗΠΑ, 2010) επιστρέφει σε έναν κινηματογράφο που νόμιζες ότι είχε κλείσει τον κύκλο του.
Παρακολουθώντας την ταινία που σκηνοθέτησε ο (καλός διεκπεραιωτής) Λουί Λετεριέρ ένιωθα να επιστρέφω στα χρόνια του δημοτικού: βρίσκομαι σε κατάμεστο θερινό και βλέπω χλαμυδοπεριπέτεια της δεκαετίας του ΄60, τότε που το είδος διέπρεπε στην Τσινετσιτά με δευτεροκλασάτους ηθοποιούς, όπως ο Στιβ Ριβς (Ηρακλής), ο Γκόρντον Μίτσελ και ο Ρίτσαρντ Χάρισον. Γόνος θεού, αλλά μεγαλωμένος από ανθρώπους, ο Περσέας (ο νέος αυστραλός σταρ Σαμ Γουόρδινγκτον των «Αvatar» και «Εξολοθρευτής: Η σωτηρία») προσπαθεί να σώσει την οικογένειά του από τον Αδη, τον εκδικητικό θεό του Κάτω Κόσμου ( Ρέιφ Φάινς ). Ο Περσέας αναλαμβάνει την ηγεσία μιας επικίνδυνης αποστολής με σκοπό να κατατροπώσει τον Αδη προτού εκείνος ανατρέψει τον Δία (ο θηριώδης Ιρλανδός Λίαμ Νίσον ) και σπείρει το χάος.
Οπότε ο Περσέας χρίζεται επικεφαλής μιας γενναίας ομάδας παλικαράδων (ανάμεσά τους και ο δανός ηθοποιός Μαντς Μίκελσεν - ο «κακός» στο «Καζίνο Ρουαγιάλ») και, όπως συνέβαινε στις χλαμύδες της Τσινετσιτά, θα ξεκινήσει ένα παράτολμο ταξίδι σε απαγορευμένους κόσμους, αντιμαχόμενος ανίερους δαίμονες και τρομερά τέρατα προκειμένου να σώσει τον κόσμο.
Υπάρχουν σκηνές που εντυπωσιάζουν. Η μονομαχία με τους τεράστιους σκορπιούς ή με τη Μέδουσα έχουν μπόλικη πλάκα, πάντα στο πλαίσιο της παλιομοδίτικης περιπέτειας. Παλιομοδίτικης και φτηνής, όμως, ιδίως σε λεπτομέρειες όπως τα κοστούμια και το μακιγιάζ. Η περούκα του Νίσον και το ψεύτικο μούσι του Φάινς φαίνονται, ενώ ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον Δία με λαμέ κατάλευκο κοστούμι σαν του Γιάννη Φλωρινιώτη. Και ύστερα αυτό το παραμύθι με το 3D με το οποίο πλάσαραν την ταινία, προσωπικά δεν το κατάλαβα. Τη μισή την είδα χωρίς να φορώ τα κουραστικά γυαλιά, τα οποία ούτως ή άλλως δεν πρόσθεταν τίποτε παραπάνω στο θέαμα. Αν αυτό ήταν τρισδιάστατο, τότε το «Αvatar» είναι... δεκαδιάστατο!Λόγω των αργιών του Πάσχα πολλές αίθουσες θα παραμείνουν κλειστές τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, οπότε η τηλεφωνική επικοινωνία κρίνεται απαραίτητη.
- Η ταινία «Τιτανομαχία» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Κυριακή του Πάσχα.
Το φιλμ «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας» καταπιάνεται με τη σχέση φιλίας ανάμεσα σε έναν τραυματισμένο δράκο, τον Φαφούτη, και έναν έφηβο Βίκινγκ, τον Ψάρη- γιο του ατρόμητου αρχηγού του χωριού του, με την μπάσα φωνή του Τζέραρντ Μπάτλερ. Ο μικρός υποτίθεται ότι εκπαιδεύεται για εξολοθρευτής δράκων. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει καμία διάθεση να εξολοθρεύσει κανέναν. Η επαφή με τον δράκο μετατρέπει τον μικρό Βίκινγκ σε εξπέρ στον χειρισμό των δράκων. Το ιδιαίτερο «ταξίδι» τους είναι προκλητικό, γεμάτο χιούμορ και περιπέτεια. Με απρόβλεπτο φινάλε, σκληρό αλλά και τρυφερό, ρεαλιστικό, ασυνήθιστο για ταινία του είδους. Προάγει έννοιες όπως η συμφιλίωση και η αγάπη χωρίς ποτέ να γίνεται ακραία σοβαρό ή αστείο.
Δεν είναι τυχαίο που τα βιβλία της Κρεσίνα Κάουελ, στα οποία βασίζεται το σενάριο, ανήκουν στις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στον χώρο του κινουμένου σχεδίου. Το φιλμ θα προβάλλεται δισδιάστατο στην πρωτότυπη εκδοχή του και σε σύστημα τριών διαστάσεων μεταγλωττισμένο.
* Η ζωή δεν είναι εύκολη για την οικογένεια Φοξ. Πρέπει να ταΐσουν τα αλεπουδάκια τους αντιμετωπίζοντας χιλιάδες κινδύνους. Γιατί ο κύριος Φοξ πρέπει να κλέβει. Κάθε βράδυ επισκέπτεται τη φάρμα τριών αγροτών και κλέβει από ένα γεύμα. Τα θύματά του δεν θα το επιτρέψουν. Και έτσι, ο Μπόγκι ο χοντρός, ο Μπανς ο κοντός και ο Μπιν ο λεπτός, οι τρεις αγρότες που ταλαιπωρούνται (κύριος Φοξ) και Μέριλ Στριπ (κυρία Φοξ), ο Γουές Αντερσον σε συνεργασία με τον Νόα Μπάουμπαχ στο σενάριο πέτυχαν μια πνευματώδη και σέξι μεταφορά του μυθιστορήματος «Ο απίθανος κύριος Φοξ», χωρίς ποτέ να προδώσουν το μοναδικά βιτριολικό γράψιμο του συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ, σε βιβλίο από τον Φοξ, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν τέλος στις κλοπές.
Με τις φωνές των Τζορτζ Κλούνεϊ του οποίου βασίζεται η ταινία. Χάρη στο γλυκόπικρο, σαρκαστικό χιούμορ του διακεκριμένου αμερικανού σκηνοθέτη της «Οικογένειας Τένενμπαουμ» αλλά και τη μαγεία του stop-motion (πρωτοποριακό σύστημα στο κινούμενο σχέδιο), η ιστορία του κύριου Φοξ είναι το καλύτερο δείγμα ενήλικου χιούμορ που απευθύνεται και σε παιδιά. Η ταινία δεν προβάλλεται μεταγλωττισμένη, παρά μόνο στην πρωτότυπη, αγγλική βερσιόν της.
Τα βιβλία
Βασισμένα σε προσωπικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία της, όταν μεγάλωνε σε ένα απομονωμένο νησί της Σκωτίας, όπου το περιβάλλον επέτρεπε στη φαντασία της να οργιάζει είναι τα βιβλία της Κρεσίνα Κάουελ. Στην Ελλάδα τα «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας» και «Πώς να μιλήσετε δρακονέζικα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.
Εχοντας εκδοθεί για πρώτη φορά το 1970 στην Αμερική και στη Βρετανία με σκίτσα του Ντόναλντ Σάφιν, το παιδικό βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ «Ο απίθανος κύριος Φοξ» μαγεύει εδώ και 40 χρόνια γενιές παιδιών και γονιών. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπως και τα περισσότερα παιδικά μυθιστορήματα του Νταλ, όπως η «Ματίλντα» και το «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=323523&dt=01/04/2010#ixzz0jouQgBuX
Wednesday, March 31, 2010
Τρέμε, Φλωρινιώτη, έρχονται οι Τιτάνες
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment